Avatar

Nemo of Sweden

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, onsdag, januari 13, 2010, 09:29 (5223 dagar sedan)

Följer ni Nemo i Maringarderoben? Fruktansvärt bra segelblogg, tittade nyss på hur de seglar, nu i januari, över nordsjön i 25 m/sekunden. Överbrytande våg slog bort livflotten... Att de kan segla på två man, filma och lägga ut så snygga reportage, otroligt. Båten slås ikull på den ena filmen, styrman fikar samtidigt.
http://nemoofsweden.wordpress.com/

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Nemo of Sweden

av cptn G, onsdag, januari 13, 2010, 12:09 (5223 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Det var det värsta jag sett på länge, tack för tipset. Man undrar hur f-n dom tänker att ge sig ut vintertid i dessa vatten. Usch.

Inget för en gammal cptn.

Ska läsa mer om dessa gossar.


cptn G
-stannar säkert inne

Nemo of Sweden

av hans, onsdag, januari 13, 2010, 13:09 (5223 dagar sedan) @ cptn G

Håller med. Skönt att sitta i stugvärmen och läsa om andras dårskap, min bedömning, eller mer positivt deras utmaningar.

Avatar

Nemo of Sweden

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, onsdag, januari 13, 2010, 13:31 (5223 dagar sedan) @ hans

Många har visst frågat om de är galna. Om jag inte fattade fel seglade de fortare än lastfarygen vid nåt tillfälle.. Men båten verkar ju tåla en hel del. Och kptn Nemo med. :-D

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Nemo of Sweden

av nemoofsweden, onsdag, januari 13, 2010, 18:36 (5223 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Hehe... Jag hittar er tillslut grabbar :) Verkar som de flesta tycker det är galet men vi tycker att det är både kul och spännande. Man måste ju leva lite också :)

Sen är det MYCKET goare att dricka en pilsner i land och ta en bastu om man varit ute och fått sig lite hjuling...

Ha det fint!

/cpt Nemo

Avatar

Nemo of Sweden

av Rövarn ⌂ @, torsdag, januari 14, 2010, 21:19 (5222 dagar sedan) @ nemoofsweden

Galet, kul, spännande... Oavsett vilket hoppas jag Ni fortsätter rapportera även till denna lilla plats i cyberspace både med text, bild och länkar till Er blogg som innehåller filmer!

Flyger Ni hem till nästa Garderobskräftskiva?

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Nemo of Sweden

av nemoofsweden, söndag, januari 24, 2010, 18:08 (5212 dagar sedan) @ Rövarn

Flyger Ni hem till nästa Garderobskräftskiva?

Klart vi gör! Om vi nu inte kan flytta kräftskivan till en lite varmare ö söderöver? Fast Gullholmen är ju faktiskt finast trots allt!

Nemo of Sweden

av nemoofsweden, onsdag, januari 13, 2010, 18:39 (5223 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Ja, enligt de skepp vi såg på AISen i området så hade de stora killarna under natten gått ner på 5 knop. Var väl för att spara diesel och containers kan tro :) Men vi gjorde drygt 8 knop ett tag där och kanske 12 i utförsbackarna så det gick som tåget...:-P

Nemo of Sweden

av nemoofsweden, onsdag, januari 13, 2010, 18:51 (5223 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

HÄR har ni galna killar att titta på dock:

http://www.youtube.com/watch?v=zHK18Plnw4I

Lessons learned: livlina, sök er aldrig in till land...;-)

Avatar

Nemo of Sweden

av Pinja @, Västerås, onsdag, januari 13, 2010, 21:03 (5223 dagar sedan) @ nemoofsweden

Det där med bastu håller jag med om. Men finns det bastu där ni är nu??

Kul läsning annars, och ni verkar ju ha rätt typ av båt för denna typ av strapatser iaf.

Pinja
Bastar hemma

Nemo of Sweden, några frågor.

av cptn G, torsdag, januari 14, 2010, 09:21 (5222 dagar sedan) @ Pinja

Undrar vad för temperatur det var där på havet? Kyleffekten kan vara stor i blåsten. Har ni värme i båten under segling och i s f vilken typ?

cptn G

Nemo of Sweden, några frågor.

av Coppertail @, Perch mountain, torsdag, januari 14, 2010, 10:58 (5222 dagar sedan) @ cptn G

Härlig läsning och kul med video!
Detta ska jag nog fanimig följa. Ha så kul!

Jag har ingen koll på förhållandena så långt söderut i år,
men jag har upplevt rätt så svår nedisning i Engelska kanalen.
Det var jobbigt även med 97 meter fartyg.

--
Alea iacta est!

Avatar

Nemo of Sweden, några frågor.

av Nitgubben, torsdag, januari 14, 2010, 13:20 (5222 dagar sedan) @ cptn G

En gång hade jag värme i båten under segling.

Det förde med sig att en del av havet slank ner genom skorstenen till Wallasen som senare fick repareras för ganska stora pengar. Det var det inte värt för att ha en varm båt vid ankomsten.

Att ha värmaren igång för att ha det varmt under själva seglingen har inte hänt.

L

Avatar

Värmare

av Lasse L ⌂, Göteborg, torsdag, januari 14, 2010, 14:06 (5222 dagar sedan) @ Nitgubben

"Slinker" havet ner genom skorstenen är densamma felmonterad.
Om värmaren inte är avsedd för att användas under gång, har man valt "fel". Skall värmaren fylla en vettig funktion ombord, skall den kunna användas "jämt".

--
http://www.lasselundell.se

Nemo of Sweden, några frågor.

av Siobhan Clarke, torsdag, januari 14, 2010, 14:36 (5222 dagar sedan) @ Nitgubben

Nitgubben kanske inte brukar segla flera dygn i sträck över Nordsjön vintertid enär han tror att värme inte behövs till sjöss.
Men Nitgubben har väl som så många andra så snäva referensramar att han inte kan se bortom sin egen lilla värld.

Nemo of Sweden, några frågor.

av nemoofsweden, torsdag, januari 14, 2010, 15:11 (5222 dagar sedan) @ Siobhan Clarke

Nu skall vi inte bråka grabbar :)

Såhär har vi det: Vi är två killar på 34 år. Vi tycker inte om att lida eller frysa :) Dock har vi en del vana av att vara ute i naturen och strapatser även vintertid. Vi har inte gjort lumpen så vi har inte fått skeva bilder av snö, kyla eller vatten av någon gammal furir... Vi har åkt en del skidor ihop genom åren, känner varandra mycket väl efter att ha drivit firma ihop ett par år och går tjugotalet år tillbaka, vi har gjort många olika saker, rest och bott och pluggat ihop. Vi är med andra ord riktigt bra sammansvetsade och kompletterar varandra på bra sätt både i land och ombord. Nu är vi båda singelkillar igen efter skiljsmässa och uppbrott med flickvän, sagt upp oss från land/jobb/och allt det där å har väl ingen bortre tidsgräns för detta lilla projekt. Bara att det skall vara en blandning av utmaningar, spänning, erfarenhetsinsamling, livsbejakande, glädje och sorg, hårda provningar in emellan för att sen kunna njuta ordentligt när tillfälle ges.

Vi bestämde oss för inte så länge sen att göra detta då tiden, hemförhållanden och ekonomi strålade samman på ett riktigt bra sätt. Vi tycker om ni projekt nämligen å har lite svårt att sitta still och bara åldras. Jag är en drivande kille och M är väl lite av ankaret, jag är också manodepressiv och har valet att käka piller och gå i terapi eller göra saker med lite friare tyglar och njuta av det, ofta är det då framåt som gäller! Men jag har lärt mig leva med detta ganska bra och nu för tiden har jag en del stoppunkter som jag för min egen och andras skulle inte gärna passerar :)

Vår sjöerfarenhet är i sammanhanget väldigt ringa, vi har därför inte så mycket som håller oss tillbaka. Samtidigt har vi erfarenheter från andra håll som nog gör oss relativt säkerhetsmedvetna (bilbälte på men inte sluta köra bil för eller gå till jobbet i en skyddsutrustning för att det faktiskt är "farligt" att köra bil...)

Vi tror på att man genom att göra nya saker, utvärdera och återkoppla (vi har riktigt formella skeppsmöten bland annat som tar oss igenom områden som praktiska saker på båten och i land, psykosociala frågor, omvärldskoll, säkerhet, ekonomi etc) Tror nog att vi kommer att få den erfarenheten som man kan samla på sig hemma på västkusten under ett segelliv om man ALDRIG går utanför sin trygghetszon.

Orkar inte skriva mer om det, fråga gärna dock så svarar jag gärna utifrån MITT/vårt perspektiv. Alltid kul med input och det finns ju alltid massor att lära av andra.

/cpt Nemo of Sweden

PS. Se nästa svar också, detta blev ju 5100 tecken å mer...

Nemo of Sweden, några frågor. Svar om värmare också

av nemoofsweden, torsdag, januari 14, 2010, 15:12 (5222 dagar sedan) @ nemoofsweden

Så, till värmare: Jo, vi tycker som sagt inte om att frysa som de flesta kanske tror. Vi har landström ofta då vi ligger i hamn (alltid finns det något eluttag å med 200 meter kabel så... Sen har vi litet bensinkraftverk om det skulle knipa. Oljeelement, fläktelement står för huvudvärmen vid bryggsegling. Vi har en stor batteribank på 24V förbrukarsidan om nästan 1000 amp/h som gör att vi faktiskt kan slösa med ström. När vi går för motor kan vi köra ett oljeelement bland annat via inverter då vi skrämt upp generatorn med nya kablar :)

När vi seglar, eller saknar ström eller bara vill ha det mysigt har vi en riktigt suvurän värmare, en Dickinson-kamin från Canada. Den går på diesel och genom självtryck från dagtank så ingen ström går åt. Vi har nu testat den på Nordsjön i 20 m/s med vågor som är ganska stora och den funkar felfritt. Vi har byggt skorstenslösningen och värmeplåtar själva så den känns säker. Brytande sjö verkar den klara då vi körde H-skorsten i 3 tums rostfritt. Faktiskt förvånad över både driftsäkerhet och värmeutbud. Krängning vid segling klarar den galant genom att vi har en barometrisk dämpare i skorstensröret som tar bort de mesta av nedslående puffar och gör luftflödet rent från så mycket virvlar som möjligt. I tillägg finns det en 24v fläkt som gör att man kan trycka ut skorstensluft och då funkar den ännu bättre med mindre sotning som kan vara ett överkomlig problem men kräver lite mer underhåll.

Om man skall segla vinter, höst eller så eller i kallare vatten så är en dieselKAMIN ett supernöje! Vår har också en glaslucka så man kan beundra och mysa i skenet från flammorna. Säkerheten består av snabbavstängning, filter, brandsläckare, brandvarnare och en koloxidmätare så man kan hålla koll på att man inte storknar om luftningen inte är bra. Vi har Dorade-ventiler som alltid är öppna under segling och i hamn.

Kamin gör att luftomsättningen är stor och luften inne blir torr och go, vilket torkar upp i miljön. I land har vi två st 230V avfuktare som kan hjälpa till, också det en förutsättning vintertid då blöta inte är kul vare sig på kläder eller prylar i övrigt, eller på lakan... Att inte fler har avfuktare förstår jag faktiskt inte. Mögel ex. växer ju bara till vid kombination av rätt temperatur, liten luftomsättning, hög luftfuktighet och så något att växa på (socker och annat är ju en synd att spilla ut, håll i glöggen ombord alltså :) )

Kul om ni kommenterar också i bloggen, som sagt ALLTID kul med feeback.

Oj, det blev långt detta, får nog offra mig på en pannkaka till på det lilla haket vi är på nu här på Vlieland, NL.

Ha det fint alla!

Nemo of Sweden, några frågor.

av Siobhan Clarke, torsdag, januari 14, 2010, 15:26 (5222 dagar sedan) @ nemoofsweden

Här bråkar alla mest hela tiden. Dom flesta har mycket mer bråk och åsikter i sig än dom seglar.
Jag som bara tittar in i ibland tror att det är egentligen andemeningen med detta forum.

Avatar

Siobhan Clarke, ännu en?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, torsdag, januari 14, 2010, 16:35 (5222 dagar sedan) @ Siobhan Clarke

Här bråkar alla mest hela tiden. Dom flesta har mycket mer bråk och åsikter i sig än dom seglar.
Jag som bara tittar in i ibland tror att det är egentligen andemeningen med detta forum.

Och vem är du själv? Ännu en som försöker göra dig rolig på andras bekostnad, utan att lyckas? Ännu en till av alla dessa som ingen orkar med, varken i verkliga livet eller på nätet. Här har du inte heller något att hämta. Du känner säkert till, (inbillar dig dig) massor av nätforum där de andra skribenterna är på samma nivå som dig själv, att du inte koncentrerar dig på att skriva där?
Skaffa dig ett liv du med. Testa att följa med ut i en segelbåt någon gång.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Bråk.

av Stig, Lysekil, torsdag, januari 14, 2010, 17:56 (5222 dagar sedan) @ Siobhan Clarke

Jag tycker det verkar som om du bråkar varje gång du "tittar in " här.

--
Viken ja, Bohuslän nej

Kul respons på inläggen... De långa alltså :D

av nemoofsweden, torsdag, januari 14, 2010, 20:28 (5222 dagar sedan) @ Stig

Avatar

Kul respons på inläggen... De långa alltså :D

av Pinja @, Västerås, torsdag, januari 14, 2010, 22:13 (5222 dagar sedan) @ nemoofsweden

Vi är sparsmakade här. Och de bråkiga är nybörjare och ungtuppar som söker sin rang i flocken genom att gruffa och stångas litet.

Skulle gärna skriva mer men våra liv här i planksofforna är dessvärre något tråkiga befarar jag. Min kväll har förflutit med att försöka lära en elvaårig tjej räkna division. Jag upptäckte att jag själv först måste lära mig hur man räknar nuförtiden. Om de gör det överhuvudtaget??

Pinja
dividend, divisor, kvot.....Que???

Avatar

Kul respons på inläggen... De långa alltså :D

av Rövarn ⌂ @, torsdag, januari 14, 2010, 22:22 (5222 dagar sedan) @ Pinja

Division, elva år, jisses di har väl lämnat både papper/penna och miniräknare vid den åldern och ägnar sig bara åt speciella program i datorn, såsom calc.exe till exempel eller ens det, eller?

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Kul respons på inläggen... De långa alltså :D

av Coppertail @, Perch mountain, fredag, januari 15, 2010, 07:33 (5221 dagar sedan) @ Pinja

Vi är sparsmakade här. Och de bråkiga är nybörjare och ungtuppar som söker sin rang i flocken genom att gruffa och stångas litet.

Pinja

Oj! Finns det en rangordning?
Hur ser den ut idag?

--
Alea iacta est!

Kul respons på inläggen... De långa alltså :D

av ABLADHH, fredag, januari 15, 2010, 09:00 (5221 dagar sedan) @ nemoofsweden

Hej Grabbar,
Vi är många som kommer följa er och era framförliggande strapatser, det är jag övertygad om.
Jag har själv gjort en liknanade resa, men inte alls lika utmanande.
Vi gick åt motsatt håll och försökte välja den gynnsammast årstiden.

Kom ihåg att aldrig tumma på säkerheten, och njut av varje ögonblick.
Ni gör en investering i livserfarenhet ni aldrig kommer glömma.

Missa inte "Dominica" om ni har vägen förbi...

Hälsar
Abladhh


anders@reibo.se

Avatar

Kul respons på inläggen... De långa alltså :D

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, fredag, januari 15, 2010, 09:29 (5221 dagar sedan) @ ABLADHH

Har ni lika våldsamt väder idag? Här är det grått igen efter några soliga dar. Men ingen vind, inget snöfall.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Nemo of Sweden, några frågor.

av Nitgubben, fredag, januari 15, 2010, 00:00 (5222 dagar sedan) @ Siobhan Clarke

Nitgubben kanske inte brukar segla flera dygn i sträck över Nordsjön vintertid enär han tror att värme inte behövs till sjöss.
Men Nitgubben har väl som så många andra så snäva referensramar att han inte kan se bortom sin egen lilla värld.

Så fint skrivet Siobhan Clark men varifrån har du fått att jag inte skulle tro att värme behövs till sjöss och på vilket sätt har du skapat din bild av min värld? Det skulle kanske vara intressant att få veta. Det är ju ändå om mig som du skriver Siobhan Clark.

Beträffande skorstenen till min Wallas så satt den på överbyggnaden strax för om och litet vid sidan om masten.

L

Nemo of Sweden

av Bo @, lördag, augusti 24, 2013, 13:16 (3904 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Följer ni Nemo i Maringarderoben? Fruktansvärt bra segelblogg, tittade nyss på hur de seglar, nu i januari, över nordsjön i 25 m/sekunden. Överbrytande våg slog bort livflotten... Att de kan segla på två man, filma och lägga ut så snygga reportage, otroligt. Båten slås ikull på den ena filmen, styrman fikar samtidigt.
http://nemoofsweden.wordpress.com/

Hur gick det sen?

Nemo of Sweden

av hans, söndag, augusti 25, 2013, 21:49 (3903 dagar sedan) @ Bo

Jag följde deras resa med förundran ner till södra halvklotet och södra Sydamerika, där de upphörde med sin rapportering på hemsidan. Orsaken till detta tror jag mig veta också, men vill inte skriva om det här. Men du kan finna mer information om var de finns nu på Facebook.
https://www.facebook.com/photo.php?v=10200127557294741&set=vb.190163087668137&t...

Nemo of Sweden

av Bo @, söndag, augusti 25, 2013, 22:27 (3903 dagar sedan) @ hans

Jag följde deras resa med förundran ner till södra halvklotet och södra Sydamerika, där de upphörde med sin rapportering på hemsidan. Orsaken till detta tror jag mig veta också, men vill inte skriva om det här. Men du kan finna mer information om var de finns nu på Facebook.
https://www.facebook.com/photo.php?v=10200127557294741&set=vb.190163087668137&t...

Så noga är det inte, att jag går med i Facebook för att få veta mer om dem. Det var bara så att jag som ny här på planket roade mig med att lusläsa användarsidan och många av de inlägg som de 156 medlemmar som varit aktiva gjort här sedan september 2009. Och jag vill alltid veta "vad som hände sen". Alltför ofta får man aldrig veta det.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum