Avatar

Var julskinkan godare förr?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, söndag, december 20, 2009, 22:47 (5247 dagar sedan)

Frun sa att skinkan inte var lika god som hon mindes den som barn. Är det inbillning, som att somrarna var längre pch bättre när man var barn. Eller är det helt sant och beror på att grisarna torteras under vidriga förhållande och får leva på malt slakteriavfall, eller på att äta varandra?

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Var julskinkan godare förr?

av ole, söndag, december 20, 2009, 23:50 (5247 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Jag vet ju inte riktigt vad julskinka är och kan inte svara.
Men - jag ställer en fråga:
Åt jag lika mycket god mat för 50 år sedan som jag gör idag??

Jag vet att jag inte fick äta lax så ofta som jag gör nu.
Jag vet att jag inte fick äta lamstek så ofta som jag gör nu.
Jag vet att jag inte fick äta "ribbe" så ofta som jag gör nu.
Jag vet att....

Men om julskinkan vet jag inget.

Var julskinkan godare förr?

av naffatS, måndag, december 21, 2009, 00:57 (5247 dagar sedan) @ ole

Min barn- och ungdoms julskinkor var godare än de jag äter nuförtiden. Jag tror det beror på att nutidens grisar är snabbvuxna broilers vars skinkor vatten-nitritbehandlas för att få högre saluvikt. Mina föräldrar köpte en skinka på 8-10 kg från en bonde i byn som förutom kor även födde upp några grisar. Det var rejäla skinkor med ben som tillagades i en 12 liters paltkastrull ovanpå spisen.Det var knappt den fick plats i ugnen vid griljeringen. Men god var den - djävulskt god.

Staffan, nostalgiker.

Avatar

Var julskinkan godare förr?

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, december 21, 2009, 08:45 (5247 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Förr köpte man inte urbenade skinkor, det gör stor skillnad enligt min gamla mamma.

Var julskinkan godare förr?

av Gert, måndag, december 21, 2009, 09:10 (5247 dagar sedan) @ Anders J

I min barndom fylldes vår lilla lägenhet med matoset från morsans julskinkekokning. Det gjorde mig fysiskt illamående, och det gick inte att undkomma denna äckliga doft. Det tog många år innan jag kunde börja uppskatta den traditionella julmaten...

Men tanken på att doppa ned matbröd i flottigt julskink-avkok, och sen äta detta vedervärdiga ger mig fortfarande spykänslor. Har vi inte kommit längre från det gamla bondesamhället, då allt från den slaktade julgrisen måste tagas tillvara?

Avatar

Olika syn.

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, måndag, december 21, 2009, 09:30 (5247 dagar sedan) @ Gert
Ändrad av S-B A-son, måndag, december 21, 2009, 09:48

Tänk så olika man kan se på julmaten? Jag tycker om doften från den kokande skinkan, ända sedan barnsben. Och den första skinkbiten efter griljeringen smakar himmelskt. Och grisfötter är otroligt gott. Tyvärr är jag den ende i familjen som uppskattar denna delikatess, väl att jämföra med den rökta rensteken, löjrommen, syltorna och sillinläggningarna.

Att ta vara på allt är en oftast en i mitt tycke miljöriktig åtgärd. Exempelvis den gädda på 9 kg jag fick på kastspö i slutet av 1800-talet där köttet var hårt och torrt som någon mjuk träsort, och receptet fick bli att mala hela härligheten i en köttkvarn för att sedan göra himmelskt goda fiskbiffar (ja, det finns finare ord för det).

En orsak till att man tycker att skinkan smakar mindre är naturligtvis att ens smaklökar åldras och avtrubbas. Mitt recept blir att sluta röka, vilket jag gjorde för några år sedan. Trots att jag tyckte att det inte var något som helst fel på löken (i tungan) kom smak- och luktsinnet tillbaka på ett för mig överraskande sätt. Allt luktar inte gott!

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Olika lukt.

av Seawolf @, måndag, december 21, 2009, 11:30 (5247 dagar sedan) @ S-B A-son

Det finns dessutom minst en vetenskaplig undersökning som påvisar att män över c:a 55 väldigt ofta i stort sett förlorar luktsinnet. Dessvärre hör jag dit, vilket min pappa också gjorde på sin tid, fast då trodde vi att det var på grund av att han som kemist i början av karriären sniffade på allehanda obskyra substanser.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

En orsak för Ljusneskinkan...

av Håkan, Göteborg, måndag, december 21, 2009, 18:53 (5247 dagar sedan) @ Seawolf

...kan vara distraherande plankande i kritiska moment.

I övrigt är jag av samma åsikter som de senaste plankisterna, och jag har faktiskt luktat illa ända sedan jag var ung.

Så det behövs starka saker för att det skall funka på mig, förutom skinka från döda grisar och med mycket fettrand kvar är doppigrytan en höjdare, feta rullsyltan och glänsande små brynta korvar likaså, och stark grov senap över alltihop.

Öl.

En å annan klar men inte fler än att man kan räkna sina fingrar.

Och så julens egentliga betydelse, treenigheten.
Lady, Lufsen, och den Heliga Spagettin.

Amen.

Håkan

Var julskinkan godare förr?

av hans, måndag, december 21, 2009, 21:48 (5246 dagar sedan) @ Gert

Här kommer motvallsgubben för jag tycker att hemkokta julskinkor som jag ätit de föregående 60 åren smakar inte lika gott som dagens köpta färdigkokta skinkor. Nu är de sprutade och saftigare, även om årets test visar att de kanske är för salta. Har inte provat ännu, men för mig hör hemkokt julskinka dåtiden till pss som bomullssegel. Obs båtrelaterat.

Avatar

Var julskinkan godare förr?

av Käärme @, Västerhaninge, tisdag, december 22, 2009, 08:44 (5246 dagar sedan) @ hans

En gång för ca 10 år sedan sa min bror -"En dag finns inte mamma kvar, vem skall då laga dom finska/karelska julmatsdelikatesserna". Det var bara att med telefonkontakt med mamma starta eget julbak i ett antal år så man fick lära sig grunderna. Nu efter många års träning tycker jag att den karelska köttpajen, karelska pirogerna (det som många kallar båtar), samt kålrotslådan smakar bra.
Och skinkan gräddas inlindad i folie i ugn, men ibland gör vi två en i ugn och en kokar vi för att få doppspad. Det ända som jag saknar är mammas svampsallad gjord på pepparriskor, hann inte lära mig var och hur man plockade dessa delikata svampar. Vet bara hur man tillagar dom, väldigt enkelt.

Karelare Juha

RSS-feed av trådar
powered by my little forum