Tuffa tag!

av Arkivdykarn, måndag, januari 25, 2010, 12:10 (5212 dagar sedan)

"Bagis" Stlm

Bäste plankister, halloj igen!
Undertecknad gillar att tampas med naturkrafterna när de är riktigt vresiga och även leva under enkla förhållanden, men nån jävla måtta får det ändå va, man ä ju inte fakir!
Det hela började i höstas med att ja dråsa ner från ett äppelträd å slog mig halft fördärvad, kry igen efter >2 månaders konvalecens -med käpp-dröjde det bara en vecka så slog ischiasen till i andra höften/benet, när den släppte en vecka före jul gladdes ja åt att åka ut till ön å vila å träna upp mig, men bara efter 2 dar blev ja dunderförkyld som övergick i luftrörskatarr.
Det snöstormade och isen la sig av å till å snödjupet blev till slut minst 40cm, bilvägar avstängda, bussar inställda och ingen kompletteringstaxi på helgdagar, och som lök på laxen slet sig storsnipan och strandade med långsidan mot/på en stenstrand å ligger nu vattenfylld å infrusen med ett antal skador på skrov å roder, så hon kommer att vistas på land i år för reparation, om ja orkar?
Det blev den tuffaste vistelsen nånsin där ute som varade i 17 dagar, men dagen innan köldknäppen tog ja mig samman å gick med snurrbåten-på vinst å förlust-till Arkösund där Meckar-Magnus tog upp båten samma dag, på natten kom kylan med ner till 10-15 grader och isen la!

Istället för skriverier i Båtnytt plitar ja insändare i dagspressen å hoppas även kunna få in lite längre texter på debattsidor, skickar åxå bidrag till radions P1 som, Naturmorgon å språket och ingår i Nordiska Museets etnologisk meddelargrupp å svarar på deras frågeformulär som rör olika ämnen som; "dragspel och tramporgel", "hygien", "cancer2, etz, det är görsköj! för skriva måste man ju.

På båtsidan för i år funderar ja på att -om ja får råd- skaffa en elsnurra till lillsnipan å en tunn solpanel att fästa på roddtoften, för det får väl bli min huvudbåt i år, och då MÅSTE man ju både kunna ro, segla å motorisera.
Hoppas åxå kunna komma tillbaka till samma form som innan denna olyckshöst/vinter så man kan skärgårdsluffa/campa som vanligt, ja har ju i många år planerat att göra det med lillsnipan, så i år har ja väl inget val!

Nu ä ja i "Tjockhult" å umgås med döttrar, son, barnbarn å vänner.

Va gillar ni den här riktiga vintern? å på vilket plan ligger ert båtidkansde? eller va gör ni istället?
Ha en fin dag.

Hårda bud!

av cptn G, måndag, januari 25, 2010, 12:47 (5212 dagar sedan) @ Arkivdykarn

Ujujuj, det lät väldigt illa allt du råkat ut för. Bra ändå att du är åter här på klottret. Vi (jag) har saknat dina finurliga dykerier.

Kall du ge oss nån länk till det du skrivit?

Nu får vi hoppas att du blir bättre och att du kanske också vill komma med på Ruskmiddagen 7/3 om du är i Tjockholm. Det vore roligt att få träffa dig.

Vintern överlevs här i vikingabyggd med båttillsyn o batteriunderhåll, drömmar om grejor att göra på båten som kylan sätter stopp för än så länge. Räddningsstegen har dock flyttat lite på akterspegeln för den var ibland i vägen för vindstyraren. Genom att spegelvända beslagen fick den plats. Den lilla finesslösningen är jag lite mallig för.:color:

Så isolerar jag två sovrums ytterväggar invändigt i 50-talskåken, byggd då med bara 10 cm isol. Kåken har golvvärme med varmluft som bl a kommer upp vid fönstren. Dessa stående luftshackt måste flyttas in vilket inte är så enkelt, speciellt för en amatör som cptn. Gamla väggen har bl a en glespanel bakom inre gipsskivan och i själva gleset sprutar jag in fogskum och det visade sig genast göra skillnad inomhus fast nya ison inte ens är på plats. Den svaga länken är i skarven mellan golv/sula/vägg som nu skummas i alla håligheter samt får 70 mm iso i ytterkant av yttre varmluftskanalen. Under golvnivå alltså.

Det blir bra när det blir klart men allt tar tid för mig som aldrig gjort sånt här förut. Att ta proffshjälp skulle kosta pengar jag inte har och huset bli obeboeligt under tiden. Så nu får jag stå ut med sågspån överallt. Såna har en jäkla förmåga att sprida sig fast jag dammsuger spån hela tiden.

Och, inte att glömma, åker jag min gamla rattkälke från 40-talet med barnbarnet. Han gillar den för den styr bättre och är snabbare än snörejsern med plastskidor. :lol:

cptn G
-överlever säkert

Hårda bud!

av Arkivdykarn, tisdag, januari 26, 2010, 10:13 (5211 dagar sedan) @ cptn G

Ja har sammanställt c:a 30 mindre artiklar & blänkare (inkl.nåra utanför båtvärlden)till ett kompendium med arbetsnamnet "The best of"...
När ja får igång datorn å tillhörande maskiner ska ja kopiera å binda in artilkarna å sälja till självkostnadspris, ja meddelar när ja har kompendiet klart, ifall nån av er är intresserade.

Åker väl ut till ön i februari för att knacka/ösa is ur nåra båtar å vända dom å se över motorerna. Ska åxå be om lov att få fälla 4 långsmala granar (4m)och strängbarka så de inte spricker, avsedda till mitt tilltänkta pyramidväxthus.

Har åxå förberett en del för att kunna skaffa ett gäng höns, av gammal lantrastyp, ja har fått en jäkla massa tid över nu som "Arkivis-Emeritus"!

Hårda pärmar?

av cptn G, tisdag, januari 26, 2010, 15:41 (5211 dagar sedan) @ Arkivdykarn

Ser fram mot ett X av ditt kompendium. Allt du skriver är intressant och kanske höjer min obildning till oanade höjder (tolka det som du vill).

Krya på sig.

cptn G

Avatar

I självaste konditorträsk?

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, januari 25, 2010, 12:58 (5212 dagar sedan) @ Arkivdykarn

...där finns ju både jag och han sjövargen!

En lämplig sysselsättning är att ta på sig skidorna och åka ned mot Brotorp (serveras våfflor på söndagarna) och sedan kan man fortsätta ned i kanalen, runda udden med bäverhyddan och fortsätta ut på Söderbysjön. Jag kan absolut inte tycka illa om begreppet vinter, tvärtom, det gäller bar att valla rätt!

Kommer det rejält blidväder så att snön stöper kan vi dessutom få ett skridskoisläge som påminner om vintern 86/87 då man kunde åka till Landsort på glanskis. Mums (om nu knäna håller...)

konditorträsk?

av cptn G, måndag, januari 25, 2010, 13:25 (5212 dagar sedan) @ Anders J

Vad menas med konditorträsk?

undrar
cptn G

Avatar

Använd njurarna Cptn!

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, januari 25, 2010, 13:29 (5212 dagar sedan) @ cptn G

Konditorträsk = Bagarmossen = Bagis fattaruväl eller eru från bystan såru inte hajar tugget?

Cptns njurar mår bra av eftermiddagsdraja

av cptn G, måndag, januari 25, 2010, 15:05 (5212 dagar sedan) @ Anders J

Håhå vad ni är roliga.

Tänker inte be om ursäkt för att vara född i Stocksund, numera Danderyd. Har aldrig varit i vissa förorter söder, väster m fl vädersträck runt om Kungl Hufvudstaden. Sthlm söder tar slut ungefär vid Globen. Sedan är det transportsträcka till båten via saluhallen, Biltema i Haninge, eventuellt systemet och inköp av färskrökt sik.

Vad kallas de norra dyrortskommunerna enligt vokabulären a la "Konditorträsk, Fjollträsk" m fl ?

Börsplågan lyckades jag tyda till Pungpinan. Visst är jag duktig?:-D

cptn G

Avatar

I självaste konditorträsk?

av Seawolf @, måndag, januari 25, 2010, 13:53 (5212 dagar sedan) @ Anders J

Korrigering, jag bor inte i Konditorträsk även om det är nära. Det är Börsplågan som gäller!

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

I självaste konditorträsk?

av Arne w @, Dalarna, måndag, januari 25, 2010, 14:51 (5212 dagar sedan) @ Seawolf

Korrigering, jag bor inte i Konditorträsk även om det är nära. Det är Börsplågan som gäller!

Bor du i Pungpinan ? :-D

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

Avatar

I självaste konditorträsk?

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, januari 25, 2010, 15:24 (5212 dagar sedan) @ Seawolf

Jaja, men inom gångavstånd. Vet ni vad prelaterna härstädes kallar det intilliggande kulturarvet?

Grillen ;-)

Och Cptn, Norrland är allt som ligger norr om Haga Norra grindar. Jag hoppas att ni alla inser att vi just nu inte har den vanliga tvärpajkastningen utan en kanske litet mer finstämd vertikal!

Grillen?

av cptn G, måndag, januari 25, 2010, 15:35 (5212 dagar sedan) @ Anders J

Kan det vara Kolarängen?

Får jag poäng nu?:roll:

cptn G
-har säkert fuskat med telekartan

Avatar

Grillen?

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, januari 25, 2010, 16:33 (5212 dagar sedan) @ cptn G

Skogskyrkogården/Skogskrematoriet

Grillen! Där möts vi jämlikt.

av cptn G, måndag, januari 25, 2010, 18:36 (5212 dagar sedan) @ Anders J

Haha. Den satt bra. Söderortshumor är nästan lika bra som Jöteborjarnas.:laugh: :laugh:

cptn G

--
-som vanligt säker på sin sak

Avatar

Grillen i Falun

av Arne w @, Dalarna, tisdag, januari 26, 2010, 16:16 (5211 dagar sedan) @ Anders J

... kallas masugnen :-D

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

Avatar

Grillen i Falun

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., tisdag, januari 26, 2010, 19:27 (5211 dagar sedan) @ Arne w

Den satt fint ;-)

Tuffa tag! plankprofilerna?

av ole, måndag, januari 25, 2010, 16:38 (5212 dagar sedan) @ Arkivdykarn

Var nog en aning orolig för plankprofilerna i den lååånga kalda
perioden.
http://www.klotterplanket-upa.se/forum7/index.php?id=4892

Och plankprofilerna var
http://www.klotterplanket-upa.se/forum7/index.php?id=4884

Mina problem var inte värre än att det var tungt att få på
sig nog kläder.........och att ladda bilbatteri för att få
start.....

Men nu är det bättre.

Avatar

Tuffa tag! plankprofilerna?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, januari 25, 2010, 17:51 (5212 dagar sedan) @ ole

Jag var ner och tittade till min ännu sjösatta båt. Borrade med isborr runt rodret för att försvaga där i fall båtem plötsligt skulle flyga iväg. Batterispänningen låg på 13,2 volt, kopplade ändå lite batteriladdare, det är tredje gången sen i höstas. Körde värmaren några minuter med. Isen är nog ca tre dm nära båtern så den vinglar nog inte ikull i första taget.

Båtnytt lider en stor förlust nu! Det var hårda bud det där Arkivis.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Hur gör du när

av mm, måndag, januari 25, 2010, 18:18 (5212 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

...när vattenståndet sjunker som nu,då blir det luft under isen
[image]

Tuffa tag! plankprofilerna?

av Arkivdykarn, tisdag, januari 26, 2010, 10:18 (5211 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Kul att du har båten kvar i spadet! å bra att din befinner sig mestadels ovanför isen, till skillnad från min Kajsa-Warg som ligger mestadels under! ja klarade inte ens att ta nån bild på eländet, men inget att göra åt henne eller gräma sig över föränn i vår.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum