Avatar

Spänning

av Nitgubben, fredag, februari 05, 2010, 10:11 (5197 dagar sedan)

Eldrift av båtar brukar ge laddade inlägg. Här får ni några spännande länkar (som jag inte kollat) som jag fann i husorganet Palstek i en artikel i ämnet.

www.bellmann.nu

www.kraeutler.at

www.kopf-solarshiff.de

www.asmomarine.com

www.yachtbatterie.de

www.silette.co.uk

www.fischer-panda.net

www.conthom.com

L

Spänning

av Peter K ⌂, Stockholm, fredag, februari 05, 2010, 13:24 (5197 dagar sedan) @ Nitgubben

Har du inte missat http://www.ozmarine.se/OZecoDrive/Swe/OZecoDrive.html

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Spänning ? Nä.

av cptn G, fredag, februari 05, 2010, 15:11 (5197 dagar sedan) @ Peter K

Jag tänker tillbaka på några seglingar som antagligen skulle satt oss i svåra och livsfarliga situationer om vi inte haft kraft i en stark och driftsäker ottomotor med rena filter, bra bränsle och rätt propeller.

Att jag försatte mig i svår situation, kan jag kritiseras för. Elmotor hade aldrig klarat oss i timmars kamp i svårt väder.

Så sent som i somras i början av augusti, plågade vi nästan livet ur en 3-cyl Yanmar från Skottland mot den norska sydkusten. Ändå var det betydligt mindre vind då, än för 6 år sedan i april vid rundning söderut av Statt - ett jävla Cape - och 7 Beufort på natten i en sliten IW 31 (inte min).

Eldrift? OK för en snipa i Djurgårdsbrunnskanalen. Eller liten segelbåt mellan Kyrkviken och Utö Gruvbryggans gästhamn en helt stilla månskenskväll i Augusti. Typ.

cptn G

Spänning ? Nä.

av ole, lördag, februari 06, 2010, 23:20 (5195 dagar sedan) @ cptn G

Tittade du då på diesel-el drift också??

http://www.fischerpanda.co.uk/c2/uploads/system%20overview.pdf

Inte att jag vet hur väl eller hur dåligt det funkar, men jag
vill ju gärna veta.........

Och - el där det funkar - bra tycker jag.

Avatar

Spänning ? Nä.

av Håkan, Göteborg, söndag, februari 07, 2010, 09:53 (5195 dagar sedan) @ ole

Med min dator som nyligen återställts till noll efter en krasch kan jag inte öppna en länk som i oles inlägg till exempel. datorn hänger sig och jag måste gå in med Ctrl-Alt-Del och stoppa försöket från något program via länken att installera något på min dator trots att jag klickade i rutan "Avbryt" på dialogrutan som kom upp via länken.

Men det är inte bara detta jag kritiserar beträffande eldrift av båtar.
Vad än leverantörerna försöker lura i de naiva så sätter batterikapaciteten en gräns för hur långt man kommer med eldrift och hur fort man kan komma dit.

Och de som puffar för dieselelektrisk hybriddrift är ännu ohederligare, de försöker få folk att betala för och göra plats i båten för både dieselmotor och dieseltank osv - och dessutom elmotor och en jättebank batterier.

Håkan
riktiga bryggseglare luktar diesel

Spänning ? Nä.

av ole, söndag, februari 07, 2010, 12:25 (5195 dagar sedan) @ Håkan

Det va nu tråkigt. Finns Adobe reader i din dator nu då?.......

Avatar

Spänning ? Nä.

av Håkan, Göteborg, söndag, februari 07, 2010, 13:13 (5195 dagar sedan) @ ole

Det fanns ett Adobe 7.0 ole, hur det installerats vet jag inte.
Nu efter vår lilla dialog klickade jag igång detta program och fick svaret att det är inkompatibelt med mitt Vista.
(Helvetets innersta cirkel är reserverad för två personer, Bill Gates och försäljaren i Expertbutiken som för två år sedan fick mig att satsa på Vista som det bästa och enda för framtiden)

Men min dator visade också en dialogruta med lösning på problemet via en uppdatering, och nu efter att det hängde sig första gången jag försökte detta har jag fått installerat en Adobeversion nionågonting.

Och nu funkade din länk, ole.

Heja eldriften!

Håkan

Avatar

Spänning ? Nä.Nä.

av Håkan, Göteborg, söndag, februari 07, 2010, 20:56 (5195 dagar sedan) @ Håkan

Råkade se en annonslänk på Sailguide och kunde inte motstå frestelsen att kolla vilka el-ändiga lögner denna firma kommer med.

Döm själva.

http://www.roiro.se/?gclid=CI_gwv3-4J8CFYsz3godCjtEGQ

Håkan

Spänning ? Nä.Nä.

av ole, söndag, februari 07, 2010, 21:33 (5195 dagar sedan) @ Håkan

Elmotor installation från OZ marin ser jag.
http://www.ozmarine.se/Produktblad/OZProduktblad_04_Swe.pdf
Dom driver på i Göteborg tror jag.

Avatar

Håkan!

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., söndag, februari 07, 2010, 22:32 (5195 dagar sedan) @ Håkan

Reklam är reklam och möjligen inte helt objektiv i sin formulering, det ligger i sakens natur.

Men om du undrar något över själva faktainnehållet så är det bara att fråga, eftersom de flesta mätdata är registrerade av undertecknad.

Avatar

Anders J!

av Håkan, Göteborg, måndag, februari 08, 2010, 08:32 (5194 dagar sedan) @ Anders J

Eftersom jag vet att du haft ett el-ände på din förra båt måste jag väl påpeka att jag inte ifrågasätter eldrift som sådan.

De prestanda som påstås i annonserna anser jag däremot vara kraftigt överdrivna, vilket kan bli direkt farligt om någon tror på dem och ger sig ut i kritiska situationer. Dessutom brukar annonsörerna medvetet försöka dölja det tråkiga förhållandet mellan den angivna toppfarten och den angivna räckvidden - de kan inte uppnås samtidigt. Och de försöker också dölja hur långsamt det faktiskt går om man vill komma lite längre än bara utanför hamnen för att fiska.

Siffror i den aktuella annonsen: Tomvikt på båten 130 kg, med elmotor och blybatterier 210 kg.
Dvs elmotor och batterier väger 80 kg. Skall vi gissa 10 kg motor och 70 kg batterier, dvs om det är alternativet med fyra batterier väger de runt 18 kg styck, dvs det handlar om max 80 amperetimmars batterier.
Med optimistiskt antagande att man kan urladda dem ner till 25%, så kan man alltså få ut en total energimängd på knappt tre kilowattimmar.
Toppfarten med elmotorn på tre kW och ensam gubbe ombord sägs vara 9 knop, med tre folk ombord 7,5 knop.
Man kommer alltså runt 7 nm på toppfart med tre ombord, dvs man kan köra 3 nm ut från hamnen innan man måste vända.

Den angivna räckvidden är 25 nm, låt oss anta att vi kan nå detta med så mycket som halva toppfarten, dvs cirka 3 knop. Då får vi hålla på i åtta timmar. Kul, det är fint på sjön och vi har inte bråttom. Eller?

Men skall vi klara att gå åtta timmar med sammanlagt 240 amperetimmar att använda så kan vi ta ut högst 30 ampere, dvs en effekt av 360 W. Dvs cirka en halv hästkraft.

Vad tror du Anders J, klarar denna 5,5 meters båt med tre personer att komma upp i tre knop med en halv hästkrafters motor?
Jag tvivlar. Som bekant. Det blir nog att hålla på mycket längre än åtta timmar om man vill ta sig 25 nm.

Och förrexten, allt detta gäller ju bara med spegelblankt vatten. När upplevde någon det senast?

Håkan

Avatar

Håkan!

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, februari 08, 2010, 10:59 (5194 dagar sedan) @ Håkan

Just. Om man förser någon som håller på med reklam med siffror så händer det så lätt att icke sammanhörande extremvärden slinker med.

Vikterna stämmer nog, men siffran 9 knop (som i själva verket var 9,2) hör ihop med att det satt LiFePO-batterier i båten då, samt en mycket lyckad kombination propeller/dysa.

Användbar energimängd 26 V x 160 Ah = 4,16 kWh (nominell kapacitet kan användas).

Upp till ungefär 4 knop är sambandet inmatad effekt/fart tämligen linjärt, för att därefter stiga på känt vis. Den gör mer än 3 knop med 360 W in, men man kan ju då å andra sidan köra nära nog 12 timmar, så ska man bara köra 25 nm kan man faktiskt köra fortare än så. Men det gör man ju inte, en mer realistisk framfart är att den går 5,5 knop med 1 kW.

Vi har funderat på att visa att det faktiskt går att köra till Gotland, men, som du alldeles korrekt påpekar, det kräver mycket, mycket goda relationer med SMHI och en ganska kraftig batteribank, eftersom man vill kunna trycka på litet mer och antagligen inte vara ensam ombord.

Annars är hela resonemanget med Jürgens lättdriva skrov egentligen fel. Att köra drygt 4,5 knop med 500 W in är egentligen inte intressant, slät botten, lätt båt och smal vattenlinje fixar det. Det som är mera märkligt (och det den är optimerad för) är att den gått anmärkningsvärt fort med litet större motor än den elektriska.

Avatar

El och energi

av Seawolf @, måndag, februari 08, 2010, 11:17 (5194 dagar sedan) @ Håkan

Det tragikomiska med eldriftskramarna är att de inte verkar inse att om man ersätter dagens bränsleförbrukning för fordon, arbetsredskap och båtar med el, så motsvar detta en våldsam ökning av elproduktionen i världen.

En stor del av samma eldriftskramare är motståndare till kärnkraft. Trots att EU:s elproduktion idag sker med just fosssila bränslen, alltså exakt det som de upphaussade eldriftsvarianterna skulle ersätta.

Jag har svårt att begripa varför det är så svårt att förstå att det inte är miljövänligt att förse fordon etc. med en massa batterier för att lagra elenergi som har producerats i ett fossileldat kraftverk, passerat en massa krafttransformatorer och kraftledningar, batteriladdare, och sen med förlust dragits ur dessa medsläpade batterier, när man för en bråkdel av batterivikten kan omvandla fossilbränslet direkt i fordonet i stället och få en dramatiskt bättre räckvidd. (Och för vinterfordon få del av den spillvärme som bildas vid omvandling till mekanisk energi, och som annars eldar för kråkorna i kraftverket).

Det enda vettiga måste ju vara att börja med att ersätta alla fossileldade kraftverk med kärnkraft och att använda kolvätena för fordon i stället så långt vi nu kan anse att jorden tål detta.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

El och energi

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, februari 08, 2010, 13:07 (5194 dagar sedan) @ Seawolf

Att jag satte elmotor i Tetisen var uteslutande av miljöskäl, och då ska begreppet miljö tolkas strikt "lokalt", dvs det blev tyst och luktfritt, man kunde stå i sittbrunnen och prata både med grundspanaren på fördäck och kocken i byssan i normal samtalston samt att man slapp bo i ett maskinrum, vilket var goda skäl nog.

Nu har jag fossildrift i nya båten och jag har köpt ca 25 liter bensin och 6 kg propan för säsongen 2009, varav ca 10 liter bensin och minst 1 kg propan är kvar ännu. A piss in the ocean jämfört med bilresorna till och från båten.

Den dag soppan kostar 100 kr/l så kommer saken i ett annat läge och då gör eldriften varken till eller ifrån (för elen kommer att ha ett motsvarande pris och vara utbytbar mot annan energi) utan energieffektiviteten kommer att bli själva grejen och där finns det mycket att göra ännu.

Fast detta har vi diskuterat förr.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum