Mer pumpsnack till Walter Mitty

av cptn G, torsdag, januari 07, 2010, 10:13 (5229 dagar sedan)

Läste din COP-förklaring som jag känner igen, men undrar hur min pump kan leverera en del värme även nedåt -20 ?

Jag kollar utedelens isbildning dagligen och intervallerna med avfrostning och hur ny is bildas när den kör ingång igen. Under mitt träkabinett har jag lagt en bit ränndal i plåt (ej på bilden) som gör det lätt att avlägsna isen. Nu är det -6 och den går längre perioder och ger mer värme förstås än när kylan kröp neråt -20. Men där var det stopp. Min pensionärskåk är på 90 m2 plus 36 garage o förråd f n ouppvärmda. Ska nog slå igång ett elelement i garaget på åtminstone plusgrader så man kan jobba därute med fingrarna i behåll.

Jag är nöjd med denna enkla apparat och totalpriset inkl elgubbe blev 8900-. Priserna har gått ner. Ska bli intressant att få elräkningen men att jämföra med förra året funkar inte då vintern 08-09 var mildare.

Undrar om Joseph S har installerat sina två av samma modell som min?

Walter, har du också pump?

cptn G
[image]

Mer pumpsnack till Walter Mitty

av Coppertail @, Perch mountain, torsdag, januari 07, 2010, 14:25 (5229 dagar sedan) @ cptn G

Jag och frugan är väldans sugna på en luft/vatten.
Idag har vi en gammal kombipanna med el/ved utan acktankar.
Känns bra att kunna elda hejdlöst utan tanke på förbrukning,
men såsnart man slutar elda hoppar elpatronen igång.

Men de senaste 2 veckorna hade det nog blivit 100% elpatron med
en luftvärmepump?

--
Alea iacta est!

Bergvärme

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, januari 07, 2010, 15:40 (5229 dagar sedan) @ Coppertail

Haver bergvärme sedan tre år tillbaka.
Jag bet i sura äpplet och degade.

Prisskillnaden mellan luft-vatten och bergvärme är inte stor, men det är en stor skillnad i besparingen + att bergvärmen inte har et utedel som surrar när man vill sitta i trädgården på sommaren.

Vill bara nämna att jag kollade igår, på tre år har jag haft sextio timmar tillskott med värmepatronen, varav hälften låg på vamvattnet och andra hälften på värmen. Besparingen har blivit stor, huset förbrukade 4,5 m³ olja per år, nu har jag en elårsförbrukning inkl allt på c:a 14 000 kWh/år, vilket är mindre än en tredjedel av energiförbrukningen mot tidigare.

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Bergvärme

av cptn G, torsdag, januari 07, 2010, 18:20 (5229 dagar sedan) @ Peter K

Bergvärme är säkert bra om man har vattenburet system i kåken. Det t ar några år innan förtjänsten kommer om man inte kört hålet kallt genom för stort uttag.

VrakAnders som sysslar med pumplösningar mm som proffs, har byggt eget hemma och kör på sommarn AC-värmen från fläktluftkylare ner i hålet inför vintern. Kylaren levererar varmluft på vintern. Pannvattnet går även i element.

Hörde om elpriset nu på över 10 kr kW på elbörsen och varning för effektbrist. Sjunker spänningen nedåt 210-200 V kommer många apparater gå sönder eller strejka. Kommuner borde släcka gatubelysningen i natt. Sorgligt nog kommer bränder inträffa i kylan p g av överansträngda gamla ledningar, mest i äldre hus d v s över 50 år, då viss termisk utmattning drabbat ledningar som f ö kan se helt OK ut. Det gamla oskicket att tenna ledningsändar som man gjorde förr, gör inte brandsäkerheten bättre i äldre elgrejor. Och nu brassar man på med element, fläktar och elfiltar i slafen. Det finns bättre sätt att hålla värmen i slafen om man är två, givetvis.

cptn G

Mer pumpsnack till Walter Mitty

av Walter Mitty, torsdag, januari 07, 2010, 18:34 (5229 dagar sedan) @ cptn G

Såvärst mycket förklaring gav jag väl inte. Mer en beskrivning ...

När COP minskar, som går under 1, så ger pumpen fortfarande värme (bortsett från att den kanske har automatisk avstängning, eller inte funkar av andra skäl) - förenklat finns det alltid värme i luften att dra in i huset så länge som T > 0 K (och dit är det långt).
Men det tråkiga är att med COP <1 är det inte lönt att köra med pumpen, då verkningsgraden är mindre än 1, medan ett vanligt elektrikt element kan sägas ha verkningsgraden 1.
Troligen är det lika bra att stänga av pumpen långt tidigare, då den får arbeta en hel del (och slits därefter) vid tex -15 grader.

Min pump är nu 5 år, funkar fortfarande bra, men jag tvivlar på att den klarar så mycket till. Kanske dax att byta till ny pump till hösten.
Visst har min elräkning gått ner, men inte så mycket som jag räknade med. För att min luft/luft skall göra ekonomisk nytta "måste" jag dra ner på den vanliga konvektorerna ordentligt, vilket medför att det blir kallt och dragit runt golvlisterna, fönster osv.

Peter K har helt rätt i att en bergvärmepump är betydligt bättre på många sätt. Lite förvånande att investeringskostnaderna jämfört med en luft/vatten skulle vara ungefär lika, typiskt brukar det anges att luft/vatten kostar <100', medan bergvärme (/vatten) lätt drar iväg till 200'. Riktigt jämförbara brukar de inte vara, en bergvärmepump kan köras året runt, medan luft/vatten behöver stöttning vid köldknäppar. Livslängderna har också diskuterats.

Men i mitt fall var utgångsläget direktel, då är luft/luft det mest näraliggande, och med ytterst begränsade investeringar (10'-20'), men också med mindre elbesparing. Ev kan man köpa på sig lite fler pumpar (fast de väsnas och har sig).

Diff på pris mm

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, januari 07, 2010, 20:34 (5229 dagar sedan) @ Walter Mitty

När jag kollade var det i princip hålet som skiljde i kostnad, vilket brukar anges till ungefär 200 kr/meter, i vårt fall hamnade differensen på c:a 35 000kr, vilket tjänas igen ganska snabbt på bergvärmen. Har för mig att tiden innan pumpen blev lönsam blev ungefär 6-7 år på båda, sedan spar man mer med bergvärmepumpen. Då har jag inte räknat med det faktum att vår olje/elpanna från 1976 kunde packa ihop när som helst, saknade ordentlig varmvattenberedare och värmen handshuntades vilket betydde att när värmen stack med tio grader under natten kunde det vara fjorton grader i huset på morgonen.

En luft-luft-lösning är något annat, det är en betydligt billigare, enklare grej som funkar bra som stöttning när det är ganska varmt som Walter M skrev, men när det väl behövs och det är många minusgrader ute gör den ingen nytta. Jag köpte min pump genom att nyttja en kompis kontakt och fick bra råd. Företaget installerade både luft/vatten och bergvärme och tvekade inför luft/vatten eftersom jag var kompis med "B" och man ville informera mig om att de som kör luft/vatten sällan blir riktigt nöjda i slutändan.

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Pumpsynpunkt

av cptn G, torsdag, januari 07, 2010, 20:57 (5229 dagar sedan) @ Peter K

Det ni skrivit är bra som sammanfattningar i pumpfrågan. Vill man ha mer, kostar det mer. Då är frågan hur man kommer undan billigare med sin husvärme.
Nu varnar man idag för elbrist. Effektbrist hette det. Ska man som Gazprom gjorde med Ukraina, stänga av el för somliga i kylan?
-BETALA ANNARS..!!! (kallas marknadsekonomi och är en globalt spritt farsot).

Mitt elavtal är ett 3-års och räcker 2010 ut för 37,5 öre kW. Slutpriset på fakturan blir 1,43. Det kostar drygt 100- dygnet att hålla drägligt varmt just nu.

Men vafaan, nu är det -10 och pumpfan ylar därute och värmen strömmar in. Det är väl bra det??? Eller...

cptn G
-oh säker läns-man

energikonsum.....

av ole, torsdag, januari 07, 2010, 22:43 (5229 dagar sedan) @ cptn G

Beroende på hur intresserat man är - kan man följa
sin energiförbrukning mera eller mindre intensivt.
Ett sätt att göra det på är att man har koll på
hur mycket energi man konsumerar i sitt bo, el, olja
pellets och ved, etc, varje vecka. Samtidigt måste man
ha koll på utetemperaturen, kan använda veckotemperatur
som genomsnitt temperatur för veckan.
Totalt konsumerad energi summeras (omräknat till kWh)
och delas på antalet kvadratmeter uppvärmt yta.
Senn kan man producera diagram med temperatur på
vågrätta axen och kWh pr.kvadratmeter pr. vecka på
lodrätta axen, där man plottar in varje vecka.

Gör man detta - då har man ett verktyg för att följa
med på sin energiförbrukning - experimentera för att spara
energi - öka möjligheten att ganska snabbt upptäcka fel.

Men - bara för den intresserade då - det kräver ju
något arbete.............

Man kan använda dygn i stället för vecka - men då
blir det mycket, mycket jobbigt om man då inte
har automatisk registrering av kWh och temperatur.

Pumpsynpunkt

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, januari 07, 2010, 23:03 (5229 dagar sedan) @ cptn G

Det där som Walter skriver om faktorer osv.
Om jag förstår honom rätt stoppar du just nu i mer el i pumpen än du får ut värme motsvarande, dvs om du använder elen i ett vanligt el-element istället är det snålare när det är så här kallt ute. Därav tipset att stoppa pumpen. Dessutom slits den hårt i kylan.
Eller?

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Pumpsynpunkt

av Walter Mitty, fredag, januari 08, 2010, 07:36 (5228 dagar sedan) @ Peter K

Just. Det omnämnda ylandet är ett tecken på något, pumpen arbetar hårt. Dessutom ett jäkla oljud.

Känslomässigt är det fel att stoppa pumpen "när den behövs som mest" dvs då det är som kallast, men där får man tänka till lite extra: dessa enkla luft/luft värmepumpar fungerar bäst vid lite högre utetemperaturer, säg mellan -5 och +15 (vid högre temperaturer behövs de inte).

För hela nätet är dessa pumpar inte så bra, de kapar alltså inte de höga effektuttagen, utan minskar uttaget då det är "medium" eller lägre.
Om många husägare satsar på värmepumpar (så ser det ut nu) leder det till att el-distributören säljer mindre el i snitt, men ändå måste dimensionera sitt nät för "worst case", de stora effektuttagen de få kalla dygnen (typ södra sverige, som 08-regionen). Vilket leder till att antingen tumma lite på marginalerna eller ta ut extrakostnaden av konsumenterna. Kanske både och? - så verkar det vara just nu.

förtjänsten med luft/luft värmepumpar är alltså diskutabel, förvisso finns det en viss besparing för den enskilde husägaren under vissa perioder, men i helhet är besparingarna marginella.
- jämför gärna med påhitten om att täta husen under 70-talet och den tidens energikris. Visst sparades det energi genom att täta husen, men många äldre hus
mådde inte alls bra av att tätas. En hel del nybyggen under denna tid blev också för täta, bättre att släppa in lite luft.

"Energi står högt på dagordningen", politiskt och tekniskt. Då blir frågan ofta laddad med diverse missförstånd.

/Walter

Mer pumpsnack till Walter Mitty

av Ulf, lördag, januari 09, 2010, 16:21 (5227 dagar sedan) @ Walter Mitty

Hej
jag har en luft/luft värmepump, drygt ett år gammal och den ska ha en copfaktor på 2,1 vid -15, enligt ett oberoende test.Den har ska ha en copfaktor över 1 även ned under -20. Jag har låtit den gå även när det varit som ner mot -18 här i Täby. Det kan väl inte vara fel, eller? Vad säger ni som kan mycket om detta. Inte heller låter den som ett sportflygplan som den hos kaptenen i grannkommunen Vallentuna. Däremot har det blivit mycket is på marken under pumpen till följd av all avfrostning som den gör i minusgrader
Detta var långt ifrån båtrelaterat, men jag kollade havet idag och det var ordentligt istäckt. Nu är det bara drygt 3 mån till sjösättning
Hälsar
Ulf

Avatar

Vindkraft

av Arne w @, Dalarna, lördag, januari 09, 2010, 16:30 (5227 dagar sedan) @ Ulf

Hörde på radion idag (Jämtland) att vindkraftverken stoppas när temperaturen faller under -30. Den danska tillverkaren Vesta rekommenderar detta p g a att metallen blir skör vid låg temperatur. I Åre-Duved har temperaturen legat under -30 sedan i tisdags.

Vad skall man säga? Vindkraftverken fungerar inte när energibehovet är som störst. :-|

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

Vindkraft

av Ulf, lördag, januari 09, 2010, 16:42 (5227 dagar sedan) @ Arne w

Det är sådan information som alla som är mot kärnkraft och drömmer om att all energi kan tas ur vinden, ska ta till sej. Hoppas att denna kalla vinter gör att vi får en mer nyanserad debatt i samhället och att det behövs ny kärnkraft som inte släpper ut koldioxid och som är ännu säkrare än våra nuvarande verk som börjar bli till åren.
Ulf

Mer pumpsnack till Walter Mitty

av Walter Mitty, lördag, januari 09, 2010, 18:21 (5227 dagar sedan) @ Ulf

Hur vet du att uppgifterna stämmer, map COP? Det har varit mycket omdiskuterat i mer än ett avseende hur och vad man skall mäta (egentligen enkelt kan det tyckas, men vad skall räknas in? till exempel Avfrostning, som bla beror på montering?)

Fel och fel, frågan är hur mycket du vill slita på din pump (alla mekaniska system slits mer vid lägre temp). Att den inte låter nu är ju trevligt, men hur är det om några år?
(tips: min lät heller inte så mycket de första åren, men nu är det en annan historia!).

Summerat är det klart så att COP sjunker med utetemp (eller egentligen temp-diff, det går ~ som 1/delta_temp, det är då bra att veta var "knäet" på kurvan är ...), den stora energibesparingen gör du som sagt var vid högre temperaturer, som dominerar där du bor. Så här kallt är det bara några dagar/år i Täby.

/Walter

RSS-feed av trådar
powered by my little forum