Avatar

Båtrelaterad samhällsdebatt

av Håkan, Göteborg, söndag, februari 14, 2010, 11:23 (5186 dagar sedan)

I dagens Göteborgs-Posten läste jag en intressant artikel av författaren och opinionsbildaren Mattias Hagberg om det globala problemet med kriminella gängbildningar i städerna.

Jag hittar inte artikeln digitalt så jag kan inte lägga in en länk, men i korthet är det ett uppmärksammat fenomen att parallellt med att alltfler människor bor i städer (redan över halva mänskligheten) ökar också gängbildning med kriminella aktiviteter.

Jag är övertygad om att detta problem inte kommer att lösas vare sig politiskt eller socialt utan i stället bli allt värre tills vi upplever ett eller annat slags allvarligt sammanbrott i samhället.

Nu till det båtrelaterade.
Såvitt jag sett under mitt liv med resor och arbete över hela världen är de nordiska länderna snudd på unika i båtlivet.
Dels genom att vi i förhållande till folkmängderna har mångdubbelt fler fritidsbåtar än några andra länder i världen, dels genom att alla dessa båtar året om lämnas i obevakade marinor och uppställningsplatser.
Jag kan inte påminna mig många marinor i världen i övrigt jag kunnat komma in i utan att passera en vakt och många kommer man överhuvudtaget inte in i som utomstående.

Vad tror ni andra kommer att hända?

Håkan

Avatar

Båtrelaterad samhällsdebatt

av morpheus, söndag, februari 14, 2010, 11:43 (5186 dagar sedan) @ Håkan

Grefab har lovat i ett antal år nu att det ska installeras en kortförsedd grind i Björlanda Kile, de förhalar hela tiden med bortförklaringen att det är svårt att få ihop det med butiker och andra hyresgäster i hamnområdet?? Nu ska vi ha ett årsmöte den 23 denna månaden och det ska komma 2 representanter från Grefab som ska få förklara sig i ämnet.

Förövrigt tror jag nog lite som Håkan att storstadssamhällets framtid är på väg mot kollaps. Som det är nu i Göteborg så tar man död på innerstadens butiksutbud på sikt. När strafftullarna införs 2013 så drar sig många för att åka in till centrum för att handla.:twist:

Avatar

Båtrelaterad samhällsdebatt

av Seawolf @, söndag, februari 14, 2010, 19:02 (5186 dagar sedan) @ morpheus

Som sagt. Trängselskatt är en välsignelse om den läggs på det som driver på trängseln i stället för på dem som drabbas av trängseln.

Alltså skall trängselskatt läggas på varenda arbetsplats som etableras centralt i en tätort. Man kan uppfinna finfina skattealgoritmer för detta, som har som parametrar: Antal andra arbetsplatser inom närmsta kvardatkilometer, anatal invånare inom fyra kvadratmil, antal våningar som arbetsplatsen befinner sig öven marken. M.fl.

Att lägga tränselskatt på de stackare som måste trängas med en massa andra för att ta sig till ett jobb för att försörja sig är ju som att sparka på en som ligger....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Båtrelaterad samhällsdebatt

av Håkan, Göteborg, söndag, februari 14, 2010, 20:01 (5186 dagar sedan) @ Seawolf

Trängselskatten sägs till största delen vara en del av finansieringen av nödvändiga investeringar i infrastrukturen i Göteborg med omnejd, och den skall då riktas till de som använder denna infrastruktur och inga andra säger man.

Som om inte alla människor inte bara i Göteborg utan i hela Sverige använder sig av fungerande infrastruktur runt Nordens största hamn och det centrum för mycket av dagens näringsliv som Göteborg är.

Allt borde finansierats via skattesedeln i Sverige, jag hade gärna varit med i Stockholm on någon frågat mig.

Håkan

Avatar

Båtrelaterad samhällsdebatt

av Seawolf @, söndag, februari 14, 2010, 21:51 (5186 dagar sedan) @ Håkan

Läst men inte förstått?

Punktskatter skall ju syfta till att minska benägenheten för det som beskattas. I detta fall trängseln (som i sin tur leder till ökade trafikstockningar).

Eftersom den helt dominerande delen av trafik är relaterad till de arbetsplatser som finns centralt, så måste alltså arbetsplatserna ses som orsaken till trängseln. Medan trafiken är en konsekvens och inte valbar för de som utövar den.

Alltså och logiskt är det de centrala arbetsplatserna som skall göras skattepliktiga, därmed kommer dessa att minska i antal och problemet är löst.

All erfarenhet i världen visar att man inte kan bygga bort trafikeländet som uppstår då allt och alla skall förpassas till centrum, eftersom denna trend inte bryts. Men en straffskatt på centrala etableringar medför en permanent motverkan.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Båtrelaterad samhällsdebatt

av morpheus, söndag, februari 14, 2010, 21:59 (5186 dagar sedan) @ Seawolf

Då kan man ställa frågan, varför klarar inte politikerna med sina undersåtar att tänka ut denna enkla förklaring som vi just nu har fått oss till livs? Det är ju solklart att såärdet. Men det är väl ännu en anledning att ta invånarnas pengar misstänker jag.

Avatar

Båtrelaterad samhällsdebatt

av Håkan, Göteborg, söndag, februari 14, 2010, 22:39 (5186 dagar sedan) @ Seawolf

Håller med Seawolf i viss mån om det där med skatt på arbetsplatserna i stället för på barnfamiljer som behöver hämta på dagis, och alla de där konsekvenserna, men bara i viss mån. Och bara om vi alla är överens om att det i slutändan ändå är alla vi slutkonsumenter som får betala skatten via priset på företagens prudukter och tjänster, liksom vi bör vara klara över att dessa företags konkurrenskraft gentemot inhemska och utländska företag minskar.

I viss mån skriver jag också också för att det är just förtätningen till städer som är dels en konsekvens av den ekonomiska och tekniska utvecklingen och än mer en förutsättning för den. Något kontraproduktivt vore det alltså att motarbeta förtätning och i stället glesa ut folk och företag, men som alltid handlar det om balanser och att få det lagom, detta svenska begrepp.

Och det är tydligt utsagt att skatten huvudsakligen har tillkommit för att finansiera infrastrukturens utbyggnad, vore det huvudsakligen miljöskäl och att minska trafiken vore Sossestyret i Göteborg bundna av sitt löfte om folkomröstning - nu förklarar de sitt avsteg från detta löfte med att förutsättningarna ändrades och det vart bråttom.
När infrastrukterna är betalda om något tjugotal år skall skatten tagas bort, enligt nuvarande avsiktsförklaring - fan tro´t och vi får se vad det dåvarande styret har för nya saker att finansiera.

Det jag anser och som jag skrev, något för kort och otydligt formulerat kanske eftersom tre tonåringar just då väntade på att vi skulle börja spela Fia Med Knuff, (Jag förlorade) var att stora och för hela landet viktiga byggnationer skall finansieras av hela alndets befolkning. Alla drar nytta av en väl fungerande infrastruktur, överallt och alltid, direkt och indirekt. För vi är väl solidariska med varandra och lever i samma land?

Nu skall jag hämnas i Fia.

Håkan
skattar bäst som skattar minst

..vi följer väl USA även i detta,som i allt annat

av mm, söndag, februari 14, 2010, 13:31 (5186 dagar sedan) @ Håkan

Båtrelaterat

av cptn G, söndag, februari 14, 2010, 16:02 (5186 dagar sedan) @ mm

Visst finns det bevakning. Klubbar har sina vaktscheman där alla förväntas, mot böter, att kolla båtar, bryggor och eventuella bilar mm på området en eller två ggr per år. Man ingriper inte mot tjuvar, vilket kan bli farligt. Webbkameror blir allt vanligare.
Vaktbolag som kommer då o då är inte lika bra.

En trist utveckling är det ändå i samhället med ökande kriminalitet.

cptn G

Avatar

Båtrelaterat

av morpheus, söndag, februari 14, 2010, 16:33 (5186 dagar sedan) @ cptn G

Jag hade oturen att få min bil stulen ute i hamnen för 2 år sedan trots bevakning.
3 parkeringsböter fick tjuven ihop på 2 dygn, dessutom så hade han använt nån kärra efter bilen, troligen en båtvagn. Sedan stod bilen på Volvo 74 dagar!! för reparation, SKANDAL VOLVO!!! när jag fick tillbaka den så hade jag den i 3 månader, sen vart det en frontalkollision mot en V70, sen slapp jag se den bilen mer:-) Fick tillbaka mer än vad jag hade gett, dessutom så hade jag stilleståndsersättning på 100 kr om dagen då den stod på verkstad. HEJA VOLVO!!:-D

Avatar

Båtorelaterat

av Nitgubben, söndag, februari 14, 2010, 18:05 (5186 dagar sedan) @ morpheus

Du kanske ska vara glad för biltullarna morpheus.

När de är på plats kommer säkert färre åka att in till sta´n för att handla, det har du rätt i, men det blir även färre som kommer att åka ur från sta´n för att handla.

Jag tycker att det verkar lovande. Vad är det i det scenariot som verkar dåligt?

L

tulleri

av Walter Mitty, söndag, februari 14, 2010, 18:25 (5186 dagar sedan) @ Nitgubben

Trängselskatten i Stockholm har bara marginellt minskat trafiken i innerstaden. Köerna in till centrum är ungefär lika stora som de var tidigare (tidningarna har skrivit annat, så den som vill förklara att dessa påståenden är helt fel har det enkelt att hitta källor).

Detta beror nog på två huvudfaktorer:
1) Tullarna är låga, bara en bråkdel av parkeringsavgifterna
2) För de som har "tjänstebil" (förmånsbil) betalas tullarna av arbetsgivaren. Det är många i Stockholmstrakten som har förmånsbil.


Förmodligen kommer (1) att avhjälpas med tiden, när alla vant sig vid tanken på trängselskatter. Det är få i Stockholmstrakten som nu bryr som om det hela, så om ett par år är det väl dags att dubblera avgifterna.

Walter

Avatar

Båtorelaterat

av morpheus, söndag, februari 14, 2010, 18:33 (5186 dagar sedan) @ Nitgubben

Som jag ser det så finns det en hel del specialbutiker i city som om de får ett minskat kundunderlag antingen går i konken eller tvingas flytta utanför tullgränsen med kanske högre hyror i nybyggda köpcentran, och då tvingas höja sina priser ännu mer. Och då får ju de som bor innanför betala när de ska ut till dessa butiker. moment 22?

Båtorelaterat

av Stig, Lysekil, söndag, februari 14, 2010, 18:34 (5186 dagar sedan) @ Nitgubben

När man infört denna avgift kommer St Saluhallen i Göteborg mista ett stort antal kunder.
Jag o min hustru är några av dem. Vi har regelbundet åkt till Göteborg bara för att handla förstklassiga varor där. Nu får vi hitta på något annat.
Hur vi sedan skall göra när vi bara passerar Göteborg på väg söderut får vi klura ut.
Inte öre tänker jag betala till GBG för att passera stan.
Jag har gjort mitt i min födelsestad.

--
Viken ja, Bohuslän nej

Avatar

Båtorelaterat

av morpheus, söndag, februari 14, 2010, 18:39 (5186 dagar sedan) @ Stig

Gör kollektivtrafiken gratis för alla som betalar kommunalskatt i zonen, och subventionera för de som bor i kranskommunerna. Och framförallt, bygg ut lokaltrafiken så den blir trivsam att nyttja. Först då kan man bygga en mur runt Göteborg för att pungslå bilismen!

RSS-feed av trådar
powered by my little forum