Avatar

Isvinter

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., torsdag, mars 04, 2010, 10:14 (5175 dagar sedan)

Nu skallar katastrofropen igen, färjorna fryser fast, godstrafiken med järnväg ligger nästan nere och detta är tydligen den värsta isvintern sedan 1996! Kan ni tänka er det otänkbara, det värsta på 14 år!

Min gamla mamma skakar på huvudet, hon berättar om hur hon var över till Helsingfors någon av de stränga 40-talsvintrarna då alla båtarna gick tillsammans i isbrytarkonvoj och dessutom gick det lastbilstrafik över delar av sträckan också.

Såvitt jag kan förstå är det ur SMHI:s synvinkel ett fullt rimligt scenario att det kommer lika mycket snö till och blir dubbelt så tjock is innan detta är över utan att det på något sätt skulle vara en statistisk sensation.

Patetiskt!

Isvinter

av cptn G, torsdag, mars 04, 2010, 10:34 (5175 dagar sedan) @ Anders J

Menar du att katastrofropen är patetiska? I s f håller jag med.

En skärgårdsbo i den gamla istiden fick frågan hur det skulle gå om frun måste till BB t ex när isen varken bär eller brister. -det ska hon inte, sa bon. -varför inte, frågades. -vi ställer dom på sommartid, blev svaret.

Lite snö över Fjollholm och det mesta packar ihop. Ibland skrattar jag i mjugg åt modefolket som snubblar i snön i inneskor och högklackat. Eftersom jag inte gillar att frysa så klär jag mig efter vädret vare oavsett vilken årstid det är. Hittills har jag inte frusit i vinter. Fast man längtar efter våren förstås.

G

Avatar

Isvinter

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., torsdag, mars 04, 2010, 11:00 (5175 dagar sedan) @ cptn G

Just så menar jag.

När det gäller spårtrafiken beror det nog i många stycken på inkompetent skött upphandling, jag läste t ex att de som underhåller tågen inte använder de vagnhallar som finns för avisning för att Jernhusen vill ha för mycket betalt för att hyra ut dem. Och då har ju då det svenska folket ändå betalt dem.

Föreslår att vi omedelbart inför diktatur och att jag bestämmer...

Däremot så kan ingen upphandling i världen göra något åt att snösmältningen antagligen blir dramatisk. Vi kanske skulle lägga ut översvämningenshanteringen på entreprenad, lägsta bud vinner!

Isvinter

av Coppertail @, Perch mountain, torsdag, mars 04, 2010, 12:39 (5175 dagar sedan) @ Anders J

Det är rätt så besvärligt nu.
Mycket naturligtvis just för att vi inte är vana vid vintrar som denna.

Att jämföra med -40 talets isvintrar är ju förstås intressant på många vis,
men knappast ur sjöfartssynpunkt.
Det värsta av det värsta som gick att uppbringa i isbrytarväg på -40 talet skulle bli omkörd så det stänkte om det av vilken modern containerjagare somhelst.

När det är som nu, att Balder Viking mfl, kör fast vid Tjärven och vi haft bortåt 10 meter höga isvallar utanför Sundsvall är det tufft. Oavsett decennium.

Äldre konventionella bogserbåtar som vi litat till som hamnisbrytare börjar få stora problem. Det är helt enkelt inte värt att riskera köra sönder båten.

--
Alea iacta est!

Isvinter

av naffatS, torsdag, mars 04, 2010, 14:22 (5175 dagar sedan) @ Coppertail

Längre tillbaka, på den tiden isbrytarna inte var så många och stora som idag och lastfartygen inte var isklassade för området, var bottenvikshamnarna vinterstängda 3-4 månader om året. Ibland hände det att fartyg blev infrusna i bottenvikshamnar i flera veckor. Då sågs första statsisbrytaren som ankom Luleå som ett säkert vårtecken.Nu är Luleå hemmahamn för de stora isbrytarna.

Min far som i början av 20-talet jobbade som kollämpare på SCA:s isbrytande bogserbåt Kolbjörn med 750 ihk (störst norr om Gävle), berättade att man, när det var som värst, halade ankarkättingarna akteröver och sedan tog sats och körde upp fören på isen för att sedan hala all kättingen föröver igen tills isen brakade samman under tyngden. Sedan fick man hala kättingen akterut igen, backa och ta ny sats och upprepa manövrerna igen.

Staffan

Isvinter

av hans, torsdag, mars 04, 2010, 15:03 (5175 dagar sedan) @ naffatS

Igenkännandes glädje får jag när jag läser ditt inlägg Staffan, från mina pojkår i Sundsvall på 50-talet. När statsisbrytarna Atle, den gamla med ångmaskin och den första Ymer, som också var den första isbrytaren med dieselelektriskt maskineri, kom på våren och öppnande hamnen för säsongen. Angående Kolbjörn får jag två associationer, dels att det inte var bättre förr med hårt manuellt slitgöra samt dels att jag "var med" när Kolbrjörn fick sin Nohab Polardiesel installerad.

Isvinter, fortsatt nostalgi

av Ulf, torsdag, mars 04, 2010, 15:22 (5175 dagar sedan) @ Anders J

Mitt första riktiga jobb efter studentexamen och militärtjänstgöring 1965 var att arbeta på ett skeppsmäkleri i Sundsvall. Vintern 1965/66 var mycket kall och hamnarna i området höll stängt under flera mån i början på 1966. Att spela kort i ca 2 månader medförde att jag beslutade att börja läsa på universitetet i Uppsala. Jag är den stränga vintern evigt tacksam för att det ledde till detta beslut.
En annat minne från den tiden var att jag på julafton 1965 efter att ha klarerat ut den sista båten för helgen och kanske säsongen,åkte till mina föräldrar i Östersund. Stannade och tankade i Bräcke och då visade termometern på macken -40,5 grader. Jag åkte i en VW 1600 TL och var mycket glad att den hade en extra bensinvärmare.
Nog har vi blivit lite bortskämda med många varma vintrar och den här är nog lite mer som en riktig genomsnittsvinter,åtminstone mätt på många år. Åtminstone sa befälhaveren på Ymer det i dag till Lotta B i P4.

Ulf

Bensinvärmare?

av cptn G, torsdag, mars 04, 2010, 15:48 (5175 dagar sedan) @ Ulf

Jag trodde det bara var gamla propellerplan som t ex DC6 som hade bensinvärmare. ;-)

Fast det heter bensinugn där man förgasade det högoktaniga bränslet innan det gick till motorerna. Flög en gång med en sådan där det brann i ugnen, men dom körde på tills före landning då piloten stängde av en motor. Så länge vi flög så spred sig inte branden. Det var lite läskigt.

cptn G

Avatar

Isvinter, fortsatt nostalgi

av Arne w @, Dalarna, fredag, mars 05, 2010, 14:31 (5174 dagar sedan) @ Ulf

Jag hade också en VW, en 1200, på den tiden. I reklamen skrev man att "luftkylda bilar fryser aldrig sönder". Eberspächervärmaren behövdes. Var det kallare än -30 C, räckte inte den vanliga defrostervärmen från motorns luftkylning att hålla vindrutan frostfri. Det blev bara en liten yta i dom nedre vindrutehörnen som man kunde se igenom. Om man lyckades få bilen/motorn att hålla 10000 mil fick men en guldklocka.

Mina motorer höll aldrig mer än 6-7000 mil. Bronsbussningar i lättmetall för vevstakslagren var ingen uthållig konstruktion.

Allt var inte bättre förr.

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

Avatar

Guldklocka

av Nitgubben, fredag, mars 05, 2010, 16:43 (5174 dagar sedan) @ Arne w

Klockarna var inte av guld kan jag härmed avslöja. Pappa jobbade på Scania-Vabis, som importören då hette, och vi grabbar fick var sin "guldklocka" i julklapp (han hade nog norpat dem i presentskåpet på jobbet). De var gula, det var de men det var också allt och ja, de hade en VW-logga på urtavlan.

Var tog de vägen? Hade varit rolig att ha nu.

Min egen bubbla, en 1200:a från -65 sålde jag -86. Då hade den gått 11.000mil utan guldklocka. Den hade rostfritt avgassystem och alltid fräscha värmekammare. Med sådana räckte värmen mer än väl här i Skåne.

L

Avatar

Wv-bubblan

av Seawolf @, fredag, mars 05, 2010, 19:06 (5174 dagar sedan) @ Nitgubben

på sin tid inköpte Slakteriföreningen i Skultorp 5 st folkabubblor för sin grishantering: Man gasade ihjäl dem i framsätet och frös ner dem i baksätet....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Wv - Seawolf

av Walter Mitty, fredag, mars 05, 2010, 20:44 (5173 dagar sedan) @ Seawolf

på sin tid inköpte Slakteriföreningen i Skultorp 5 st folkabubblor för sin grishantering: Man gasade ihjäl dem i framsätet och frös ner dem i baksätet....

Seawolf ....

Isvinter........

av ole, torsdag, mars 04, 2010, 21:08 (5174 dagar sedan) @ Anders J

Isvinter........50 fartyg ......

av ole, torsdag, mars 04, 2010, 22:44 (5174 dagar sedan) @ ole

fast i isen. Att det var så många visste jag inte.....

Och det efter att "Våren har anlänt till sydligaste Sverige"
http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/varen-har-anlant-till-sydligaste-sverige-1.9978

Isvinter........50 fartyg ......

av Stig, Lysekil, fredag, mars 05, 2010, 10:22 (5174 dagar sedan) @ ole

Varför satsas så stora resurser på färjorna som aldrig borde gått ut i isen.
Det ligger många fartyg uppe i Bottenhavet som övergetts av Ymer.

--
Viken ja, Bohuslän nej

Isvinter........50 fartyg ......

av Coppertail @, Perch mountain, fredag, mars 05, 2010, 10:32 (5174 dagar sedan) @ Stig

Varför satsas så stora resurser på färjorna som aldrig borde gått ut i isen.
Det ligger många fartyg uppe i Bottenhavet som övergetts av Ymer.

Om färjorna borde varit där de var är ju en fråga för sig.
Men man överger knappast färjor med tusentals människor ombord som driver med isen till förmån för fraktfartyg som ligger fastkörda i fast is?

Eller hur tänkte du?

--
Alea iacta est!

Isvinter........50 fartyg ......

av Stig, Lysekil, fredag, mars 05, 2010, 10:51 (5174 dagar sedan) @ Coppertail

Varför satsas så stora resurser på färjorna som aldrig borde gått ut i isen.
Det ligger många fartyg uppe i Bottenhavet som övergetts av Ymer.


Om färjorna borde varit där de var är ju en fråga för sig.
Men man överger knappast färjor med tusentals människor ombord som driver med isen till förmån för fraktfartyg som ligger fastkörda i fast is?

Eller hur tänkte du?


Jag har inte uppfattat att färjorna driver med isen.
Däremot vet jag att några fartyg i Bottenhavet driver med isen som inte är särskilt fast.

Färjorna borde aldrig gått ut med de kunskaperna om isläget de borde haft redan vid kaj.
Det är inte förenligt med gott sjömanskap att göra så.

--
Viken ja, Bohuslän nej

Isvinter........50 fartyg ......

av Coppertail @, Perch mountain, fredag, mars 05, 2010, 11:19 (5174 dagar sedan) @ Stig

Jag tror inte de försökt gå den vägen om de vetat att det var isvallar på bortåt 6 meter i området.

Om jag varit isbrytarledare och fått välja mellan passagerarfärjor eller massavedsfartyg vet jag vad jag valt.

Vid Tjärven driver isen vid 15 meter nordlig kuling.

--
Alea iacta est!

Isvinter........50 fartyg ......

av Stig, Lysekil, fredag, mars 05, 2010, 11:41 (5174 dagar sedan) @ Coppertail

Jag tror inte de försökt gå den vägen om de vetat att det var isvallar på bortåt 6 meter i området.

Om jag varit isbrytarledare och fått välja mellan passagerarfärjor eller massavedsfartyg vet jag vad jag valt.

Vid Tjärven driver isen vid 15 meter nordlig kuling.

Det borde de vetat om dessa förhållanden. Det är deras skyldighet att hålla sig informerade.
Jag har själv legat fast i isen utanför Tjärven i kuling från nord utan att driva nämnvärt.

--
Viken ja, Bohuslän nej

RSS-feed av trådar
powered by my little forum