Avatar

Dessa djävla kappseglare

av Lasse L ⌂, Göteborg, fredag, oktober 09, 2009, 17:54 (5310 dagar sedan)

Var ute med motorbåten idag, på väg söder ut i farled utanför Långedrag, (på fm), kommer 2 kappseglare ut från GKSShamnen. Kollar bäringarna och konstaterar att jag kan passer mellan båtarna med säker marginal. När jag passerat den första girar jag för att gå akter om den andra. Då slår fans...., slänger mej på autopiloten, som kopplas ur, rattar hårt styrbord och passerar akter om den "SKF" märkta båten med några meters marginal. Tutar och gör tumme ner, får svar, finger upp. Det fanns ingen anledning att slå pga. uppgrundning eller andra hinder. Skärpning "SKF" kolla "trafiken", innan du slår. Om det är "trångt" bör man hålla kurs och fart. Gira eller byta kurs när det finns plats. Lita inte på att seglare alltid har företräde. Denna gången gick det bra, men det var "allt för nära".
Jag tycker det är olämpligt av GKSS att lägga träningsseglingen i farleden, Göteborg - södra skärgården. Denna incident stärker inte GKSS image i min ögon.
[image]

Dessa djävla kappseglare

av Lillegode, Så nära havet som möjligt, lördag, oktober 10, 2009, 08:56 (5310 dagar sedan) @ Lasse L

Jag råkade ut för samma sak i Korshamnsrännan i slutet av sommaren. Ett stort gäng tomtar i Lasers hade kappsegling och startlinjen var lagd rätt över den vita rännan - mitt i enslinjen. Sen seglade dom fram och tillbaka i väntan på starten och tvingade de som vågade ut i det blå (inom 3-meters området):-(
http://www.maringarderoben.se/forum/index.php?topic=4963.0

Avatar

Dessa djävla kappseglare

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, oktober 10, 2009, 09:52 (5310 dagar sedan) @ Lillegode

Motordrifna båtar må väja för segeldrifvna farkoster. Lagen är tydhlig om detta! Det kanske går att uppvakta regeringen om att få sjölagen ändrad, men då måste ni nog övertyga alla regeringar jorden runt enär sjölagen är internationell.
[image]
Att motra nära andra båtar med autopiloten ikopplad, det gör aldrig jag, ej heller om jag seglar och möter en Petterson. Chansen att en motorbåt plötsligt gör en vansinnesmanöver är minst sjufallt större än att en seglare gör det. Man ser på båttypen hur stor risken är, även på segelbåtar. Pettersonbåtarna, och dess skeppare, hör till den sort man tryggt kan möta på havet.

Dessa djävla kappseglare

av Lillegode, Så nära havet som möjligt, lördag, oktober 10, 2009, 10:55 (5310 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Självklart väjer motordrivna farkoster för segeldito, inget snack (om inte det seglande fartyget är upphinnande).
Det är inte det saken handlar om - man skall bete sig så att andra har en rimlig chans och så att inte riskabla situationer uppstår. Man skall inte lägga starten på en kappsegling mitt i en led. Man skall inte slå precis framför ett annat fartyg, osv. Inga regler behöver ändras - folk behöver tänka sig för!
Men å andra sidan skall man också var mycket försiktig när man går för autopilot nära andra fartyg. Oförväntade saker kan inträffa. Hur många av er med autopilot har passerat en undervattenskabel och båten gör plötsligt en 90 graders gir och börjar följa kabeln? Jag har varit med om det flera gånger. Väldigt otrevligt. Händer det nära andra kan det vara stor risk för ombordläggning.

Avatar

Dessa djävla kappseglare

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, oktober 10, 2009, 11:02 (5310 dagar sedan) @ Lillegode

I Öregrundsgrepen går en fet strömkabel från Forsmarks kärnkraftverk till Finland. Där har mina båtar tvärsvängt så jag nästan skitit knäck. Nu är jag van, och kabelen syns på sjökortet.

Sen är det väl så att ni grytgubbar inte kan provocera oss med riktiga båtar, provokation var ju avsikten med inlägget, eller hur? Många försökte på orginalplanket, men de gav upp för flera år sen.

Avatar

Dessa djävla kappseglare

av Rövarn ⌂ @, lördag, oktober 10, 2009, 11:26 (5310 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Är det någon som provocerar är det väl de seglare som beskrivs i tråden här! Kräva hänsyn av alla andra utan att själv visa minsta dito...

Rövarn
:puppy:

Avatar

Dessa djävla kappseglare

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, oktober 10, 2009, 17:21 (5309 dagar sedan) @ Rövarn

RSS-feed av trådar
powered by my little forum