Avatar

Eldrift helt Frankt

av Pinja @, Västerås, torsdag, september 13, 2012, 23:15 (4265 dagar sedan)

Eldrift står ju inte så högt i kurs bland somliga stundom något pessimistiskt begivna Plankörer. På annat håll är man i motsvarande grad optimistisk. Vore intressant att bussa ihop de två polerna. Kan man inte få denne Frank att bli Plankör. Han har ju en HR 34, det vet jag.

http://www.dn.se/motor/nyheter/energiprofessorn-eldrift-ger-i-stort-sett-nollutslapp

Pinja

Avatar

Eldrift helt Frankt

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, torsdag, september 13, 2012, 23:59 (4265 dagar sedan) @ Pinja

Eldrift står ju inte så högt i kurs bland somliga stundom något pessimistiskt begivna Plankörer. På annat håll är man i motsvarande grad optimistisk. Vore intressant att bussa ihop de två polerna. Kan man inte få denne Frank att bli Plankör. Han har ju en HR 34, det vet jag.

http://www.dn.se/motor/nyheter/energiprofessorn-eldrift-ger-i-stort-sett-nollutslapp

Pinja

Grattis Professorn. Din horisont räcker ända till Öresund!

I resten av världen produceras 80 & av elenergin av fossila bränslen.

Hur stor del av världen Sverige är får någon annan räkna ut.

Man kan vara dum i huvudet på riktigt trots att man är professor, men troligtvis försöker han bara säkra sina forskningsanslag.

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Eldrift helt Frankt

av ole, fredag, september 14, 2012, 00:07 (4265 dagar sedan) @ Pinja

Jag tänkte också på det där med globala elproductionen,
men andra kommer efter med kärnkraft och vind med mera.

Jag ser

Ford
Transit Connect Electric
Pris:
381.000,-

Ford
Transit Conect 1.8 liter diesel
Pris:
Så där 240.000,-

Hm......lite märkligt när man tänker på nybilavgifterna i Norge,
men priserna kommer nog sjunka....el-bil priset i förhållandet till diesel-bilen då.

Nu är det nog någon som vill räkna hårdt på utsläpp.

Avatar

Eldrift helt Frankt

av Håkan, Göteborg, fredag, september 14, 2012, 17:23 (4264 dagar sedan) @ ole

Som en av de pessimistiska realisterna vill jag gärna pepåka att det inte är eldrift som sådan jag kritiserar, det finns mängder av väl fungerande rena elfordon sedan massor av år.
Gemensamt för dem alla utan undantag är dock att de har mycket väl definierade användningsområden geografiskt och med ett minimum av oförutsedda körningar, och att de laddas var natt på samma ställe och inte behöver laddas någon annanstans alls.
Till exempel gaffeltruckar och annat för lagerlokaler, flakmoppar för postutdelning osv.

Men i privatbil fungerar det inte, annat än för dem som ser en drastisk anpassning och begränsning av bilanvändandet som en medborgerlig plikt och alltså ställer upp på det. Måste ha gott om pengar också och ta en stor risk beträffande andrahandsvärdet, för att inte tala om vad ett batteribyte efter garantitidens utgång handlar om.

Miljöpåverkan för en elbil sett över hela livscykeln har dessutom mig veterligen ännu inte studerats i detalj - eller?

En delfråga om professorns påstående om vårt snudd på totala oberoende av fossil kraft - jag tror helt enkelt inte på det. Är jag dum?

Håkan
el upa

Avatar

Eldrift helt Frankt

av Seawolf @, fredag, september 14, 2012, 17:53 (4264 dagar sedan) @ Håkan


En delfråga om professorns påstående om vårt snudd på totala oberoende av fossil kraft - jag tror helt enkelt inte på det. Är jag dum?

Håkan
el upa

Ditt problem Håkan är att du INTE är dum. Du förstår att så länge det sker ett utbyte av elkraft mellan länderna i Europa så innebär varje förbrukningsändring att denna ändring påverkar fossilbränslekraftverken till 100%

Även om Sverige i genomsnitt skulle producera lika många terawattimmar som vi förbrukar och helt utan fossilbränsleanvändning, så gäller detta.

Orsak:

Om vi ligger på balans och någon stoppar sin elbilsladdare så kommer denna eltillverkningskapcitiet att frigöras och kommer att exporteras. Likadant om du startar laddaren. Och på samma sätt förhåller det sig då vi har underskott eller överskott.

Det är ALLTID fossilbränslekraftverken som tar upp alla ökningar och minskningar. Visserligen används vattenkraften för att reglera elnätet i korttidspespektivet, men det är den totala årsnederbörden som avgör hur mycket , och man tar ut allt man kan.

Det är professorn i fråga som uppvisar en häpnadsväckande dumhet och okunnighet om hur elvarianten av lagen om kommunicerande kärl fungerar, och förväxlar detta omedvetet (eller värre, medvetet) för att motivera att få mera pengar att "forska" för.

Den akademiska världen i Sverige har dessvärre sedan några decennier fått allt mindre skattemedel, och gissningsvis 50% av alla timmar som forskingsvärlden lägger ned består av jakt på pengar att få löner för. 40% är forskning styrd av externa beställare, och denna forskningsbudget används då för att skapa maximalt antal arbetstimmar (man utvecklar då saker som redan finns i stället för att utnyttja kända lösningar som kostar i inköp eller licenser). 10 % kanske går åt till rella nyskapelser.

Ack ja.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Eldrift helt Frankt

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, fredag, september 14, 2012, 19:04 (4264 dagar sedan) @ Seawolf

Tack Seawolf. Du sätter en ära i att vara pedagogisk vilket är lysande. Själv blir jag bara förbannad!

Men, elmarknaden transperens är inte 100-procentig och kommer heller aldrig att bli det trots EU's intentioner. Om inte elproducenterna vinner på 100-procentig transparens kommer denna heller inte att implementeras. Politiska beslut eller ej.

Men den är tillräckligt transparent för att Seawolfs fossilmodell skall vara helt riktig.

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Eldrift helt Frankt

av Pinja @, Västerås, fredag, september 14, 2012, 21:51 (4264 dagar sedan) @ S-B A-son
Ändrad av Pinja, fredag, september 14, 2012, 22:11

Jag ser att min tråd hade avsedd verkan, dvs. att få igång en debatt i ämnet. Nu svängde debatten genast över på helhetsperspektivet, vilket känns igen från skitaisjöndiskussionerna. Liksom alltid leder ett tillräckligt stort steg tillbaka för betraktande av problemet ju till att vederbörande tenderar att ge upp.....Suck. Jag kan ändå inte lösa hela problemet, så jag kan lika gärna fortsätta och skita i sjön, typ.

Professorn och hans debattstil är mig bekanta sedan länge, och än jag inte håller med är han ändå intressant som en röst i kören (liksom mången Plankör).

Visst finns det allehanda invändningar i dagens situation, typ dem Håkan listar. Men det intressanta tycker jag är vad som händer sen. Sen när oljan är slut, eller är för dyr att bara bränna. Hur kommer våra transportmedel och dito sektorer att se ut då? Och kom inte dragande med kollektivtrafik. Med vår befolkningstäthet kommer den att funka lika litet då som nu.

Pinja

Eldrift helt Frankt

av rigaskräcken, lördag, september 15, 2012, 07:30 (4263 dagar sedan) @ Pinja

Tror inte Frank är helt dum i huvudet. Troligen är han less på att erfara att ett realistiskt budskap inte går hem hos vare sig journalister eller mediakonumenter. Energiförsörjning är inte enkelt.

Elbilar i sig är en bra idé även om energin kommer från fossila bränslen. I en bilmotor tillvaratas 30-40 procent av bränslets energi. I kedjan fossilkraftverk-lagring-elmotor uttnyttjas mer. Har ingen siffra tvärr.

Den i vårt klimat nödvändiga uppvärmningen är ett stort aber för elbilar, likaså batterierna. Som det ser ut idag TROR jag att en liter bensin har samma energiinnehåll som ca 100 kg fulladat batteri.

Dessutom TROR jag inte tillverkning eller destruktion av batterier är någon miljövänlig verksamhet.

Vore jag kung skulle jag styra över en hel del pengar på forskning i hur man kan lagra el till rimligt pris. Frånvaron av billiga lagringslösningar begränsar sol och vindel idag.

Rättelse

av rigaskräcken, lördag, september 15, 2012, 07:55 (4263 dagar sedan) @ rigaskräcken

Ursäkt, var lite väl självsäker. Efter att ha surfat lite men inte fått någon klockren träff tar jag tillbaks att det är effektivare att elda fossila brånslen storskaligt och sedan lagra i batteri-elmotor an att bränna dem direkt i bilen. Det är inte alls givet.

Någon som vet?

År det inte effektivare så är ju elbilar även i Sverige totalt vansinne.

Kanske var det som menades från början.

Jag får skylla på min morotsdiet.

Riga-mer än vanligt trög fast inte i magen

Rättelse

av Walter Mitty, lördag, september 15, 2012, 08:48 (4263 dagar sedan) @ rigaskräcken

Typiskt har elkraftverk en verkningsgrad om 35-40%, medan kraftverk där man tar tillvara spillvärmen får verkningsgrad som närmar sig 100% (en självklarhet med så lös beskrivning av spillvärmen, det bör kvalificeras). Detta och annat står att finna i en liten skrift från IVA: http://www.iva.se/upload/Verksamhet/Projekt/Energiframsyn/KraftIVA.pdf

Transportförlusterna i ledningsnätet är överraskande stora, så bara av verkningsgradsskäl är det svårt att försvara elbilar. Men det finns andra skäl som talar för central (el)produktion:
- större bränsleoberoende. Teoretiskt kan man tänka sig att elda med allt möjligt: trä, kol, olja, sopor, osv. Rent praktiskt krävs det viss logistik, och annat, som inte alltid finns i verkligheten.
- Högre grad av rening.
- samla förbränningsprodukter på ett ställe, långt från stora befolkningsgrupper.

Det stora problemet med el är att det är så svårt och dyrt att lagra. Det näst största problemet med el är att det är en så förädlad form av energi, och därmed är det svårt att framställa med hög verkningsgrad.


/WM

Avatar

Elvärmeutvikning

av Pinja @, Västerås, lördag, september 15, 2012, 10:22 (4263 dagar sedan) @ Walter Mitty

"Det näst största problemet med el är att det är en så förädlad form av energi, och därmed är det svårt att framställa med hög verkningsgrad."

Ursäkta utvikningen, men just av det skälet är ju fullständigt vansinne att VÄRMA med el. Det har jag alltid tyckt, även är elen var billig.

Pinja

Elvärmeutvikning

av ole, lördag, september 15, 2012, 11:10 (4263 dagar sedan) @ Pinja

Vansinne och vansinne....kanske det är därför jag är så vansinnig....

Jag misstänker dock att man antagligen bör sticka fingret i jorden
og finna ut var man är, och senn tänka ut vad som är bra och vad
som är mindre bra där man befinnar sig.
Antagligen varierar vad som är goda och mindre goda lösningar med
var man är på denna jord.

Avatar

Elvärmeutvikning och invikning

av Pinja @, Västerås, lördag, september 15, 2012, 11:40 (4263 dagar sedan) @ ole

Ursäkta Ole, du har helt rätt. Jag tänkte nog inte på Norges unikt fördelaktiga situation. Ni har väl i princip mera elkraft än ni kan göra av med, eluppvärmning inräknad.

Är det så fortfarande?

För att vika in tillbaka till ämnet så tycker jag Riga och WM sammanfattar även min åsikt någorlunda bra, fast hur forskningspengar ansöks och beviljas vet jag inget om.

Det som ännu inte påpekats är kanske att en betydande mängd redan utbyggd "grön" el skulle frigöras för mer rationella ändamål om man satte i gång och avvecklade den som jag vidhåller vansinniga elvärmen.

Pinja

Elvärmeutvikning och invikning

av ole, lördag, september 15, 2012, 12:31 (4263 dagar sedan) @ Pinja

Det varierar nog, men "I 2009 ble det produsert 132 000 GWh i Norge, mens vi brukte 122 000 GWh."

Jag tänkte nog på att man måste göra noga kalkyler på verkningsgrader,
transporter, och annat.

Det har ju varit så, och kanske är det så, att till exempel sopor
exporteras/importeras i syftet att utnyttja soporna till el-produktion och
värmeproduktion.
Olja och gas - samma sak.

Och el exporteras/importeras

Då kan det bli en mängd kalkyler på hur man ska utnyttja "råvarorna" på
mest effektiva sätt.
Därfor misstänker jag också att svaren på mest energieffektiva värme-
produktion kan variera något med var man befinner sig på denna jord.

Avatar

Elvärmeutvikning och invikning

av Pinja @, Västerås, lördag, september 15, 2012, 13:44 (4263 dagar sedan) @ ole

"Därfor misstänker jag också att svaren på mest energieffektiva värme-
produktion kan variera något med var man befinner sig på denna jord."

Självklart Ole, men produceras verkligen el med olja och gas i Norge utom kanske för toppeffek?

Pinja

Elvärmeutvikning och invikning

av ole, lördag, september 15, 2012, 17:01 (4263 dagar sedan) @ Pinja

Har ej full översikt, men det ska iaf va så att:

"Energiverk Mongstad, eller Mongstad gasskraftverk, er et kraftvarmeverk på Mongstad i Lindås nord for Bergen. Byggingen av Mongstad gasskraftverk startet i januar 2007, og prøvedrift ble igangsatt i oktober 2009. 20. desember 2010 ble kraftverket satt i kommersiell drift. Total produksjonskapasitet er 630 MW, fordelt på 280 MW til elektrisitetsproduksjon samt 350 MJ/sek i form av varmeleveranse til raffineriet. Årlig produksjonskapasitet for elkraft blir dermed omlag 2,3 TWh."

Det är nog så att elkraften som går ut i elnätet från detta kraftverk
bara är att räkna som en biprodukt, då det egentliga syftet nog var att
producera värme till raffinaderiet där.

Dessuton finns ett gaskraftvek på Kårstø i Rogaland.

Vet ei hur dom drivs, det har varit mycket bråk med detta, grundat
förorening och ekonomi.

Avatar

Elvärmeutvikning och invikning

av Seawolf @, lördag, september 15, 2012, 23:17 (4263 dagar sedan) @ Pinja

Ursäkta Ole, du har helt rätt. Jag tänkte nog inte på Norges unikt fördelaktiga situation. Ni har väl i princip mera elkraft än ni kan göra av med, eluppvärmning inräknad.

Norge deltager i EU:s elmarknad, och därmed kommer varenda ökning och minskning som sker i Norges samlade elkonsumtion att direkt påverka mängden elproduktion i de fossilbränsledrivna kraftverk i EU som står för 100% av alla ökningar och minskningar av EU:s totala konsumtion.

Att tro på annat är lika irrelevant som att tro att man kan ändra vattenståndet i Östersjön med att ändra flödet i några av de älvar som rinner ut i detsamma.....

Norge är ett av de mest hycklande länderna på jorden vad gäller CO2-utsläpp. Man talar med munnen om satsningar som skall få ned fossilbränsleanvändningen och därmed CO2-utsläppen inom Norge.
Samtidigt tillåter och uppmuntrar Norge att oljebolag skall leta fram mera fyndigheter på norska vatten och börja utvinna dem. Alla fossila bränslen som tas upp bildar CO2 vid sin förbränning oavsett var på jorden det sker, och ENDA sättet för Norge eller andra nationer som kan att minska moder jords CO2-utsläpp, vore att i stället BEGRÄNSA oljeutvinningen.

Norge satsar sen de oljepengöverskott man får i en oljefond som investerar i aktier mm. Enligt den rike Norrman som Skavlan interviewade i fredags, så har denna fond förvalatat dessa pengar så kasst att den idag inte innehåller flera kronor än vad man satt in, krona för krona.
Om Norge i stället hade haft vett nog att låta oljan ligga orörd, hade värdet på det hela idag varit flera gånger större på grund av att olja blir allt dyrare och det lär bli ännu mera så senare. Av alla Norgehistorier är just denna som dessvärre är sann (för Ola NOrrman) den som på allvar får Norrmännen att framstå som dummare än nästan alla andra......

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Rättelse

av Seawolf @, lördag, september 15, 2012, 17:41 (4263 dagar sedan) @ Walter Mitty

Det är bara en mindre del av europas el som framställs i kraftverk med värmeåtervinning. Eftersom de andra kraftverken står för marginaleffekten inom EU (alltså ALL ökning/minskning) och de med värmeåtervinning kör baslast (kör baserat på det lokala värmebehovet och inte det övergripande elbehovet) , kommer all elförbrukningsvariation inom EU att påverka produktionen som INTE har värmeåtervinning.

MAO, elbilar försörjs med el från fossilkraftverk utan värmeåtervinning.

Detta är fakta och inte argumenterbart.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Eldrift helt Frankt

av Seawolf @, lördag, september 15, 2012, 17:35 (4263 dagar sedan) @ rigaskräcken


Elbilar i sig är en bra idé även om energin kommer från fossila bränslen. I en bilmotor tillvaratas 30-40 procent av bränslets energi. I kedjan fossilkraftverk-lagring-elmotor uttnyttjas mer. Har ingen siffra tvärr.

Fel, helt fel. Jag har vid flera tillfällen förklarat i siffror hur mycket sämre det är att omvandla fossilkraft till elbils-el, och mest för att man totalt missar den för bilens uppvärmning nödvändiga spillvärmen som förbränningsmotorn ger tillgång till.

Men den miljöpolitiskt förstockade kan uppenbarligen inte ta till sig fakta, vilket i sin tur visar att skolans undervisning i sådant har brutit samman. Ell rent av kan klassisk dumhet vara orsaken.

Personligen är jag FÖR elbilar, men först då man säkerställt en rejäl utbyggnad av kärkraftverken i EU och världen,och helst med utvecklade reaktortyper som tar vara bättre på uran och torium mm.

Tills dess kan elbilen vänta, den är inget problem att bygga, det är bara att trycka påknappen. Kärnkraftsutbyggnad/utveckling tar decennier.

BÖRJAR man med elbilar kommer man att bränna MER kolväten än med dagens snåldieslar/dieselhybrider. Alltså dels totalt kontraproduktivt, dels kommer det att orsaka att elpriserna rakar i höjden ÄNNU mer till ingen nytta.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Eldrift helt Frankt

av Håkan, Göteborg, lördag, september 15, 2012, 11:53 (4263 dagar sedan) @ Pinja

För att använda ditt eget ord "intressanta" om vad som händer sen när oljan tar slut, Pinja, så har vi haft funderingar och bedömningar om detta uppe många gånger redan på upa.
Men det kommer att bli "intressant" för en stor del av nu levande människor, inklusive mina barn och andra upares barn, och det är skäl nog att återkomma till frågan igen och igen i förhoppningen att budskapet nån gång ska nå fram.

När mänsklighetens tillgång till den extremt stora och lätttillgängliga (stavas så) och historiskt fullständigt unika energin i oljan börjar minska allt mer märkbart, kommer folk att börja dö i förtid i allt mer ökande omfattning.
Och när det blir slut på olja, så när som på den där sista litern som ingen kommer att ha råd att köpa, är vi färre än en milliard på klotet.

Kanske betydligt färre...

Håkan

Avatar

Eldrift helt Frankt

av Pinja @, Västerås, lördag, september 15, 2012, 13:49 (4263 dagar sedan) @ Håkan

Nja, det finns ju kol också. Men om man byter ut olja mot fossila bränslen i ditt inlägg så kanske du har rätt. Å andra sidan, många miljarder lever ju redan i dag utan att förbruka så mycket, om än i fattigdom.

Pinja

Avatar

Eldrift helt Frankt

av Håkan, Göteborg, lördag, september 15, 2012, 14:24 (4263 dagar sedan) @ Pinja

Ytterst lite olja bränns för att producera el, Pinja, det är kol som används till det.
Oljan behövs till i stort sett alla transporter i världen och som råvara till mängder av viktiga material som vi i dag knappt tänker på hur nya de är för mänskligheten.

Det finns enormt mycket mer kol än olja kvar i kända tillgångar, men för att få upp kolet och förbereda det för att brännas till el och därefter bli av med resterna, går det åt massor av olja.
Och massor av de där materialen vi gör av olja...

Råkade på en riktigt bra artikel förresten, och om man byter ut ordet kol mot olja stämmer det rätt bra på vad jag tidigare skrev.

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/varlden-behover-kolkraft/

Håkan

Eldrift helt Frankt

av ole, lördag, september 15, 2012, 17:15 (4263 dagar sedan) @ Håkan

Eldrift helt Frankt

av ole, lördag, september 15, 2012, 18:03 (4263 dagar sedan) @ ole

Och - för den okunnige, som jag själv, är det värd att märka sig att:

"Värmekraftverk är ett samlande begrepp för de kraftverk som använder värme för att producera elektrisk energi. Stora värmekraftverk är alla så kallade kondenskraftverk. Ett kondenskraftverk producerar enbart el medan ett kraftvärmeverk också tar tillvara överbliven värme, till exempel som fjärrvärme."

så står det iaf i wiki......

Avatar

Eldrift helt Frankt

av Håkan, Göteborg, lördag, september 15, 2012, 18:43 (4263 dagar sedan) @ ole

Fantastiskt, ole, en så omfattande sammanställning har jag inte sett tidigare.

Tyvärr hittade jag inte någon siffra på hur stor del av världens samlade elproduktion de olika typerna av kraftverk står för.
Kinas cirka 80% från kol och USA cirka 50% från kol har jag sett förut, men det vore intressant att se kol, gas, olja osv satt i relation till hela klotets elproduktion.

Bara som en parentes och googla inte förrän ni har gissat hur många vattenkraftverk det finns i Sverige - tror många blir lite förvånade.
Jag blev det när jag för rätt längesedan fick reda på det.

Håkan

Eldrift helt Frankt

av ole, lördag, september 15, 2012, 20:44 (4263 dagar sedan) @ Håkan

fann det här i en sorts hefte från universitätet i Tronheim daterat 2006

Du kan kolla själv om du vill
http://www.ntnu.no/c/document_library/get_file?uuid=eaacd40e-2078-481d-9509-5b9090f080c...

Borde då inte vara så helt fel......

[image]

Avatar

Eldrift helt Frankt

av Håkan, Göteborg, söndag, september 16, 2012, 08:50 (4262 dagar sedan) @ ole

Tack igen, ole, där satt den som man säger.
Blev förvånad över hur stor del gas som används, men de endast 7 procenten från olja stämmer ju med vad jag påstod.

Och antalet vattenkraftverk i Sverige är runt ettusenniohundra...

De som börjar leta i minnet efter namn redan efter Harsprånget och Trollhättan får väl erkänna sig lika förvånade som jag.

Håkan

Eldrift helt Frankt

av Walter Mitty, lördag, september 15, 2012, 09:10 (4263 dagar sedan) @ Seawolf


Den akademiska världen i Sverige har dessvärre sedan några decennier fått allt mindre skattemedel, och gissningsvis 50% av alla timmar som forskingsvärlden lägger ned består av jakt på pengar att få löner för. 40% är forskning styrd av externa beställare, och denna forskningsbudget används då för att skapa maximalt antal arbetstimmar (man utvecklar då saker som redan finns i stället för att utnyttja kända lösningar som kostar i inköp eller licenser). 10 % kanske går åt till rella nyskapelser.


Rena dumheterna. Du vet inte vad du pratar om, dessutom blandar du ihop begreppen.

Svensk akademisk forskning har inte fått minskade offentliga anslag under de senaste decennierna, snarare har anslagen ökat. Däremot har de så kallade fakultetsmedlen (de medel som fördelas av universiteten själva) relativa andel av forskningsbudgeten minskat. Detta beror på att den största delen av forskningsfinansieringen sker via forskningsråd (och liknande) av olika slag (VR, SSF, Byggnadsforskningsrådet, Vinnova, osv). Det är dessa offentliga råd som står för den största delen av det som kallas för externfinansierad forskning.

Principen med rådsfinansiering har funnits i flera decennier. Det är det bästa sätt för ett land som Sverige att vaska fram de bästa forskningsförslagen, som då kan bedömmas på nationell nivå, och därmed slippa lokala optimeringar på varje universitet.

Samtidigt är det ett ganska effektivt sätt för forskare att söka medel. Det är få forskare som ägnar speciellt mycket tid åt att jaga pengar - även forskare är klipska nog att se hur en slipsten skall dras, så några få får i uppgift att fixa pengar.
Men det är många forskare som beklagar sig över sin administrativa börda. Detta är till stor del en myt, och till en annan del lite självvald: De flesta forskare har sin mest produktiva tid bakom sig, den brukar infalla i åldrarna 20-30 år. Då blir administration en bra flykt.

Och så slutligen det där med 10% till reella nyskapelser: Sverige är ett osedvanligt forskningsproduktivt land, speciellt inom naturvetenskap och medicin. Detta framgår av de internationella mätningar som sker regelbundet. Det vore bara inte möjligt om dina 10% gällde.

Ack ja.

Detta instämmer jag i. Ständigt detta gnäll om hur hemskt det är nuförtiden, och indirekt hur mycket bättre det var förr. Kul du har.

/WM

Avatar

Eldrift helt Frankt

av Seawolf @, lördag, september 15, 2012, 23:29 (4263 dagar sedan) @ Walter Mitty

Svensk akademisk forskning har inte fått minskade offentliga anslag under de senaste decennierna, snarare har anslagen ökat. Däremot har de så kallade fakultetsmedlen (de medel som fördelas av universiteten själva) relativa andel av forskningsbudgeten minskat. Detta beror på att den största delen av forskningsfinansieringen sker via forskningsråd (och liknande) av olika slag (VR, SSF, Byggnadsforskningsrådet, Vinnova, osv). Det är dessa offentliga råd som står för den största delen av det som kallas för externfinansierad forskning.

Principen med rådsfinansiering har funnits i flera decennier. Det är det bästa sätt för ett land som Sverige att vaska fram de bästa forskningsförslagen, som då kan bedömmas på nationell nivå, och därmed slippa lokala optimeringar på varje universitet.

Samtidigt är det ett ganska effektivt sätt för forskare att söka medel. Det är få forskare som ägnar speciellt mycket tid åt att jaga pengar - även forskare är klipska nog att se hur en slipsten skall dras, så några få får i uppgift att fixa pengar.
Men det är många forskare som beklagar sig över sin administrativa börda. Detta är till stor del en myt, och till en annan del lite självvald: De flesta forskare har sin mest produktiva tid bakom sig, den brukar infalla i åldrarna 20-30 år. Då blir administration en bra flykt.

Och så slutligen det där med 10% till reella nyskapelser: Sverige är ett osedvanligt forskningsproduktivt land, speciellt inom naturvetenskap och medicin. Detta framgår av de internationella mätningar som sker regelbundet. Det vore bara inte möjligt om dina 10% gällde.

Ack ja.


Detta instämmer jag i. Ständigt detta gnäll om hur hemskt det är nuförtiden, och indirekt hur mycket bättre det var förr. Kul du har.

/WM

Sammanställer man arbetsinsatserna som din beskrivning påvisar blir det ungefär den fördelning av arbetsinnehåll jag skissade.....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

RSS-feed av trådar
powered by my little forum