Trista ...

av hans, lördag, januari 02, 2010, 11:59 (5234 dagar sedan)

seglingsbilder, men tur att besättningen klarade sig. http://www.ybw.com/forums/showthread.php?t=223841

Avatar

Trist kölinfästning

av Nitgubben, lördag, januari 02, 2010, 12:38 (5234 dagar sedan) @ hans

Bilder som gjorda för Plankets långkölsfolk och de gör mig litet fundersam över hur jag kunde skifta läger. Det finns dessbättre stora skillnader på hur man bygger olika typer av kortkölar. Allt från extrema fenor med minimal anliggningsyta mot skrovet och utan någon som helst nedbyggnad till ganska vettiga konstruktioner.

Långkölens stora fördelar kommer man dock inte åt oavsett fenkölstyp. Den sortens köl som t.ex. HR 312 har skulle jag helst haft, en långköl där man "klippte bort" en bit framför rodret. Den har de bästa egenskaperna från alla kölvärldar tycker jag.

L

Trist kölinfästning

av Coppertail @, Perch mountain, lördag, januari 02, 2010, 13:08 (5234 dagar sedan) @ Nitgubben

Jag är mest förundrad över hur rodret kan sitta kvar!
Långköl hjälper väll inte mot skavhål i friborden, eller?

--
Alea iacta est!

Trista ...

av naffatS, lördag, januari 02, 2010, 14:59 (5234 dagar sedan) @ hans

Typiskt fenkölad och tvärstävad. Kan bara gå illa.
/S

Avatar

Trista ...

av morpheus, lördag, januari 02, 2010, 15:21 (5234 dagar sedan) @ naffatS

Det är till att ha förutfattade meningar och fördomar? Jag tror mer på att det är handhavandefel så det skriker om det. Att inte ha koll på tidvattenströmmen och gå för nära kust.

Avatar

Oerfaren skeppare troligen orsaken

av Pinja @, Västerås, lördag, januari 02, 2010, 15:22 (5234 dagar sedan) @ naffatS

Båten tydligen bara 4 veckor gammal. Långkölad båt hade nog havererat den med i dessa förrädiska tidvatten-vatten. Fast det är klart, den hade inte TAPPAT kölen.

Pinja

inte oväntat ... RUSKA MER !!!

av cptn G, lördag, januari 02, 2010, 15:57 (5234 dagar sedan) @ hans

Suck. Se hur det förhåller sig.
En här typen av båtar, och i detta fall byggt av en klåpare, är inget att ha. Förlisningen på en sandbank o a sidan, är resultatet av felnavigering, som det verkar.
Man kan gå tillbaka till SXK medlemmen på 50-talet, Stockholmsoptikern Gert Preisler som seglade till England i, tror jag i detta ö-blick, 28-fotare. De seglade tillbaka och strandade på Danmarkskusten och fick hjälp av de boende att dra ut den långkölade oskadad till djupt vatten.

Där ser ni skillnaden. Hade dagens haveriobjekt klarat det. Knappast vågar jag påstå.

Det finns typer av fenkölar som inte är så extremt smala, djupa och kraftsamlande i skrovinfästningen, som de senaste årens typ av segelbåtar, dom som vi ruskar på mässor, för s k vanliga människor. Inte racingbesättning alltså, med allt fläsk på lovarts reling. Det är taskigt att sälja sådana båtar till amatörer. Ja f-n i mej, mordförsök.

Dessa extrembåtar tycks ha utvecklats utifrån fartegenskaper i undanvindar som nr 1. Platta breda surfbrädor i gigantiska storlekar har naturligtvis vunnit tävlingar. Att sälja dessa monster, kompletterade med tung inredning i den stora volym som finns tillgänglig för det, plus allt en stor familj eller chartergrupp släpar med sig ombord. Är det klokt?
Nog.

Söker man liten våt yta genom delat lateralplan, finns andra vägar att gå. Jag håller fast vid att S&S konstruktioner från efter Swan 36 fram till den gudomligt vackra och på tusen år oöverträffliga Swan 65. Där finner ni många fantastiska byggen. Alla signerade Olin Stephens.

Åter igen finner jag mig lovorda gamla S&S. Vem är jag som skulle skämmas i ett sådant sammanhang? F ö skulle ni se Oceanseglingsklubbens ordf Christer Leuvedals stora S&S-båt. Ni har aldrig sett något liknande i kvalitet, inte ens jag och man har sett en hel del o har ju en egen liten pärla. Se höstens bilder nedan.

lilla cptn G
-tror mig säkert om de´

[image]
[image]

Avatar

Trista ...

av Seawolf @, lördag, januari 02, 2010, 17:45 (5234 dagar sedan) @ hans

Det verkade av haveribeskrivningen som om man först gick på en bank så man tappade kölen med våldsam vatteninträngning och kantring varefter allt gick åt h-e.

Observera att det inte ens var en skandinavisk granitklippa .....

Sen visar bilderna på ett föredömligt sätt även hur ett sandwitchbyggt skrov förstörs av punktlaster. Och det är mycket svårt att utifrån detektera var delamineringarna finns, och de kan föreligga en bra bit från den utifrån synliga skadan.

Slutligen kan man konstatera att om man nu skall bygga extrema smala bulbkölssvärd, skall de åtminstone vara infästa som på Performace 35, alltså instuckna i en genomgående költrumma som finns mellan skrovbotten och däcket.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Håller med Seawolf

av cptn G, lördag, januari 02, 2010, 18:02 (5234 dagar sedan) @ Seawolf

No more comments.

cptn G
-odrägligt tvärsäker som vanligt

--
-som vanligt säker på sin sak

Avatar

Performance 35

av morpheus, lördag, januari 02, 2010, 18:05 (5234 dagar sedan) @ Seawolf

Eller AIE 35 ( AlltIEtt ) som den ursprungligen hette var från början tänkt för hissbar köl, därav trumman. Sedan permanentade man trumman med fast köl för ökad hållfasthet.

http://www.sailguide.com/Alltiett_35.htm

http://www.maxknots.com/

Bara en parentes i debatten.

Avatar

Performance 35 - en komplettering till

av Seawolf @, söndag, januari 03, 2010, 09:15 (5234 dagar sedan) @ morpheus

Skulle man alltså bygga en extrem fenkölsbåt för skandinaviska klippor så skulle dessutom kölsvärdet ha kraftiga gummimellanlägg mellan fram/bak-kant och trumma så kölen skulle kunna fjädra några decimeter nertill. Och vissa av bultarna skulle sitta i längsgående spår för att kunna röra sig.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

RSS-feed av trådar
powered by my little forum