Avatar

Kasst batteri

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., söndag, december 06, 2009, 11:56 (5263 dagar sedan)
Ändrad av Anders J, söndag, december 06, 2009, 12:10

För olika prov behövde jag i våras två st blybatterier och eftersom det inte fanns några speciella krav på prestanda så köpte jag två st slutna 55 Ah-batterier på Biltema.

De har aldrig laddats ur djupt och aldrig överladdats.

Nåväl, i höstas så insåg jag att bilens batteri var i rätt så dåligt skick, troligen originalbatteriet från 2001. När jag stod där med tumstocken så insåg jag att ett av dessa nya passade helt perfekt, så jag skruvade glatt in det.

I går mekade jag en del med stereon i bilen och hade väl tändningen på några korta perioder för att få ström att mäta på ledningar. I morse så fick hustrun inte i gång bilen när startmotorn knappt orkade runt och eftersom jag har ett labbaggregat som kan ge 15-20 A så kopplade jag in det. Efter några minuter så har man fått in så mycket att bilen bör gå att starta.

Redan efter två minuter så var jag där med multimetern och mätte polspänningen på blypolskorna och döm om min förvåning när polspänningen var 15,2 V trots att jag bara laddade på med 15 A. Det tycker jag tyder på ett alldeles för högt inre motstånd och det är trist att konstatera att ett sprillans nytt batteri är i rent uselt skick.

Jag har ingen uppfattning om Biltemas batterier är sämre eller bättre än andras, men jag kan återigen konstatera att om man nu verkligen bryr sig så finns det stor anledning att göra ett rimligt seriöst papacitetsprov innan man tar en dust med kiropraktorn för att baxa ned ett batteri i båten, sedan må det vara hur nytt som helst.

Avatar

Kasst batteri

av Seawolf @, söndag, december 06, 2009, 16:17 (5263 dagar sedan) @ Anders J

Instämmer
Jag hjälpte grannen för nån månad sen att i nöd en söndag skaffa ett nytt batteri till hennes bil. På Biltema mätte jag igenom hela lagret deras på batterier som fysistkt skulle passa. Alla låg på för låg spänning efter min uppfattning. Jag påtalade probllemet för personalen, och de lovade att föra mitt förslag vidare, mämligen att införa i deras hyllor en gemensam laddspänningskena på sisådär 13 volt och sen häkta på ledare på allt i lagret.

Sen mätte vi med deras egen kapacitetsmätare och den bekräftade att batterierna inte var helt friska, men till slut tog jag ett som verkade minst dåligt.

I ärlighetens namn tror jag att problematiken är ganska generell för många som säljer stora mängder av batterier, man bevakar inte lagringsproblemen, som t.ex. detta fallet att batterier antagligen levererades på våren och sen har stått i hög sommartemperatur i ett halvår utan laddning.....

Nu har grannens bil funkat sen dess även fast det blivit kallare, och det kan hända att en viss cykling kan få dem att komma igång efter att från nytt tillstånd ha stått obrukade (men ej djupurladdade) ett tag.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Kasst batteri

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, söndag, december 06, 2009, 16:19 (5263 dagar sedan) @ Anders J

Det finns ett inyggt bekymmer i att reklamera ett batteri! Hur skall man kunna bevisa att batteriet inte misskötts?

Jag tycker du skall reklamera batteriet hos Biltema!

De säljer mycket skit och rent felaktiga prylar (jag köpte en drivknut som sades passa till en speciell bil, en cittra, vilket den inte ens var i närheten av att göra), men jag har alltid fått pengarna tillbaka eller ny vara inomn första året på garantin.

Vore som sagt kul att höra hur de ställer sig till reklamation på ett batteri?

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Köpte 10 st 115 Ah SMF batterier....

av Gunnar S ⌂, söndag, december 06, 2009, 17:22 (5263 dagar sedan) @ Anders J

....på Biltema våren 2006.(24V-system, därav drösen)

När de skulle lastas in i båten kollade jag de med en belastningsprovare. Eller, jag kom egentligen aldrig till själva belastningsprovet - samtliga batterier höll en spänning på knappa 12 V.
Jag återvände med hela drösen till Biltema och hade inga problem att reklamera och personalen såg till att jag fick en frisk laddning batterier som höll vettig spänning och som passerade belastningstestet jag den här gången gjorde på plats.

Jag har som rutin att belastningsprova varje individuellt batteri varje vår och notera resultatet i min 'underhållslogg' och dessa batterier belastningsprovade jag senast i våras, efter 3 års användning och ingen märkbar degradering kunde märkas.

Jag har fullt förtroende för Biltemas batterier, men naturligtvis bara om det är friskt och fulladdat från början. Förra omgången höll 5 år, men då levde de relativt hårt under 1,5 års långsegling.

Avatar

Detta, mina vänner, är plankeri.

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., söndag, december 06, 2009, 23:40 (5262 dagar sedan) @ Gunnar S

Ett litet inlägg och inom några timmar icke mindre än tre kommentarer av folk som har en djup kunskap inom sitt gebit.

Så vill jag ett plank skall vara, en outsinlig källa till kunskap och glädje!

Men frågan är, blev...

av Gunnar S ⌂, tisdag, december 08, 2009, 12:05 (5261 dagar sedan) @ Anders J

...du så mycket klokare?
En säger mja
En säger jo
En säger nä....

Avatar

Men frågan är, blev...

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., tisdag, december 08, 2009, 12:32 (5261 dagar sedan) @ Gunnar S

Det visade sig ju att det ändå fanns indikationer från läsekretsen att Biltemas batterier, sådana de står på lastpallarna, kan vara i rätt dåligt skick om man har otur.

Men det visste jag ju egentligen redan, så därvidlag har du rätt.

Den vidare frågeställningen, om andra leverantörers batterier är bättre, och i så fall hur mycket bättre med tanke på priset, förblir tillsvidare obesvarad.

Jag tror att det råder konsensus om att det, oavsett leverantör, finns anledning att kontrollmäta varje enskilt batteri innan man accepterar det. En årlig kontroll mot en "batteriloggg" som du beskrivit ger tveklöst högsta betyg. Krafs, krafs...

Men cittran hoppar snällt i gång!

Den främsta anledningen till den ambitiösa....

av Gunnar S ⌂, tisdag, december 08, 2009, 13:39 (5261 dagar sedan) @ Anders J

...'batteriloggen' är inte för att om möjligt få en indikation på något enskilt batteri inte mår så bra redan på våren, när det finns tid att göra något åt saken på ett vettigt och överlagt sätt.
Jag har råkat ut för att ett batteri lade av helt, det blev mer eller mindre kortslutning internt. Dels drog det ut resterande batterier i banken på nolltid, dels blev det ruskigt varmt - kanske en en potentiell källa till eldsvåda? In en bank på 460 Ah vid 24 V finns nog resurser att tända på det mesta.

Avatar

Den främsta anledningen till den ambitiösa....

av Seawolf @, tisdag, december 08, 2009, 13:56 (5261 dagar sedan) @ Gunnar S

En viktig iakttagelse faktiskt.

En kompis till mig råkade ut för att hans fritidsbatteri exploderade, troligen av sådana skäl. Han hade just köpt båten, och där fanns ett Optima spirallindat batteri med mycket hög ladd/urladdströmskarakteristik. Alltså lågt inre motstånd.

Risken för sådana fenomen ökar troligen ju fler batterier man parallellkopplar, och detta kan vara grund för att i första hand välja att seriekoppla batterier med stor kapacitet, hellre än paralellkoppla flera med högre spänning och med lägre kapacitet.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Men det handlar ju knappast om att...

av Gunnar S ⌂, tisdag, december 08, 2009, 15:46 (5261 dagar sedan) @ Seawolf

...ett batteri med hög kapacitet och låg spänning skulle vara mindre benäget att haverera på ett sådant vis att en brand/explosition skulle befaras, eller hur?
Utan för att minimera antalet celler.

Det är nog klokt, så lång det är möjligt. Men så styrs man av befintliga batteriboxars storlek och praktisk hanterbarhet.

Avatar

Men det handlar ju knappast om att...

av Seawolf @, tisdag, december 08, 2009, 18:56 (5261 dagar sedan) @ Gunnar S

Om man kopplar många batterier parallellt och ett av dem får kortis så blir kortslutningsströmmen stor från dess grannar. Ju fler grannar desto värre för en given kapacitet.
Om man seriekopplar cellerna och en cell får kortis så drivs ingen ström genom kortslutningen av några grannar, mer än vad yttre förbrukare get upphov till.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Dagens nya moderna batterier är farliga

av morpheus, tisdag, december 08, 2009, 15:50 (5261 dagar sedan) @ Seawolf

Då jag har modellflyg som en andra hobby är det idag Li-Po (lithium-polymer) man i huvudsak använder, detta är seriekopplade celler med 3,7 volt per cell. Konstellationer på 22,2 volt är inget ovanligt. Då ligger ackpaketet med en kapacitet på 4500 mAh (4,5 Ah) Tekniken med LiPo är inte helt ny, den kom till i rymdindustrin först och sedan i mobiltelefonerna.
Här är en film på en brand skapad bara för att visa deras ömtålighet.
Överladdning är lika illa.

http://www.youtube.com/watch?v=6M5ftkN9PtY

Avatar

Dagens nya moderna batterier är farliga

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., tisdag, december 08, 2009, 15:59 (5261 dagar sedan) @ morpheus
Ändrad av Anders J, tisdag, december 08, 2009, 16:54

Jo, energin är ju lagrad där inne och vill komma ut i någon form.

För "fullskala" är det såvitt jag begriper LiFePO som gäller just nu (det är sådana jag har hållit på med) och där händer inget mer dramatiskt än att batterierna gasar.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum