Tronix STAINLESS STEEL MASTHEAD WHIP with Hawk WIND INDICATO

av ole, onsdag, november 11, 2009, 19:55 (5278 dagar sedan)

såg jag nu vid ett tillfälle. Om man någon gång blir tvungen att byta ut
sin Windex kan det kanske va nåt att tänka på..........

http://www.piplers.co.uk/414/Vtronix-V-Tronix-STAINLESS-STEEL-MASTHEAD-WHIP--with-Hawk-...

"En bonus är att den tål smällar (mastkrandj-eln) mycket bättre än en originalwindex eftersom kryssvinkelspröten (?) är av lätt eftergivlig plast i st f aluminiumtråd."

Skriver en på if forumet. Vad tror ni??

3 dB

av cptn G, onsdag, november 11, 2009, 21:55 (5278 dagar sedan) @ ole

Som vindex antagligen OK.
Som vhf-antenn i toppen verkar den begränsad med bara 3 dB förstärkning. Vitsen att ha antenn högt är räckvidd och då ska det vara en riktig halvvågsantenn med bra jordplan. Som vid all radiotrafik gäller det att få ut effekten i etern.

Antenner är egentligen bara en frekvensavstämd tråd. Konstigt att lite koppartråd i ett rör med fäste ska kosta så mycket.

För det mesta är det dålig coaxkabel när vhf inte funkar som önskat.

vhf-antenn kan vara en vertikal dipol av RG58 med 45 cm riktat uppåt av tvinnad skärm och 47 cm nedåt av ledaren. Tejpas runt en lina och skickas upp i masten. Billigt. Stoppa in allt i en bit gammalt metspö eller elrör och täta med vulk, Nerledarn av coaxen till radion bör då gå utanför spöet. Vulka noga. Det får inte komma in vatten i kabelns skärm eller ledare. Det gäller alla installationer.

Montera röret vertikalt 10 cm ut från masttoppen med övre halvan ovanför masten. Himla billigt. Inte i vgen för segel. Ofta bättre än köpt antenn. Håller i många år

Själv klättrar jag upp i mastkran och räddar den gamla B&G vindgivarn och vindexen. Blindkäppen måste fri kranen så man får passa noga ändå. Och omvänt på våren. Förra hösten fick jag hjälp att veva och hjälpen körde antenn upp kranen. Käppen sprack. Lagades med en bit metspö och 2-komp lim. Lackades gul för det var den spray jag hade.

cptn G
-säkert på tvären

Avatar

Reservantenn

av Lasse L ⌂, Göteborg, torsdag, november 12, 2009, 08:47 (5277 dagar sedan) @ cptn G

Beskrivning på reservantenn.
Antennen är det "gröna" användes till AISen (upphängd upponer).
Det "röda" GPShållaren "Lasse"
[image]
http://www.sxk.se/tekniska/btf/navigation/vhfant.htm

Reservantenn

av cptn G, torsdag, november 12, 2009, 09:38 (5277 dagar sedan) @ Lasse L

Jamen det var en bra sxk-länk. Nästan som min.

300/156,.8 MHz (kanal 16) = 1,913 m x 48 % = 0,92 meter för en halvvågsdipol.

P g av de dielektriska egenskaperna i RG 58 fördelade jag längderna olika i mitt förslag. 46 % kanske är bättre enl sxk:s formel. Tror inte det spelar någon roll, då vhf-apparater inte är så impedanskänsliga på antenningången. kanal 16 ligger ca i mitten av båtbandets 155,5 till 162,025 MHz

1 mm koppartråd på rulle från Classe Olsson är en alldeles utmärkt antenntråd för alla möjliga UHF-VHF-HF antennvarianter. Räkna på 48% av våglängden.

Har en hemgjord vhf-ant vid sidan och under en 70 cm + 2-m vertikal (2-meters amatörbandet ligger också inom vhf-området). Hoppas det syns på bilden. Tot höjd 14,5 m.
[image]
Den lilla vhf-ant underst till höger om stången är gjort av koppartråd inuti gamla toppdelar från metspö, liten plexibit, en PL-hona och överblivna skruv, 2-komponentlim, vulktejp, alurör från slaktat TV-ant, slangklämmor, kabel RG58 med pressade don i mil.kvalitet ca 20 meter inköpt på radioloppis för 20 spänn.

Radio är kul. Just nu fundrar jag på att bygga en quad för 20 och 40 m, roterbar på 12 m mast.

73 de sa0awq

RSS-feed av trådar
powered by my little forum