Låna hamnplatser av varandra under 2010 ?

av cptn G, måndag, november 23, 2009, 10:29 (5271 dagar sedan)

EN IDÉ från cptn G

Vi byter hemmahamn med varandra under nästa års seglingar runt kusterna. Du tar min bryggplats och jag tar din. Vi ses mitt emellan och har lite kul. Triangelbyte eller fler inblandade ska inte vara så svårt att få till. Man kommer överens några stycken på olika ställen runt kusten och så kan deltagarna förflytta sig bit för bit och vara garanterad bra hamnar

På så sätt skulle t ex jag vara garanterad kanske Llyngves plats i Malmö ett par dagar och sedan Håkans i Göteborg och dom kan ta min plats utanför Sthlm.

Man erbjuder sin plats och vilken båtstorlek den kan ta samt sina planer med datum platsen blir ledig. Varför inte låna ut bilen till bytbåten t ex när den ändå står parkerad där vid marinan, klubbhamnen eller sommarstugan.

Det finns ju en stor verksamhet där folk byter hem o hus under semestrarna. Jag känner tyvärr ingen som gjort det, men det tycks fungera i Europa.

Kommentarer tack.

cptn G

Ett problem är väl...

av Gunnar S ⌂, måndag, november 23, 2009, 10:40 (5271 dagar sedan) @ cptn G

...frågan hur många klubbar/marinor som tillåter utlåning. Vår gör det inte i alla fall.

En annan variant är båtbyte. Jag hade för många år sedan på gång ett byte mellan min och en liknande båt i Skottland. Vi ville segla i Skottland och skottarna var frestade av Östersjön och vår skärgård. Det sprack pga sjukdom. Men jag tror nog att det finns en del intresse på sina håll. Att byta hus är ju ganska utbrett.

Ett problem är väl...

av Coppertail @, Perch mountain, måndag, november 23, 2009, 11:44 (5271 dagar sedan) @ Gunnar S

En jättetrevlig ide´tycker jag. Inte för att jag själv lär segla så långt nästa sommar heller.
Men visst lånar jag gärna ut bryggplats till gästande båtar.
Dock skriver jag ju inte gärna ut på ett internetforum var det finns skyddad bryggplats med el och vatten i skärgården.
Eller att nycklarna till bilen ligger på höger bakhjul?

Typ.

--
Alea iacta est!

Ett problem är väl...

av cptn G, måndag, november 23, 2009, 11:47 (5271 dagar sedan) @ Gunnar S

Och varför får man inte göra byten, lån etc Gunnar? Om du för din plats anmäler vem som kommer till klubben så ställer det inte till några problem, som jag ser det. Gäster bör välkomnas, platsen är betald.

Själv står jag i köer för plats 2010 och hoppas det löser sig. Gålö BK höll ju inte sitt löfte om medlemskap och plats i våras och det är jag glad för då jag senare hört hur den klubbens styrelse kör med medlemmarna och skapar olust. Jag blev väldigt föraktfullt bemött av deras skitstövel till sekreterare när jag ringde och frågade varför. Varning alltså för den klubben.

Det löste sig med två olika lånade platser på Karlslunds Marina. Deras service var enastående. Den smidiga Karlsundkontorissan ville bara veta vilken plats det gälde, båttyp, mitt namn adress tel och att båten är försäkrad. Fem minuter tog registrering inkl passerkort för vägbommen (dep 300:-). Vill gärna ha bryggplats där och då är mina vänner välkomna att förtöja när jag är ute.

cptn G
-undrar säkert

Ska vi inte bli klubbkompisar...

av Peter K ⌂, Stockholm, måndag, november 23, 2009, 12:08 (5271 dagar sedan) @ cptn G

...du, jag och Anders J?
http://www.morarna.se/

Alternativt tycker jag att Oxnö verkar ha en trevlig stämmning i klubben när jag varit där och kappseglat, http://www.oxnobatforening.se/

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Ska vi inte bli klubbkompisar...

av cptn G, måndag, november 23, 2009, 16:51 (5270 dagar sedan) @ Peter K

Rätt gissat. Morarna är där jag köar förutom Karlslund. Kön betas av efter vilken båt som får plats. Kring 30 fot är kön längst tyvärr. Lägg ett gott ord för mig, tack. 2010 är inte grejad.

En nackdel med Morarna är att bussarna inte går ofta och knappast alls vintertid till Gålö. Ibland står bilen nån annan stans ön hemmahamnen.
Hos Oxnö sades genast i våras att det inte är idé att köa hos dom.

cptn G
-säkert tacksam utifallatt

Varför. Jag vet inte....

av Gunnar S ⌂, måndag, november 23, 2009, 12:38 (5270 dagar sedan) @ cptn G

...riktigt. Det står så i stadgarna i alla fall, att plats inte får lånas ut eller hyras ut i andra hand.

Jag kan tänka mig att det har sin upprinnelse i att nycklar till bryggor och utrymmen kommer på vift. Och att man en gång i tiden hade några gästplatser, vilket mest blev till besvär.

Det är både bra och dåligt. Folk är rätt slarviga och nonchalanta och det är väl bra att man vet exakt vem som har ansvaret för en viss båt. Å andra sidan hindrar det just sådana initiativ du talar om.

Hursomhelst tror jag inte att det är självklart att man får låna ut sin plats utan vidare, jag tror nog liknanade regler är vanliga.

Varför. Jag vet inte....

av Coppertail @, Perch mountain, måndag, november 23, 2009, 12:54 (5270 dagar sedan) @ Gunnar S

Alltid lättare att få förlåtelse än tillåtelse.

--
Alea iacta est!

Tja. Kanske. Men det som är en dödsynd...

av Gunnar S ⌂, måndag, november 23, 2009, 13:10 (5270 dagar sedan) @ Coppertail

...i den enes ögon....

Avatar

Varför. Jag vet inte....

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, november 23, 2009, 13:14 (5270 dagar sedan) @ Gunnar S

Jag sitter ju i styrelsen för MBK och vi har en ledamot som också sitter i SBU:s styrelse. Huvudproblemet är skatteverkets klappjakt för att få in moms. För att inte behöva vara momsregistrerad så måste föreningen vara en ideell förening och för att vara en ideell förening så måste man uppfylla rätt mycket krav.

Sålunda ska man upplåta båtplats åt medlemmarna och ingen annan. Det finns prejudicerande rättsfall som är trist läsning, klubbar som förlorat sin ideella status får t ex fem års retroaktiv moms.

En idrottsförening är ett specialfall, de är alltid ideella, kan betala arvode med ett halvt basbelopp, medan en ideel förening kan arvodera någon med högst 99 kr.

Så är det i det borgerligt styrda Sverige.

Avatar

Varför. Jag vet inte....

av Håkan, Göteborg, måndag, november 23, 2009, 15:25 (5270 dagar sedan) @ Anders J

Är dessa skatteregler tillkomna efter 2006, Anders J?

Håkan
plankborgare

Skattereglerna

av Peter K ⌂, Stockholm, måndag, november 23, 2009, 16:02 (5270 dagar sedan) @ Håkan
Ändrad av Peter K, måndag, november 23, 2009, 16:22

Det är väl tillämpningen som ändrats av nitiska skattetjänstemän?

Tillägg:
Googlade lite och hittade stöd för mitt påstående, http://www.öbf.se/obf_rapporter/Batklubben_och_Skatteverket_PM.pdf

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Åt h-e med Skatteregler å byråkrater

av cptn G, måndag, november 23, 2009, 17:04 (5270 dagar sedan) @ Peter K

Nu handlade det om byte av bryggplats. Inga pengar alls bytes. Ingen uthyrning i andra hand. Inte gästplats. BARA BYTE i ordnade former. Alla vet vilka de andra är. Inget smyg. Bara lite smidighet.

Det går säkert att upprätta ett ansvarbevis om inte ordinarie försäkring skulle duga på en bytesplats. Den gäller ju på alla andra ställen.

Puh vad trött jag blir på glädjedödare som inte fattar ett skit när bra idéer dyker upp. Håll käften tills ni har nåt positivt att komma med.

Gnäll gnäll -det går inte, man får inte, jag törs inte, jag vill inte, vad ska folk säga, det blir så krångligt, kostar det nåt, tänk om det händer nåt... ...gnäll gnäll. Varför sitter det alltid sådana trista karaktärer i styrelser? Var är nydanarna, dom kreativa? Rör om i grytorna, släng in grus i maskineriet. Väck dom döda.:devil:

cptn G
-säkert hösttrött också

Avatar

Nycklar

av Arne w @, Dalarna, måndag, november 23, 2009, 17:12 (5270 dagar sedan) @ cptn G

I vår klubb är det absolut förbjudet att låna ut nyckeln till bryggor, mm.
En bryggplats där du inte kan komma iland är väl inte så praktisk.

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

Du är rätt skön du, Cptn G. Några ...

av Gunnar S ⌂, måndag, november 23, 2009, 17:27 (5270 dagar sedan) @ Arne w

...berättar att stadgarna är si eller så i våra klubbar och svaret blir att du 'blir trött på glädjedödare som inte fattar ett skit' och skall 'hålla käften'.

Mycket har jag fått höra i olika forum. Men detta är första gången någon uttryckligen skriver 'håll käften'!

Snyggt Cptn G.

Du är rätt skön du, Cptn G. Några ...

av nilsnobbing, tisdag, november 24, 2009, 08:13 (5270 dagar sedan) @ Gunnar S

Capten G menar säkert inget illa. Saltstänkta sjömanspirater har ofta ett sådan mustigt språk trots att de är mjuka som ull på insidan :-)

Avatar

Åt h-e med Skatteregler å byråkrater

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, november 23, 2009, 19:16 (5270 dagar sedan) @ cptn G

Cptn!

Går säkert att ordna detta med ansvar och försäkring och så. men det är ju inte på något vis alls där själva problemet ligger!

Vårt arrende är momsfritt och vi har bara ingående moms på en del av kostnaderna. Antag att vi åker på en skatterevision och blir ålagda att betala in 25 % moms på tre års intäkter. Det skulle bli ungefär 1,1 Mille som styrelsen kommer att fakturerar medlemmarna retroaktivt, ungefär en årsavgift extra. Inse att det skulle bli svåra problem med att få in dessa och gissa hur kul det skulle vara att vara solidariskt ansvarig styrelseledamot då!

Så det är väldigt lätt att skriva "åt helvete med alla byråkrater". Man kan ju också lösa mycket enligt regel 2A (= ställ inte frågan om du inte vill höra svaret).

Men åtminstone jag är då beredd att anpassa föreningens stadgar och bestämmelser enligt SBU:s juristers rekommendationer oavsett om Cptn ylar och gormar. Det är ju redan, detta fenomen förutan, egentligen vansinnigt att sitta en båtklubbs styrelse eftersom de flesta båtklubbar i princip är konkursmässiga och ett större haveri skulle kunna bli en mardröm.

Jag kan ombesörja en kontakt med valberedningen, no ploblems.

Sedan kommer hela särbehadlingen av ideella föreningar på sikt att försvinna.

Det är jag sä'ker på ;-)

Avatar

Skattereglerna

av Håkan, Göteborg, måndag, november 23, 2009, 17:20 (5270 dagar sedan) @ Peter K

Rapporten skrevs november 2006 och hänvisar till historiken, att skatteverkets folk alltmer kollar båtföreningar, dvs eventuell skärpning av tillämpningen av lagtexterna påbörjades innan regeringsbytet, okänt hur många år tidigare.

Om ytterligare skärpning har skett de senaste tre åren borde man kunna påvisa detta med ett antal verkliga fall, och har lagtexten ändrats är det ju enkelt att påvisa detta.

Ingenstans i rapporten hittar jag något som skulle ge skatteverket orsak att beskatta en förening om de tillåter medlemmarna att gratis låna ut sin plats - tvärtom borde det väl passa in i ramen för att främja båtliv och friluftsliv osv.

Håkan

Skattereglerna

av Stig, Lysekil, måndag, november 23, 2009, 17:40 (5270 dagar sedan) @ Håkan

Fan så skönt att inte ligga vid en båtklubbsmarina.
Jag ligger i en kommunägd hamn o får låna ut min plats hur mycket jag vill.
Ingen har ju med det att göra.

--
Viken ja, Bohuslän nej

Vilket dj-a liv det blev...

av cptn G, måndag, november 23, 2009, 19:20 (5270 dagar sedan) @ Stig

Vilket surr för en enkel och trevlig idé om samarbete till alla deltagares glädje. Massor med hinder kom i dagen.

Det där med "håll käften" var inte personligt till plankister, utan mer en åthutning till dom som alltid ska sätta sig på tvären och skapa problem där inga problem finns. T ex med onödiga klubbstadgar som är osmidiga. Vad hindrar en klubb att efter anmälan av medlem låta honom byta plats med en vän för några dygn?

Jag bara frågar. Vad är hindret? Mer än oginhet. Och att man missat föreningslivets grundidé i sin monumentala stupiditet.

Som jag skrev, jag blir så djävla trött på stoppklossarna. Dom är helt enkelt sina egna hinder, fega, tröga, rädda. Hut åt dom !!!

Men så är det, bara 1-2 pers av tio är kreativa. De andra är stoppklossar, nejsägare, gnällspikar, mötesförstörare. Vi har alla träffat på dessa destruktiva karaktärer. Bläh.

Fritt ur minnet av Alf Henriksson:
Sammanträdaren, han sammanträder,
han hyvlar inga bräder
han sömmar inga kläder
han bygger inga städer
han hedrar inga fäder
nej, sammanträdaren pratar vind och väder.
han sammanträder.

cptn G
-säker som bara den på det

Avatar

Vilket dj-a liv det blev...

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, november 23, 2009, 19:36 (5270 dagar sedan) @ cptn G

Det är ju som att leda teknikutveckling, en regelföljare är inte kreativ och en idéspruta följer inte regler. Man måste välja men måste ändå ha av båda, ett litet fåtal är medvetna om detta och kan i någon mån byta i farten alltefter behovet. Men det är ytterst ovanligt.

Ur en text jag hittat någonstans:

SWEDISH MANAGERS are practical and technically capable but not very imaginative. Philosophy and abstract thinking baffle them. They have no humor and take everything you say literally. They often spend more time telling you what is wrong with their products than what's good about them.

Managers shun conflicts and put off decisions until they reach consensus (in a manner that appears wishy-washy even to the Japanese). Organizations are flat with responsibility delega­ted way down. It's never clear who's in charge of what and why.

Swedes dress in sports shirts, slacks and sandals for busi­ness meetings. Being neurotic about punctuality, they begin and end meetings exactly when scheduled. They go straight to the point, without preliminaries. Their answers are short and they remain silent if they have nothing to say (although Finns think Swedes talk too much).

Avatar

Vilket dj-a liv det är

av Nitgubben, måndag, november 23, 2009, 20:12 (5270 dagar sedan) @ Anders J

Alla är välkomna att använda min plats i Limhman när jag inte är där. Var dock beredda på att det kommer en person och tar upp gästplatsavgift en bit in på kvällen.

Då kommer det inte hjälpa ett dugg att du säger att du lånar platsen av mig, att vi är kompisar eller att du har en överenskommelse med mig. Sådant betyder ingenting i min hamn. Inte ens att det handlar om Plankister kommer att hjälpa och då förstår ni hur hårt det är.

Se där cpt G, ännu en trist och fantasilös (dock båtrelaterande) bakåtsträvare.

Det enda sättet att slippa betala hos oss är att vara med i Frihamnförordningen.

L

Avatar

Vilket dj-a liv det är

av Håkan, Göteborg, måndag, november 23, 2009, 20:26 (5270 dagar sedan) @ Nitgubben

Min plats i Hinsholmskilen får naturligtvis användas av plankister som vet hur man fjäskar med mig...

Men bara när jag är på Rörö, eller vågat mig ännu längre hemifrån, och med mitt arbete och liv är det inte så helt förutsebart.

Detta med båtplatspool tar vi upp runt runda bordet nästa år, och jag slås nu av tanken att vi kanske skulle formalisera vår lilla förening och mera officiellt låta bli att betala skatt när vi träffas.

"Föreningen för främjandet av alla sorters båtkrafs"

Finns det EU-bidrag att söka?

Håkan

Ännu en urspårning

av cptn G, måndag, november 23, 2009, 21:34 (5270 dagar sedan) @ Håkan

Sicket tjabbel det blev. Ämnet och tråden gjorde en sedvanlig utvikelse.

Det var kul. Nu blev det visst fart på klotterfläsket.:-D

Tidigare i höst försökte jag få ihop ett Ruskans Möte. Nobben.
Dagens idé föll tydligen i betong, åtminstone inte i god mylla. Nobben alltså.
Får se om jag ids ge er en tredje idé längre fram. Om det nu lönar sig...

krafs ändå

cptn G
-suckar säkert

Ännu en urspårning????

av Gunnar S ⌂, måndag, november 23, 2009, 21:42 (5270 dagar sedan) @ cptn G

Tidigare i höst försökte jag få ihop ett Ruskans Möte. Nobben.
Men var det inte så att du själv blåste av det hela då du kom på att du var upptagen....?

Ännu en urspårning????

av cptn G, måndag, november 23, 2009, 21:45 (5270 dagar sedan) @ Gunnar S

Fanns ju på mässan hela lördan, drack öl och ruskade också. Ruskmiddag hade ni kunnat supa utan mig om ni brytt er. Och skålat för Absent Friends, haha.
Håll med om att det var ynkans uppställning.
Men i februari, då ruskans... om jag inte är och snorklar i nåt varmt hav:lol:

cptn G

RSS-feed av trådar
powered by my little forum