Avatar

Knivar

av Håkan, Göteborg, tisdag, februari 16, 2010, 11:44 (5184 dagar sedan)

Den senaste av våldshandlingar med knivar och ungdomar inblandade, mordet på en tjugofyraåring i Göteborg, är otäckt nära mig och mina barn på många sätt, men jag vill inte berätta närmare hur, åtminstone inte ännu.

När skall samhällets alla ansvariga individer och institutioner sätta ner foten och införa nolltolerans både i ord och handling?
Att ha kniv är redan i dag ett brott, men påföljderna är så vaga och så utdragna i tid att de känns meningslösa, och i skolan tas numera periodvis mer tid och resurser i anspråk för att hantera problemelever och deras effekter än för undervisningen.

Och hela tiden blir det värre.

Håkan

Avatar

Knivar

av morpheus, tisdag, februari 16, 2010, 11:50 (5184 dagar sedan) @ Håkan

det finns en "grupp" på Facebook som redan har hedrat 24-åringen i länsmansgården.
http://www.facebook.com/group.php?gid=360868174568&ref=nf

I grund och botten är det en bristande uppfostran av slapphänta föräldrar som inte vet eller bryr sig om vad deras barn håller på med utanför familjens dörrar.

Avatar

Knivar

av Håkan, Göteborg, tisdag, februari 16, 2010, 12:18 (5184 dagar sedan) @ morpheus

Det handlar också om prioriteringar från samhället, morpheus.
Jag har funderat rätt mycket de senaste veckorna, en del förändringar är på gång.

Jag börjar se ett stort problem i att politiker försöker vara alla till lags, kanske för att alltför många människor definierar demokrati som att de skall få just som de själva vill, annars röstar de på någon annan som lovar just deras intressegrupp det de vill höra.
Så resultatet blir att de styrande försöker få pengarna att åtminstone delvis täcka alla behov. Och med begränsade mängder pengar blir resultatet att det mesta fungerar mindre bra än det borde. Suboptimalt är ordet.

I stället för att göra en lista över allt som samhället behöver ha, och dela in listan i tre grupper.

Det som måste fungera. Helt och hållet.
Det som man kan leva med även om det bara fungerar delvis eller med brister.
Det man kan klara sig utan, åtminstone för en tid.

I min lista (Håkans List...) skulle i första gruppen skolan få allt den behöver. Gott om lokaler (behöver inte vara nyrenoverade) och gott om lärare och andra vuxna, och de skall få bättre löner än nu. Sämre löner får man gå till sjukvården för att finna...

I sista gruppen finns sådant som kommunbidrag till att skicka chefsfolk i businessklass till "vänorten" Shanghai.

Däremellan är det massor att diskutera och komma överens om.

Sådär, skönt att få det sagt, och utan ett ord om raser.

Håkan
rasande

Avatar

Knivar

av morpheus, tisdag, februari 16, 2010, 12:25 (5184 dagar sedan) @ Håkan

Nu är jag några år yngre än dig Håkan, men när jag växte upp på 60-70 talet så hade vi "parkleken" fritidsgårdar som då var värda namnet. En seglande bekant förestår en fritidsgård i hammarkullen, och han kämpar varje vecka med att få ekonomin att gå ihop.
Fritidsgårdarna gör vad föräldrarna inte ids göra, de aktiverar ungdommarna på ett bra sätt, att umgås och visa respekt för varandra. På egen hand vet de inte hur de ska bete sig och då blir det som det blir. Som du skriver i "Håkans list" så ska givetvis skolorna ha mer pengar, det är ju dom som ska lära upp befolkningen.

Avatar

Knivar

av Håkan, Göteborg, tisdag, februari 16, 2010, 18:54 (5184 dagar sedan) @ morpheus

Sitter med min dotter i kväll som i går kväll, denna fjortonåhalvåring slukar just nu olika engelskspråkiga pockets som är flera centimeter tjocka och handlar om vampyrer, tydligen det som en massa tjejer nu är tokiga i.
Drufsen är med sin tjej som vanligt, några dagar var de båda här hos mig och jag skall förr eller senare slå henne i Fia Med Knuff.

I går kväll satt jag och dottern i åtskilliga timmar helt tysta tillsammans och läste ut varsin bok till efter midnatt, i mitt fall den senaste Terry Pratchett som pocket, med titeln "Nation". En riktigt bra och välskriven och nytändnade bok vilket gjorde mig lättad eftersom hans förra kändes som ett misslyckande i samma stil som vi nyss avhandlat i annan tråd om le Carré och några andra.

Man skall alltså aldrig ge upp.
Vilket jag tänker på i kväll med det som hänt i barnens mammas hemmiljö och skola, Länsmansgården i Göteborg. Jag vet ännu inte allt om hur nära inpå just mina barn detta kommer att krypa men en del är redan för nära.

Jag känner mig nostalgisk och förbannad i kväll och Youtubade lite och råkade komma på denna gamla sak som jag insåg ändå handlar lika mycket om det som nu händer men med ett generationsskifte.

http://www.youtube.com/watch?v=Ajtf79W8QBg&NR=1

Då var det mest gubbar som blivit utanför och satt på parkbänken och somnade.
Nu är det ungdomar som bär kniv.
Vad hände däremellan?

Håkan
fanken

Avatar

Personval i valdistrikt

av Seawolf @, tisdag, februari 16, 2010, 20:16 (5184 dagar sedan) @ Håkan

....till skillnad från dagens "Politiker UPA"
Så att varenda väljare vet vem de har röstat på, och kan ställa denne till ansvar vid nästa val om inte de rätta frågornaa prioriteras i handling. Vilket alltså medför att alla omröstningar som politiker deltar i skall registreras och finnas tillgängliga för all framtid på bl.a. Internet.
Då försvinner vågmästarpartierna upp i blå rök och stabilare regeringar osv uppstår mellan valen.

Skolpliktens förbannelse är att de elever som helst inte vill gå i skolan och som behöver mera uppmärksamhet inte får detta utan blandas med de som vill ha det lungt och ordnat.
Ett system där man har minst två olika skolor på varje uppsamlingsområde varav den ena har strikta uppföranderegler som eleverna kan acceptera om de vill och glest med lärare.
Och en skola som har rikligt med lärare och som punktmarkerar och hjälper de oroliga eleverna maximalt.
Betyg och studieresultat skall inte ha med detta att göra, bara uppträdandet.... och varje år får eleverna själva ta ställning till om de vill byta skola och följa de regler som finns dit de söker.
Ett sånt system fungerar bättre och rättvisare än forna tiders "hjälpklasser" där det var skolpersonalen som pekade ut vem som skulle dit, och där studieförmåga var en viktig del, och där eleven själv inte hade något val.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Personval i valdistrikt

av Håkan, Göteborg, tisdag, februari 16, 2010, 22:45 (5184 dagar sedan) @ Seawolf

För några dagar sedan deltog jag i ett desperat sammankallat föräldramöte på den skola mina två små barn går i, deras huvudlärare som är från ett land långt från Sverige hade fått nog av all skit som sprider sig i skola och samhälle.

Av hela årsgrupp 9 på skolan, så som jag uppfattade det, uteblev bara två elever och deras föräldrar, och alla vi som var där, elever såväl som föräldrar, var helt eniga om att det behövs mer av starkt ledarskap från skola och samhälle och att inga av de närvarande hade något som helst tålamod med de som stör. Både elever och föräldrar alltså.

Så vilka har tålamod? Vilka politiker eller rektorer eller föräldrar vill fortsätta att se vad som händer utan att fatta några nya beslut?

Min dotter börjar i en ny skola efter februarilovet. Jag kan bara hoppas att denna skola har starkare ledning än den förra. Tills vidare tror jag på detta efter de kontakter jag haft.
Min son blir kvar i den skola han gått i och som han trivts väldigt bra i i tvåochetthalvtår, han bedömer att ett flytt nu några få månader innan slutbetyget till gymnasievalet är för mycket av en risk.

På torsdag kommer jag och min före detta svåger att besöka en pub där en del musik och sång kommer att framföras, bland annat av en av de lärare som mina barn och alla deras kompisar har älskat under tidigare år, han blev avstängd från skolan i höstas genom lagstiftning om förstinsistut och alltsåntdär.
Ser fram emot lite pubsnack.

Håkan
förälder

Personval i valdistrikt

av Tomas E @, onsdag, februari 17, 2010, 09:59 (5183 dagar sedan) @ Håkan

Så vilka har tålamod? Vilka politiker eller rektorer eller föräldrar vill fortsätta att se vad som händer utan att fatta några nya beslut?

Vilka beslut anser du behöver fattas och av vem/vilka?

Min dotter börjar i en ny skola efter februarilovet. Jag kan bara hoppas att denna skola har starkare ledning än den förra.

Hur ska detta starkare ledarskap yttra sig?

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Avatar

Personval i valdistrikt

av Håkan, Göteborg, onsdag, februari 17, 2010, 10:46 (5183 dagar sedan) @ Tomas E

Det viktigaste beslutet måste komma från politiskt håll, Tomas E, att omedelbart avbryta reduceringarna i skolan och i stället börja nyanställa lärare och öka verksamheten. Såvitt jag förstår håller man nu också på att öka kraven på lärarkompetens och gör man det på ett sätt som samtidigt leder till ökad lönenivå och "status" för lärare så är det också bra.

Den skola mina barn går på fungerade bra under två år men i höstas gick det snett. Samtidigt som flera lärartjänster drogs in och flera av de lärare som var kvar fick minskad undervisningstid, ökades elevantalet rätt mycket och det kom flera nya elever med problembakgrund från andra skolor. På bara några veckor blev situationen kaotisk, mycket för att flera lärare inte har personlig styrka nog att hålla ordning. Min dotter berättade att en lärarinna börjat gråta under en lektion häromveckan.

Flera problemelever är nu avstängda från skolan och får hemundervisning, men åtskilligt fler borde det vara, och beslutet om sådant borde tas mycket snabbare än vad som sker i dag. I dag måste det till rent kriminella saker från en elev, som knivinnehav eller fysisk misshandel av andra elever eller lärare (vilket allt har hänt flera gånger) men "bara" våldsamt störande av lektioner tycks skolan inte kunna hantera.

Det jag hoppas på med den nya skolan för min dotter är att den har en starkare ledning som jag skrev. Med "starkare" menar jag dock inte disciplin och auktoritärt styre i de vanliga bemärkelsena.
Mer som det verkar vara just nu där, att rektor och lärare är stabilare och tryggare med sig själva och därmed vågar styra lektionerna med fast hand och ta i situationer direkt innan de växer dem över huvudet.

Men visst handlar det mycket om tillfälligheter och hur individer i lärargruppen och elevgruppen och deras personkemi varierar från ett läsår till ett annat. Även barnens nuvarande skola var ju riktigt bra tills i höstas.

Nu hoppas jag det blir bra för min dotter på den nya skolan de tre terminer hon har kvar innan gymnasiet, och att situationen blir bättre i min sons klass - man kan inte mer än hoppas.

Håkan

Avatar

Personval i valdistrikt

av Seawolf @, onsdag, februari 17, 2010, 11:30 (5183 dagar sedan) @ Håkan

Som sagt, konkreta förslag finns.

Ett gäng på 35 elever som sköter sig klarar en lärare av.
15 elever med 2 som är störda klarar inte en lärare av.
Vissa lärare klarar 2-4 elever som är störda.
Jag undrar om det är svårare än så.
Sverige har fortfarande bland världens högsta lärartäthet totalt, för mig handlar det mest om hur hanteringen utförs.

Beträffande kraven på behöriga lärare är det enligt min mening en fullständig felsyn, på det viset som behörighet definieras. Teoretisk lärarutbildning är inte den viktiga grejen, utan att personen har passande personlighet och pondus. Ämneskunskap är också viktig men bara till en viss gräns.

Det är tragiskt att dagens lärarkår gör allt de kan för att stänga personer ute som har gedigen livserfarenhet och pondus från arbetslivet, till förmån för lärare som förvarats i tur och ordning på dagis, förskola, skola, universitet och därvid skyddats så gott det går från inflytandet från det verkliga arbetsliv som man antar att eleverna skall fostras till att passa för.....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Personval i valdistrikt

av Walter Mitty, onsdag, februari 17, 2010, 12:55 (5183 dagar sedan) @ Seawolf

Beträffande kraven på behöriga lärare är det enligt min mening en fullständig felsyn, på det viset som behörighet definieras. Teoretisk lärarutbildning är inte den viktiga grejen, utan att personen har passande personlighet och pondus. Ämneskunskap är också viktig men bara till en viss gräns.

Personlighet och pondus är ytterst subjektiva egenskaper som varken låter sig testas / kontrolleras systematiskt (utan att göra det, hur skulle vi få ett vettigt urval?) eller som är stabila över tiden. Skulle man kasta ut de lärare vars personlighet förändrats, kanske pga av väl mycket kontakt med störiga?

Gränsen för ämneskunskap ligger långt över det som används idag då det mången gång lärare undervisar i ämnen de inte har adekvat utbildning för, som att gympa-läraren undervisar i matte. Ofta förekommande, med stöd av den nya lärarutbildningen.

Det är tragiskt att dagens lärarkår gör allt de kan för att stänga personer ute som har gedigen livserfarenhet och pondus från arbetslivet, till förmån för lärare som förvarats i tur och ordning på dagis, förskola, skola, universitet och därvid skyddats så gott det går från inflytandet från det verkliga arbetsliv som man antar att eleverna skall fostras till att passa för.....

Dagens lärarkår? Utestänga? Var har du fått det ifrån? När var du på en (högstadie-)skola senast? Sången om Broilers, oavsett politiker eller undervisare, klingar falskt (livserfarenhet, pondus).

Det som hänt, kära läsare, är att vi numera har ett mycket utbyggt system med friskolor. Detta medför att de kommunala skolorna förlorar elever, stordriftsfördelarna försvinner samtidigt som de gamla strukturernas negativa egenskaper finns kvar. Allt fler föräldrar nödgas göra precis som Håkan, flytta sina barn från en skola tillen annan, för att det inte fungerar som tänkt är på den första.
De nya friskolorna har sin budget att hålla sig till, det är svårt att vara så mycket ekonomiskt effektivare än de tidigare kommunala skolorna var i monopolställning. Ett sätt att öka effektiviteten är att fokusera lite på den största utgiftsposten: personal.

Fördelen med det nya frisläppta sättet med skolor är att det är lätt att byta skola. Nackdelen är såklart att det finns egentligen ingen att klaga hos. Politikerna säger med en axelryckning: byt skola då.

Walter
- i liknande sits som Håkan.

Avatar

Personval i valdistrikt

av morpheus, onsdag, februari 17, 2010, 13:17 (5183 dagar sedan) @ Walter Mitty
Ändrad av morpheus, onsdag, februari 17, 2010, 13:41

När man ser på verkligheten blir det hela mindre roligt.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.313303-skolor-laggs-ner

Här en drastisk åtgärd för att komma till rätta med problemet som verkar vara en (1) elev?
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article6624445.ab

Avatar

Personval i valdistrikt

av Seawolf @, onsdag, februari 17, 2010, 22:39 (5183 dagar sedan) @ Walter Mitty

Personlighet och pondus är ytterst subjektiva egenskaper som varken låter sig >testas / kontrolleras systematiskt (utan att göra det, hur skulle vi få ett >vettigt urval?) eller som är stabila över tiden. Skulle man kasta ut de lärare >vars personlighet förändrats, kanske pga av väl mycket kontakt med störiga?

I princip, Ja. Inom alla andra yrken är det så att den som oavsett skäl inte längre kan göra jobbet får se sig om efter något annat som passar, eventuellt via omskolning.

En Gympalärare som gått genom gymnasiet och kommit in på gympalärarutbildning har oftast tillräckligt god teorikunskap för att lära ut grundskolematte, förutsatt att hon/han har pondus mm. nog att få ner eleverna i bänkarna och känna sig motiverade att öppna sinnena för matte eller en massa liknande. TV-serien 9a visar vägen....

En person som har god och välrenommerad erfarenhet av att bedriva utbildning men som saknar att ha genomgått den lärarutbildning som den insnöade lärarkåren betraktar som Den Enda Sanna Vägen till yrkets utövande är alltid obehörig. Detta hindrar sådana personer att ägna sig åt detta kall, för tillsvidareanställd blir han inte. Många av de "obehöriga" lärare som hankar sig fram i skolan tillhör inte denna kategori, utan kör på i brist på annat, trots den osäkehet det innebär att inte kunna få en tillsvidareanställning.


Vad gäller friskoleeländet instämmer jag fullständigt - de är rena pesthärdarna för spridande av allehanda -ismer, partsintressen och extremism. All utbildning skall vara styrd till att ge en minsta gemensamma socialkulturella nämnare som leder till frihet, jämlikhet och broderskap.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Personval i valdistrikt

av Walter Mitty, onsdag, februari 17, 2010, 23:14 (5183 dagar sedan) @ Seawolf

Inom alla andra yrken är det så att den som oavsett skäl inte längre kan göra jobbet får se sig om efter något annat som passar, eventuellt via omskolning.

Usch vad du förenklar. Dessutom stämmer det inte alls det du framför. Tittar jag mig omkring i yrkeslivet så finns det inkompetenta individer överallt, inte så att de dominerar, men de finns banne mig alltid och överallt.

En Gympalärare som gått genom gymnasiet och kommit in på gympalärarutbildning har oftast tillräckligt god teorikunskap för att lära ut grundskolematte, förutsatt att hon/han har pondus mm. nog att få ner eleverna i bänkarna och känna sig motiverade att öppna sinnena för matte eller en massa liknande. TV-serien 9a visar vägen....

Gud bevare oss vilket trams! Oavsett om det är matte, engelska eller geografi så krävs det faktiskt ordentlig utbildning i ämnet för att begripa och kunna lära ut. Det är ingen skillnad på detta och att tex vara bilmekaniker - det krävs sakkompetens, det räcker inte för en bilmek att vara gemytlig, han måste kunna repa bilar.

En person som har god och välrenommerad erfarenhet av att bedriva utbildning men som saknar att ha genomgått den lärarutbildning som den insnöade lärarkåren betraktar som Den Enda Sanna Vägen till yrkets utövande är alltid obehörig. Detta hindrar sådana personer att ägna sig åt detta kall, för tillsvidareanställd blir han inte. Många av de "obehöriga" lärare som hankar sig fram i skolan tillhör inte denna kategori, utan kör på i brist på annat, trots den osäkehet det innebär att inte kunna få en tillsvidareanställning.

Snälla Seawolf, det är inte lärarkåren (om det nu ens hade funnits en enhetlig sådan) som sätter kraven. Du återkommer till detta, what?

Att ha faktakunskaper är inte allt. Till det krävs att den som avser utöva läraryrket faktiskt får en duvning i hur det går till att lära ut. Det är inte en kunskap som kommer nerdimpande från himlen, det är metoder och medel, precis som i många andra yrken.
Den pedagogiska utbildningen är kort, två terminer. Fackutbildningens längd varierar beroende på nivå; jag anser exempelvis att de som skall undervisa på högstadiet skall ha fackutbildning från universitet (då blir det minst 3 år på den delen)

I vårt samhälle måste vi satsa på kompetens, och på att barn får lära sig på ett positivt sätt. Det gamla Caligula-köret har hämmat nog.

Vad gäller friskoleeländet instämmer jag fullständigt - de är rena

Kul att vi tycker lika om något.

Avatar

Svårt att hålla tyst nu

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., torsdag, februari 18, 2010, 00:32 (5183 dagar sedan) @ Walter Mitty

Men efter att först ha gått rätt många år i skolan själv och därefter följt tre egna barn med fullständigt ändlösa mängder med möten med lärare, studierektorer, rektorer och andra föräldrar så blir man helt mörkrädd.

Jag kan hålla med om att gedigen kunskap är till stor hjälp, men jag menar att när det gäller förmågan att t ex hålla ordning på en högstadieklass så att det blir lugn och meningsfull studiero så kan en garvad högstadieklass avgöra om man framför sig har en lärare eller en LÄRARE på högst 20 sekunder, de behöver bara komma innanför dörren så vet alla det och INGET kan hjälpa upp det.

En lärare som saknar den nödvändiga kroppspråkspondusen som talar om för eleverna att "Jag Är Er Lärare och nu ska vi jobba hårt tillsammans" kan nog inte särdeles enkelt hitta den, åtminstone har jag aldrig någonsin sett exempel på det.

Däremot så har jag varit med om att formidabla lärarnaturbegåvningar fått lämna en klass till förmån för en formellt kompetent lärare som bara åstadkommit en total katastrof.

Det måste var enormt mycket bättre och bespara mycket elände med ett inträdesprov som sållar bort omöjliga lärarämnen innan de utbildas.

Och omöjliga läkarämnen. I Finland baseras intagningen till Läkarutbildningen tydligen bara till hälften på betyg och resten på inträdesprov, där man bl a utsätter läkarämnena för trötthet och stress.

Och polisämnen...

Fast nu har vi kommit från ämnet. Men det är en helt sjävklart accepterad metod att sålla fram t ex skådespelare, musiker eller dansare, so why not?

Personval i valdistrikt

av Tomas E @, onsdag, februari 17, 2010, 23:29 (5183 dagar sedan) @ Seawolf

Vad gäller friskoleeländet instämmer jag fullständigt - de är rena pesthärdarna för spridande av allehanda -ismer, partsintressen och extremism. All utbildning skall vara styrd till att ge en minsta gemensamma socialkulturella nämnare som leder till frihet, jämlikhet och broderskap.

Friskolesystemet medför både för- och nackdelar. Att lista alla orkar jag inte. Att döma ut alla friskolor som pesthärdar för spridande av allehanda...etc är inte en förenkling, det är helt fel.

Inte minst efter den debatt som har förts här de senaste månaderna har jag kommit fram till att jag är motståndare mot s k konfessionella friskolor. Det är de som innebär det största problemet (och det oavsett vilken religion de råkar vara förknippade med).

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Personval i valdistrikt

av naffatS, torsdag, februari 18, 2010, 02:04 (5183 dagar sedan) @ Tomas E

Fram till 1990 hade lärarkåren en relativt god status i samhället och en reglerad löneutveckling som för högstadielärare följde t.ex. gymnasieingenjörers löner.
Lärarna var kommunalt anställda men statligt avlönade. Kommunerna anställde de lärare de behövde och fick sedan, i efterhand, betalt för sina löneutlägg av staten. Förskollärarna hade sin lönetrappa, Lågstadielärarna sin, Mellan- och högstadielärarna sina och gymnasielärarna sina reglerade lönetabeller som uppjusterades vart tredje år efter löneförhandlingar. De flesta var ganska nöjda. Sammanslagningen inom TCO av lärarförbunden och den solidariska lönepolitiken gjorde att de högre avlönade grupperna fick stå tillbaka för de lägre avlönade förskollärarna och lågstadielärarna.
Kommunaliseringen av lärarna 1991 gjorde att löneutvecklingen för lärarna stannade av och gör idag att sökande till lärarhögskolorna oftast blir ett tredjehandsval för studenterna. Ekonomiskt tjänar man betydligt mer som hantverkare. I Norge tjänar lärarna 5000 kr mer och i Danmark 8000 kr mer per månad. Det gör att många goda studenter väljer andra yrken än att bli lärare.
Kommunernas sparkrav på skolorna gör att lärarpersonal sägs upp och klasserna görs större. I en klass med 25 elever finns det 600 relationer som skall fungera. En klass på 30 elever har 870 relationer. Många klasser består idag av
32-33 elever. Då blir det över 1000 relationer som skall fungera för att få ett bra arbetsklimat i klassen. Rektorerna som skall leda den pedagogiska utvecklingen tvingas använda 60-70 % av sin tid till administration och att försöka hålla en alltmer krympande budget genom att skära ner på pedagogiska och stödjande resurser som speciallärare/specialpedagoger, kuratorer och fritidspedagoger. Kommunaliseringen var inte heller någon höjdare. Så här tycker LR:s ordförande. http://www.dn.se/opinion/debatt/goran-persson-sankte-medvetet-lararnas-status-1.630189

Staffan

Avatar

Lärartäthet, grundskola, sverige

av Seawolf @, torsdag, februari 18, 2010, 07:40 (5182 dagar sedan) @ naffatS

http://www.folkbladet.nu/?p=117425

Lärartätheten anses för grundskolan vara nånstans mellan 8-12 elever per lärare. Mina påståenden och antaganden i ämnet är att man bör ordna ett system där frivilliga avtal om uppförandekoder styr om man vill gå i kommunala skolan "Ordning" eller den andra "Järnhand", kan omfördela hur dessa lärarresurser används. Men som sagt, slipper skolan gör man inte oavsett.

Det betyder c:a 10 lärare på 100 elever. Om man hårddrar det: Sätt av 3 st för 3 klasser "Ordning". Sätt av 5 st för 10 elever "Järnhand" och ha 2 i vikariereserv.
Eller något liknande....

Eftersom allt kan läsas som f-n läser bibeln måste påpekas att Järnhandseleverna är de som blir mest hjälpta av ett sånt skolsystem. De som i grunden är ordningssamma klarar sig någorlunda även idag.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Lärartäthet, grundskola, sverige

av Walter Mitty, torsdag, februari 18, 2010, 08:44 (5182 dagar sedan) @ Seawolf

Lärartätheten anses för grundskolan vara nånstans mellan 8-12 elever per lärare. Mina påståenden och antaganden i ämnet är att man bör ordna ett system där frivilliga avtal om uppförandekoder styr om man vill gå i kommunala skolan "Ordning" eller den andra "Järnhand", kan omfördela hur dessa lärarresurser används. Men som sagt, slipper skolan gör man inte oavsett.

Det betyder c:a 10 lärare på 100 elever. Om man hårddrar det: Sätt av 3 st för 3 klasser "Ordning". Sätt av 5 st för 10 elever "Järnhand" och ha 2 i vikariereserv.
Eller något liknande....

Eftersom allt kan läsas som f-n läser bibeln måste påpekas att Järnhandseleverna är de som blir mest hjälpta av ett sånt skolsystem. De som i grunden är ordningssamma klarar sig någorlunda även idag.


Seawolf, du beskriver skolan som ett fängelse, där målet är att få ordning och hyfs.

Så var det också en gång, det kan vara instruktivt att gå tillbaka och se de ursprungliga uppgifterna för skolan: förbereda det arbetande befolkningslagret för industriella processer.
Men nu när vi faktiskt är inne i kompetenssamhället skall skolan svara mot de krav som finns i ett sådant samhälle: kunskap och kompetens. Då skall lärande vara lustfyllt, inte en tvångsprocess

Återigen, Seawolf, när var du på en högstadie / gymnasieskola senast? Helt annorlunda nu än på 50/60-telen. Tack och lov!

BTW: De där lärartätheterna du nämner, de har jag aldrig sett. I mina barns skolor är klasstorlekarna 20-30.

Walter
- optimist

Avatar

Lärartäthet, grundskola, sverige

av Håkan, Göteborg, torsdag, februari 18, 2010, 09:17 (5182 dagar sedan) @ Walter Mitty

"Så var det också en gång, det kan vara instruktivt att gå tillbaka och se de ursprungliga uppgifterna för skolan: förbereda det arbetande befolkningslagret för industriella processer.
Men nu när vi faktiskt är inne i kompetenssamhället skall skolan svara mot de krav som finns i ett sådant samhälle: kunskap och kompetens. Då skall lärande vara lustfyllt, inte en tvångsprocess"

Något drastiskt och tvärsäkert formulerat eller hur, Walter Mitty? Tagit intryck av Seawolf...?

Skola för alla växte fram dels genom det arbetande befolkningslagrets egen önskan att studera, dels genom politisk satsning på utbildning som viktigt för nationen i sin helhet - inte som en manipulation av arbetare från själviska industrialister.

Det där med kompetenssamhälle, sådana har vi alltid levat i, dvs det har alltid behövts kompetens för att livet skall bli bra oavsett om det handlat om hur man plöjer eller om hur man twittrar.
Och det har alltid behövts ett mått av tvång för att få barn och ungdomar att studera, det som en bra lärare lyckas med är att få dem att studera utan att de upptäcker det.

Håkan

Vem ska Sverige lära av?

av Tomas E @, torsdag, februari 18, 2010, 11:47 (5182 dagar sedan) @ Håkan
Ändrad av Tomas E, torsdag, februari 18, 2010, 12:05

Som alla som någon gång har jobbat som konsult vet, så har hjulet oftast redan uppfunnits, åtminstone delvis. Vill man lösa ett problem och inte omedelbart själv ser en bra lösning kollar man runt med nuvarande kolleger i huset, ringer någon konsultkompis på stan, läser en bok, googlar, etc. Självfallet är man ute efter att lära sig av dem som kan tillföra något, inte av dem som själva behöver hjälp.

Sveriges skolminister gör tvärtom.

Merit Wager i SvD:

"Jan Björklund reste till USA och berättade för medierna: ”Syftet med den här resan var att lära av USA. Där har man ju samma problem i skolorna som vi.” Så vad var då meningen med att resa just dit? När han i stället kunde ha rest till Finland där problemen inte alls är desamma!"

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ak-till-finland-istallet-for-usa_4266029.svd#artic...

(Finland placerar sig som etta eller nära toppen i flera internationella skolundersökningar.)

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Lärartäthet, grundskola, sverige

av Tomas E @, torsdag, februari 18, 2010, 12:03 (5182 dagar sedan) @ Håkan

Och det har alltid behövts ett mått av tvång för att få barn och ungdomar att studera, det som en bra lärare lyckas med är att få dem att studera utan att de upptäcker det.

Jaså?

Under högstadiets tre år lärde jag (och de flesta av mina klasskamrater) oss nästan lika mycket franska som normaleleven hade lärt sig efter högstadiet plus gymnasiet.

Tvånget bestod i att om man inte höll måttet, d v s jobbade väldigt hårt, åkt man ut ur klassen och placerades i allmän kurs. Att det var krävande var svårt för alla som höll sig kvar att inte inse. Samtidigt var det oerhört "lustfyllt" (Walter Mitty), eftersom det är kul att verkligen lära sig något och att bli tagen på allvar av en krävande, engagerad och i alla avseenden oerhört duktig lärare.

Det är dags att sluta dalta och återinföra uppdelningen mellan allmän-särskild kurs.

Precis som Håkan-Seawolf (m fl?) är inne på måste de extrema rötäggen omplaceras på ett tidigt stadium så att de inte förstör för det stora flertalet.

Nu vet jag inte var i Göteborg Håkan bor och hans barn går i skola, men man kanske kan gissa att det inte är frågan om ett av de allra finaste områdena, t ex Långedrag och Ögryte (områden som jag är rätt säker på ligger i topp vad gäller socioekonomisk status). Det är tragiskt att bra skolgång till stor del beror på föräldrarnas ekonomiska resurser (=bostadsområde) och engagemang (det tär att se till att barnet går i en skola långt bort från bostaden om det är det enda alternativet).

Det är tragiskt och paradoxalt att de rödgröna partierna, som säger sig stå på de svagas sida, stöder flummet och kravlösheten. Deras målgrupper är nämligen de som bäst behöver ordning, reda och lärare med stark ämneskompetens.

Många är inne på vilka egenskaper som krävs för att en lärare ska klara av att hantera en klass på högstadiet. Ni har i princip en poäng, givetvis, men - handen på hjärtat - hur många ledarbegåvningar alla kategorier har ni stött på i era liv? Jag kan påminna mig en handfull. Jag tror helt enkelt inte att det finns tillräckligt många med denna, sannolikt medfödda, talang för att de ska räcka till. Och då krävs det en stödjande och proaktiv struktur runt läraren, som möjliggör även för den genomsnittlige läraren att lyckas.

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Lärartäthet, grundskola, sverige

av Walter Mitty, torsdag, februari 18, 2010, 14:01 (5182 dagar sedan) @ Håkan

Skola för alla växte fram dels genom det arbetande befolkningslagrets egen önskan att studera, dels genom politisk satsning på utbildning som viktigt för nationen i sin helhet - inte som en manipulation av arbetare från själviska industrialister.

Jasså, och var fick man resurserna från? Växte upp ur marken?
- inte fråga om någon manipulation (mer än vad lärande är). Det var inte en slump att skolor drog igång ungfär samtidigt med industrialismen.

Det där med kompetenssamhälle, sådana har vi alltid levat i, dvs det har alltid behövts kompetens för att livet skall bli bra oavsett om det handlat om hur man plöjer eller om hur man twittrar.

Håkan, du är säkert tillräckligt bevandrad i historia för att veta att i det gängse språkbruket har olika epoker getts olika namn: Bronsåldern ... fast vi använder fortfarande brons, iallafall en del av oss. Feodalsamhället, Industrialismen, post-industriella, informationssamhället ... ibland används generellt termen kompetenssamhället. Det betyder inte att det inte behövdes/fnns kompetens i tidigare epoker, osv.


Walter
- fortfarande optimist

Avatar

Lärartäthet, grundskola, sverige

av Håkan, Göteborg, torsdag, februari 18, 2010, 14:38 (5182 dagar sedan) @ Walter Mitty

Vet inte riktigt varför du tar upp det där med resurser, Walter Mitty, det enda jag ville invända mot var din formulering "de ursprungliga uppgifterna för skolan: förbereda det arbetande befolkningslagret för industriella processer."

Det lät ju som det vanliga tugget om de elaka kapitalisterna men jag kanske uppfattade dig fel.
Kanske du i stället ville påpeka just det viktiga i att industrin skapade just de resurser som behövs om samhället skall ha råd att hålla alla sina medborgare i skola i tio år eller mer...

Beträffande namn på epoker, helt riktigt har vi vanan att förenkla verkligheten genom att sätta enkla ettiketter på komplicerade sammanhang, som till exempel "industrialismen" eller "kompetenssamhället". Men dessa etiketter sätts alltid långt i eferhand, då man fått perspektiv och kan sätta långvariga perioder i relation till varandra.
Vi får väl hoppas framtida historiker (och klottrare) också kommer att använda begreppet kompetens om oss och de som nu går i skolan för att så småningom skapa denna framtid.

Enligt de flesta jag läst anses industrialismen ha inletts i slutet sjuttonhundratalet i England, men det är inte förrän i början nittonhundratalet som samhällsfinansierad skola börjar växa fram. Eller har jag fel där, kanske Sverige började tidigare?
Någon som minns vad de lärde sig i skolan om detta?

Håkan

Avatar

Beträffande olika epoker ...

av Arne w @, Dalarna, torsdag, februari 18, 2010, 16:04 (5182 dagar sedan) @ Håkan

... har jag läst någonstans att de gamla grekerna trodde sig leva i nutid !!? :-D

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

Avatar

Beträffande olika epoker ...

av Håkan, Göteborg, torsdag, februari 18, 2010, 17:42 (5182 dagar sedan) @ Arne w

Stämmer säkert, Arne w, och på femtonhundratalet talade folk med varandra om hur skönt det var att medeltiden var slut och att upplysningstiden äntligen börjat.

Håkan

Avatar

Beträffande olika epoker ...

av Arne w @, Dalarna, fredag, februari 19, 2010, 10:14 (5181 dagar sedan) @ Håkan

Exakt :-D

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

Lärartäthet, grundskola, sverige

av Walter Mitty, torsdag, februari 18, 2010, 18:50 (5182 dagar sedan) @ Håkan

Det lät ju som det vanliga tugget om de elaka kapitalisterna men jag kanske uppfattade dig fel.

Ja, det gjorde du.

Kanske du i stället ville påpeka just det viktiga i att industrin skapade just de resurser som behövs om samhället skall ha råd att hålla alla sina medborgare i skola i tio år eller mer...

Nu var du allt nära en smiley!

För industrialismen behövdes ökad kompetens. Maskinerna var nya, och krävde en samardning tidigare endast funnits i de militära övningarna.

Enligt de flesta jag läst anses industrialismen ha inletts i slutet sjuttonhundratalet i England, men det är inte förrän i början nittonhundratalet som samhällsfinansierad skola börjar växa fram. Eller har jag fel där, kanske Sverige började tidigare?
Någon som minns vad de lärde sig i skolan om detta?

Jag tänkte inte så mycket på Sverige, som var ganska sent i industrialisimen. Mer på kontinenten. Mycket riktigt hängde industrialismen samman med upplysningstiden, och Newtons upptäckter.

Walter

Avatar

Lärartäthet, grundskola, sverige

av Seawolf @, torsdag, februari 18, 2010, 14:06 (5182 dagar sedan) @ Walter Mitty


Seawolf, du beskriver skolan som ett fängelse, där målet är att få ordning och hyfs.

Det är skolplikt i landet, alltså är det tvång på att man infinner sig, precis som ett fängelse fast med frigång på kvällar och nätter i stället för på dagarna. Det är inte nåt att resonera om - varianter på tvångsförvar är det i båda fallen.

Men för att skolan skall funka effektivt och trivsamt för majoriteten av ungdomarna måste man separera de som stökar till det från majoriteten. Men målet i skolan är inte ordning och hyfs, de är hjälpmedel som behövs i viss elementär mängd för att uppnå kunskaper och social kompetens.

Precis så bör ett fängelse också vara, för att en återanpassning skall vara möjlig måste de av de intagna som kan vilja försöka komma igen få lugn och frid från sådana som annars tar över och trakasserar sina medfångar.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

http://www.kipp.org/

av Seawolf @, söndag, februari 21, 2010, 19:23 (5179 dagar sedan) @ Walter Mitty

http://www.kipp.org/

"Don´t argue with success"

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

http://www.kipp.org/

av Walter Mitty, söndag, februari 21, 2010, 20:07 (5179 dagar sedan) @ Seawolf

http://www.kipp.org/

Å Seawolf, såg du inte:

with a track record of preparing students in underserved communities for success in college and in life. There are currently 82 KIPP schools in 19 states and the District of Columbia

Amerikanska skolor är katastrof, och skolorna i "underserved communities" än värre. Ingetdera kan jämföras med svenska skolor.
Kipp är säkerligen ett utmärkt initiativ. Där. Om det skulle fungera i Sverige är ytterst tveksamt.

Seawolf, nu har jag frågat dig två gånger när du senast var i en högstadieskola. Det är en bra fråga, utan att ha sett hur det är blir diskussionen lätt ... akademisk.

Nu spär jag på med: har du varit någon amerikansk skola?
- kan ju vara bra att veta varför Kipp behövs.

http://www.kipp.org/

av hans, söndag, februari 21, 2010, 20:30 (5179 dagar sedan) @ Walter Mitty

Jag har inte varit på en svensk högstadieskola på många herrans år, men min hustru har jobbat på sådana fram till i höstas. Det hon beskriver är skrämmande, med ordning som är obegripligt, med hur enstaka elever får härja fritt och hur de får alla resurser. Det hon beskriver är också att det är mycket sällan som det endast är en vuxen i varje klass. Oftare 2-4 st sk resurspersoner. Den miljö hon mött, beskriver hon att den miljön aldrig skulle accepteras på en vanlig arbetsplats. Har du varit en en högstadieskola under de senaste 10 åren? om ja skulle detta var intressant för du verkar beskriva en elitskola som aldrig hon har mött under hela sitt yrkesverksamma liv.

http://www.kipp.org/

av Walter Mitty, söndag, februari 21, 2010, 20:38 (5179 dagar sedan) @ hans

Har du varit en en högstadieskola under de senaste 10 åren? om ja skulle detta var intressant för du verkar beskriva en elitskola som aldrig hon har mött under hela sitt yrkesverksamma liv.

Ja, mina barn går på högstadiet. Då tar man del av deras liv bla genom att besöka skolan då och då, se eleverna i arbete.
Jag har inte beskrivit någon svensk skola överhuvudtaget, var har du fått det från?

Om din hustru varit yrkesverksam som lärare på högstadiet under hela sin arbetande tid, dvs ca 40 år, så är ditt uttalande häpnadsväckande.

http://www.kipp.org/

av hans, söndag, februari 21, 2010, 21:48 (5179 dagar sedan) @ Walter Mitty

Nej hon har inte varit lärare i 40 år, men i många år under 70 och 80-talet. Därefter har hon arbetat nära skolan, med nästan daglig kontakt med skolvärden fram till för något år sedan, då hon har hoppat in som hjälplärare på högstadiet i klasser med problemelever. Klart det är lugnt och fint när du besöker dina barns skola, du är en man med pondus, har bestämda åsikter som dessutom är engagerad i dina barns skolgång och ställer krav. Tyvärr är det bristen på engagemang från föräldrar hos många som ligger bakom problemen samt bristen på vuxna förebilder och då inte minst män. Men det är klart om du har valt en specialskola, typ Montessori, engelsk skola eller liknande förstår jag mer ditt höjande av det svenska till skyarna. Tack och lov har även politiker inom nästan alla partier insett att skolan är viktig och att den behöver förändras och utvecklas, men inte du? Konstigt

http://www.kipp.org/

av Walter Mitty, måndag, februari 22, 2010, 12:28 (5178 dagar sedan) @ hans

Klart det är lugnt och fint när du besöker dina barns skola, du är en man med pondus, har bestämda åsikter som dessutom är engagerad i dina barns skolgång och ställer krav.

Tror jag inte på, är det kaos på skolan så är det omöjligt att visa fram en bra bild även när någon förälder kommer på besök.

Men det är klart om du har valt en specialskola, typ Montessori, engelsk skola eller liknande

Nix, kommunala skolan.

förstår jag mer ditt höjande av det svenska till skyarna.

Jag har inte höjt det svenska (systemet, skolan?) till några skyar. Återigen, var får du detta från?

Tack och lov har även politiker inom nästan alla partier insett att skolan är viktig och att den behöver förändras och utvecklas, men inte du? Konstigt

Skolan behöver absolut förändras och utvecklas. Ingenstans hittar du att jag sagt något annat. Var får du allt ifrån?

Men jag är bestämd på att gå tillbaka till en korvstoppningsskola är enbart dumt, och inte i takt med tiden. Likaså att skrika "diciplin" som fanjukare är helt meningslöst.

I denna tråd har jag skrivit att lärande skall vara lustfyllt, och kan gärna tillägga: inspirerande, nyfiket, kul, ... Genom att intressera fås eleverna engagerade. För det krävs engagerade lärare osv.
För detta krävs kraftiga förändringar! Kunniga och kompetenta lärare, istället för obehöriga (hur ända in @@@ kan man hävda att det är bra med obehöriga? Bättre än behöriga? )

Min ståndpunkt klar för dig nu, Hans?

(har besökt skolor i USA också. Usch - tråkig korvstopp, oengagerade lärare osv och detta tycks vara vanligt).

Walter Mitty

http://www.kipp.org/

av hans, måndag, februari 22, 2010, 13:39 (5178 dagar sedan) @ Walter Mitty

"Men jag är bestämd på att gå tillbaka till en korvstoppningsskola är enbart dumt, och inte i takt med tiden. Likaså att skrika "diciplin" som fanjukare är helt meningslöst.
I denna tråd har jag skrivit att lärande skall vara lustfyllt, och kan gärna tillägga: inspirerande, nyfiket, kul, ... Genom att intressera fås eleverna engagerade. För det krävs engagerade lärare osv.
För detta krävs kraftiga förändringar! Kunniga och kompetenta lärare, istället för obehöriga (hur ända in @@@ kan man hävda att det är bra med obehöriga? Bättre än behöriga?"

Jag håller med dig i det mesta du säger ovan, men vem har sagt att obehöriga lärare är bättre än behöriga? Jag har inte sagt något om detta alls. Men jag är övertygad om att det finns många obehöriga lärare som är bättre än vissa med behörighet. För att uppnå det som både du och jag vill typ lekfullhet, lust osv, måste det vara ett mått av "disciplin" för alla andra i klassen. Så är det nog också i de flesta klassrummen, men det är inte det vi diskutera utan problemklasserna som det finns alldeles för många av. Vilken arbetsledare/lärare ute i samhället skulle acceptera en arbetsmiljö där medarbetarna/eleverna inte tar av sig ytterkläderna, fiser, rapar, ringer i mobiltelefonen, hotar lärare med stryk eller kallar henne för fitta eller hora, eller uppträder allmänt störande. Hur skall dessa elever klarar sig ute i samhället om vi inte lär dem ett korrekt uppförande. Gör vi dem en tjänst? Eller de andra eleverna i stökiga klasser som vill lära sig något? Då kanske det behövs en "fanjunkare" eller utökade sanktionsmöjligheter för lärare och skolledare. Eller skall vi flumma vidare med dessa klasser och låtsas om att de inte finns.

Du säger att dina uttalanden om skolan bygger på att du då och då besöker skolan där dina barn finns. Detta tycker låter som ett tunt underlag. Det är inte så att du är politiker som måste försvara vad du ställt dig bakom? Eller du är lärare som vill motivera dina previlegium med endast kort katedertid varje vecka och rätt till att disponera övrig tid ganska fritt? Eller du kanske verkar i något fackförbund i inom skolvärlden? För att vi skall få en bra debatt bör du klargöra varifrån ditt tyckande kommer av. Det räcker inte bara att besöka sina barns skola då och då för då begränsar du dina erfarenheter till en viss skola och under en kort tidsperiod. Det är för lite.Jag har berättat om det underlag jag har.

Avatar

http://www.kipp.org/

av Håkan, Göteborg, måndag, februari 22, 2010, 14:20 (5178 dagar sedan) @ Walter Mitty

Lite känsla för nyanser och proportioner skulle inte skada dig, Walter Mitty.

Skulle till exempel få dig att förstå att det kan finnas något som ligger mellan dina lustfyllda ideal och en korvstoppande fanjunkarskola.
Skulle också få dig att undvika en sån där dumhet som att alla skolor i USA är korvstoppande.

Seawolf uttryckte det bra med att ordning och disciplin inte är målet, utan ett av de nödvändiga medlen för att uppnå målen - dvs elever som har fått kunskaper och mognad.

Håkan

Avatar

http://www.kipp.org/

av Seawolf @, måndag, februari 22, 2010, 10:02 (5178 dagar sedan) @ Walter Mitty

"Don´t argue with success...."

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

http://www.kipp.org/

av Walter Mitty, måndag, februari 22, 2010, 13:24 (5178 dagar sedan) @ Seawolf

"Don´t argue with success...."

ett bra svar på frågor, att bara upprepa sig.

Av detta är det rimligt att dra slutsatsen att Sewolf inte satt foten i en skola på ca 50 år. Inget fel i det, men det minskar kunskapsbasen för de uttalanden som Seawolf gjort i frågan.


Intressant vore om Sewolf kunde visa upp objektiva data som visar på Kipps framgång, eftersom Seawolf menar att man inte skall argumentera (bara det är intressant!).
- själv tvilar jag inte på att Kipps varit framgångsrikt, men det är som bekant skillnad på tro och vetande.

Avatar

http://www.kipp.org/

av Seawolf @, måndag, februari 22, 2010, 13:35 (5178 dagar sedan) @ Walter Mitty

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=787&artikel=3438561

Sluta tjafsa nu och ta till dig fakta.
Om du inte förstår det du läser kan du i denna länk t.o.m lyssna på vad elever från KIPP-skolan tycker. När t.o.m Sveriges Radio som knappast är känd för reaktionära åsikter tar till sig vad en bra skolform kan åstadkomma även i hopplösa miljöer skall det väl till nån fullkomligt förstockad f.d. vänsterradikal med antifobier mot USA för att lyckas stänga igen sitt sinne.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Knivar

av morpheus, torsdag, februari 18, 2010, 13:24 (5182 dagar sedan) @ Håkan

Avatar

Knivar

av Håkan, Göteborg, torsdag, februari 18, 2010, 13:34 (5182 dagar sedan) @ morpheus

Det var ännu bättre ännu förr, morpheus!
Ju förr desto bättre.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hets

Håkan Caligula

Avatar

Knivar

av morpheus, torsdag, februari 18, 2010, 13:49 (5182 dagar sedan) @ Håkan

Jo den filmen minns man med skräckblandad förtjusning. När pekpinnen for över fingrarna så det small i bänken.:conf:

RSS-feed av trådar
powered by my little forum