Batteribank

av hans, måndag, januari 25, 2010, 21:39 (5212 dagar sedan)

Nu när det bara är några månader kvar till sjösättningen måste vi planera för inköp av nya förbrukningsbatterier. Efter ca tio säsonger har min gamla batteribank, om 3st Tudor Heavy Duty batterier på 140Ah per styck, gett upp. Detta berodde på att en cell i ett av batterierna blev kortsluten och då måste detta batteri kasseras. Då jag inser att man inte kan köpa ett nytt som ersättning för detta och blanda det med de två gamla, kommer jag förnya hela batteribanken. Som ni förstår är jag mycket nöjd med att de hållit i tio år. En orsak till det är nog att jag mycket sällan laddar ur batterierna mer en 50% och låter aldrig batterispänningen sjunka under 11 volt på belastade batterier.

Nu vill jag ha råd och synpunkter vad jag skall ha:

1: skall jag köpa 3 st Tudor HD startbatterier på 140Ah, dvs liknande de jag haft tidigare, eller

2: köpa 4 st Tudor Freeline/Marin på 115Ah, eller

3: köpa 6 st Tudor Freeline/Marin på 80Ah, eller

4: köpa andra märken och storlekar

De begränsningar jag har är att jag har ett utrymme som är 40x52 cm där jag fick in två batterier samt ett utrymme om 20x52 cm där jag hade det tredje. Höjden får inte överstiga 24 cm.

AGM och GEL är inte aktuellt då de är för känsliga för laddningspänningen, men framför allt är jag inte beredd att betala merkostnaden för att eventuellt få ut några års längre livslängd.

Vilket alternativ bör jag välja och varför? Jag har frågot många experter, batterisäljare och företag och fått så olika svar, att jag är förvånad.

En tilläggsfråga om laddning. Jag har ett laddaggregat som ger max 20A och det har fungerat alldeles utmärkt och alltid laddat upp banken under en natt trots att både värme och kyla stått på. Enligt experterna skall laddkapaciteten vara 20 % av batteribanken, dvs över 80A. Måste jag köpa ett nytt större eller ett laddaggregat till?

Batteribank

av naffatS, måndag, januari 25, 2010, 22:18 (5212 dagar sedan) @ hans

I dina två batteriutrummen får du plats med fyra sådana här: http://partsmart.e-butik.se/?artnr=54%2EFP12V115AH

Staffan

Avatar

Batteribank

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, januari 26, 2010, 00:40 (5212 dagar sedan) @ naffatS

I dina två batteriutrummen får du plats med fyra sådana här: http://partsmart.e-butik.se/?artnr=54%2EFP12V115AH

Staffan

Ujuj, dyyrt!

Jag skulle satsat på fritidsbatterier, mest ampere per krona brukar det sägas. Jag köpte på Mekonomen i fjol, de hade bäst pris då. Baylinergrannen har väldigt bra erfarenhet av Mekonomens gula batterier, han har värsta discot i sin raggarbåt.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Batteribank

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, januari 25, 2010, 22:46 (5212 dagar sedan) @ hans

Nej, behåll din laddare, inga problem med det.

Batteribank

av naffatS, måndag, januari 25, 2010, 23:15 (5212 dagar sedan) @ Anders J

Batteri....

av ole, måndag, januari 25, 2010, 23:32 (5212 dagar sedan) @ naffatS

Jag vet bara att dom har nån sorts rea på Jula - bilbatteri då......
Största Kapacitet: 88 Ah
Minsta 55 Ah (slut i lager)

Batteribank

av Walter Mitty, tisdag, januari 26, 2010, 06:34 (5211 dagar sedan) @ hans

Den allmänna erfarenheten är att välja med avseende på
- pris (pris/Ah)
- praktiska avseenden, som vikt (bära, tyngd i båten) och storlek (få plats).

Det gamla batteripaketets kapacitet har tydligen varit bra avvägt, det har hållit länge. Då kan det vara vettigt att nå upp till ung samma kapacitet i det nya.

Stora batterier brukar vara lite dyrare (SEK/Ah), medan den vanliga storleken runt 60-75 Ah brukar det finns bra priser på. Nackdelen med flera batterier är lite snårigare koppling.

Skillnaderna mellan olika tillverkare verkar vara små. Speciellt med vanliga våta blyakkor. Tror man på detta är det bara att köpa där det är billigast - Mekonomen, Biltema osv.
(begagnade eller batterier med oklar historia undviks såklart).

Walter

Avatar

Batteribank

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., tisdag, januari 26, 2010, 09:33 (5211 dagar sedan) @ Walter Mitty

Kloka ord Walter.

Ett litet tips kan dock vara att man tar med sig sin multimeter och förvissar sig om att de batterier man väljer ut har ett vettigt laddningstillstånd, batterier som börjar sin bana med att redan vid leverans vara djupurladdade ska man absolut undvika.

Batterier som sålunda valts ut bör man också testa med en sådan där testare som under en kort stund belastar kraftigt.

Slutligen så är det ändå en god tanke att batterier som ska sitta prallell- och/eller seriekopplade i samma batteribank är från samma tillverkningsbatch.

Tack för alla kloka inlägg

av hans, onsdag, januari 27, 2010, 19:33 (5210 dagar sedan) @ Anders J

Mest AH/krona blir det nog, men jag har bestämt mig för att inte välja enkla billiga standard startbatterier till personbilar för de tål inte djupurladdningar lika bra. Klart är att jag kommer att spänningsmäta samtliga batterier så jag vet att de är fulladdade vid köptillfället och förhoppningsvis likvärdiga. Batchnummret, var hittar jag det? Kapacitetprovare har jag ingen så det måste avstås från, tyvärr.

Har igår och idag kryssat på Ålands hav och i Stockholms skärgård. Det är konstigt vad olika man uppfattar skärgården när den är öde, grå, kall och avlövad och från 10:e däck, jämfört en skön sommardag nere i sittbrunnen. Nu var det skönt ändå, ätandes och drickandes gott och samtidigt få uppleva hur otrolig fin skärgård vi har här i Stockholmsområdet.

Måste ta tag i batterifrågan nästa månad så båten är klar tidigt i vår när isarna försvunnit, solen tittar fram och lövsprickningen är i full gång. Säsongen börjar lite smått nästa helg på västkusten, eller?

Avatar

Tack för alla kloka inlägg

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, torsdag, januari 28, 2010, 00:13 (5210 dagar sedan) @ hans

Tänk på att Biltema är ganska dyra på batterier...

Ska du joxa om hela batteripacken kan det vara läge att även kosta på en Battbrain eller liknande, jag tror Seawolfs firma inte säljer dem längre tyvärr.
Med en sån slipper du garanterat djupurladdningarna. Och nog fan klumpar man sig nån gång förr eller senare och åker hem med flera lampor eller annat på i flera dar så spänningen går ner på en halv volt. Har man en Battbrain som bryter när spänningen ännu räcker att starta motorn kan man egentligen helt strunta i Voltmetrar och Amperemätare osv. Låta stereon spela på utan att bry sig när man tagit några svagdricka... Batterierna klarar sig ändå, Battbrainen vakar och har koll. Och löser Battbrainen ur, eller när den löser ur, ja då vet man att man bör laddköra en stund, och sen skärpa till sig och snåla mer på strömmen. Jag tycker strömmen räcker så bra för mig med fyra 75 amp förbrukare att jag lagt det här med LED-lampor på is, strömmen räcker till halogenlamporna med, om man inte vräker på alla samtidigt. Och ljuset är trevligare från Halogen, än så länge i alla fall.[image]

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Tack för alla kloka inlägg

av Nitgubben, lördag, januari 30, 2010, 17:23 (5207 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Senast när jag köpte batteri till bilen så innehöll det inte någon syra alls. Det var alltså torrt och syran fick jag till i en flaska bredvid.

Nu vill du inte ha något bilbatteri men finns det verkligen ingen möjlighet att även köpa torra batterier av andra typer? Borde det inte vara allra bäst att göra det? Börjar inte alla batterier därmed sin karriär samtidigt?

L

Tack för alla kloka inlägg

av Coppertail @, Perch mountain, lördag, januari 30, 2010, 17:28 (5207 dagar sedan) @ Nitgubben

Senast när jag köpte batteri till bilen så innehöll det inte någon syra alls. Det var alltså torrt och syran fick jag till i en flaska bredvid.

Köpte du det i Sverige?
Jag hade bestämt för mig att man inte får sälja batterier på det viset i Sverige.
Men fel har jag ju haft förut också, tydligen.

--
Alea iacta est!

Tack för alla kloka inlägg

av naffatS, lördag, januari 30, 2010, 17:45 (5207 dagar sedan) @ Coppertail

Jag har köpt s.k. torrladdade batterier med medföljande oranga syraflaskor. Men det är säkert tjugo år sedan så det är kanske andra bestämmelser nu.
/S

Tack för alla kloka inlägg

av hans, lördag, januari 30, 2010, 18:49 (5207 dagar sedan) @ Nitgubben

Jag tror torrladdade batterier nästan hör till historien. Jag köpte ett batteri för 5-6 år sedan och de fylldes på i affären. Jag tror du har en poäng i att köper man dessa och får dem påfyllda samma dag, starta åldrandet samtidigt. Kanske dessa säljs på firmor som inte har så stor omsättning, men ändå vill hålla ett komplett lager, Lantmännen tex. Tror inte att de flesta vill hålla på med och slaska med batterisyror, utan säljer istället slutna batterier, GEL, AGM och allt vad de kallas, vilka kommer färdiga från fabriken.

Avatar

Tack för alla kloka inlägg

av Nitgubben, lördag, januari 30, 2010, 19:04 (5207 dagar sedan) @ hans

Det syrafria batteriet köpte jag på OK för ungefär 4-5 år sedan.

L

klokt?

av Walter Mitty, lördag, januari 30, 2010, 19:07 (5207 dagar sedan) @ hans

Mest AH/krona blir det nog, men jag har bestämt mig för att inte välja enkla billiga standard startbatterier till personbilar för de tål inte djupurladdningar lika bra.

Själv köpte jag dyra Tudor 3x 115 Marin för några år sedan (ca 6000:- totalt). Tyvärr så blev de djupurladdade efter något år, så var de körda.
Startbatterier har jag egentligen inte övervägt, de är optimerade för korta, stora effektuttag vilket inte alls stämmer med hushållsbankens profil. Dessutom är de inte alltid så enkla att bära.

När jag sedan skulle köpa nytt valde jag det billigaste i genren, det blev 5x80 Varta Marin, betydligt billigare (ca 4000:- ) än den tidigare varianten.

Batchnummret, var hittar jag det? Kapacitetprovare har jag ingen så det måste avstås från, tyvärr.

Förr i tiden pratades det mycket om riskerna vid //-koppling av batterierna, att de drog ur varandra pga olika egenskaper (som inre resistans osv). Nu hör man inte så mycket om det, men det är nog olämpligt att blanda olika typer / fabrikat/ modell/ålder/ osv - köper man samtidigt från en pall med batterier så borde det fixa saken hyfsat.
Speciellt om man bor i Stockholmstrakten med den höga omsättning det är på allt!

klokt?

av hans, lördag, januari 30, 2010, 19:12 (5207 dagar sedan) @ Walter Mitty

Hur länge har du haft dessa batterier och är de fortfarande fullgoda?

livslängd

av Walter Mitty, lördag, januari 30, 2010, 21:51 (5207 dagar sedan) @ hans

Mitt liv är kort, det är förnöjsamt att se att batteriernas liv är än kortare.

Jag har haft Varta-köret i 2 somrar nu, inga problem. De säljs billigt i Sumpan, varje (v)år. - Men det är inget speciellt med just dem, tag whatever (med viss urskiljning).

Det är ju så med batterier att de kan vara i 10 år, eller så skiter det sig och man glömmer någon kontakt i "on" - och då är det kört.
Visst, det finns olika bra hjälpmedel mot totalurladdning, men det hjälper lite till slut.

Med allt detta blev min slutsats att det är dumt att lägga på extra pengar för en kvalitet som kanske inte hinenr utnyttjas,och kanske inte ens finns.

(jag tror jag lästa alla hemsidor, siter osv om batterier som finns ... och som ingenjör måste jag säga att det är för mycket som är oklart / trolleri)-

Walter
spännande & effektfull

Avatar

Optima?

av morpheus, lördag, januari 30, 2010, 22:03 (5207 dagar sedan) @ Walter Mitty

Optima?

av Walter Mitty, lördag, januari 30, 2010, 22:09 (5207 dagar sedan) @ morpheus

dyra, mycket dyra.

/Smith

Avatar

Optima?

av morpheus, lördag, januari 30, 2010, 22:11 (5207 dagar sedan) @ Walter Mitty

Visst är de dyra, jag ville bara få en reaktion.;-)
Men när det gäller djupurladdningar så är det inte många fabrikanter som slår Optima på fingrarna (tror jag).

livslängd

av hans, lördag, januari 30, 2010, 22:12 (5207 dagar sedan) @ Walter Mitty

Desto fler experter och företag man frågar, desto oklokare blir man när det gällar bla batterival. Detta tolkar jag att det finns ingen absolut sanning som täcker alla våra behov och hur vi använder och laddar våra batterier. Det är väl därför det finns så många olika typer och varianter. Det är på samma sätt som med båtar, vi har så olika behov och preferenser att det därför finns så många olika modeller. Mitt batterival kommer att styras av vad jag tror mig veta och hur jag använder batterierna, även om flera kommer att tycka att jag gjort ett idiotiskt val. Det är liknande synsätt på sådana som väljer kortkölat i stället för långkölat eller vice versa.

Avatar

livslängd

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, söndag, januari 31, 2010, 00:32 (5207 dagar sedan) @ hans

Men att montera en battbrain, en batterivakt som bryter strömmen vid dryga 12 volt är aldrig fel. Då vet man säkert att man slipper djupurladdningarna. Och såna råkqar man snart ut för, fast man bestämt sig att det aldrig ska ske när man köpte ett gäng svindyra batterier.
Seawolf tjatade om detta ganska länge, men det var liksom svårt att ta till sig. Nu har jag svårt att tänka mig att vara utan.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Battbrain

av Nitgubben, söndag, januari 31, 2010, 14:18 (5206 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Nu har du tjatat så länge L-H så jag ska kolla upp Battbrain.

Jag har så mycken annan elektronik runt batterier & laddning men kanske inget som förhindrar urladdning. Laddningsövervakning, som jag har, är är nog inte samma sak som urladdningsövervakning.

L

RSS-feed av trådar
powered by my little forum