Avatar

Liten Lördagsfundering

av Håkan, Göteborg, lördag, april 03, 2010, 10:17 (5140 dagar sedan)

Funderade under min morgonrunda, tyvärr ännu andefattig men i stället kråkdualistisk, på Ljusnes fina berättelse om hur han spelar på ålderdomshem och de gamlas musikval.

Då de riktigt gamla av dessa gamlingar var unga fanns i stort sett ingen annan musik och sång än den i kyrkan, och ända in på femtiotalet var den lilla mängd musik som spelades i radions enda kanal väldigt seriös, åtminstone som vi nu ser det även om de vuxna i min ungdom klagade på att det bara spelades dunka-dunka. Numera är det däremot bara dunka-dunka.

Kyrkan hade också en stark roll i samhället, speciellt på landsbygden, och det sociala trycket var stort att uppföra sig religiöst, och det var först i min egen ungdom som detta tryck på allvar började brytas.
Folks allmänbildning och nivån på naturvetenskaperna var inte heller på långa vägar som i dag, vilket gjorde det svårare att ifrågasätta lärorna i religioner som skapats för tusentals år sedan, av människor med i stort sett noll insikter i det vi nu kallar naturvetenskaper.

Så jag funderade på vad gamlingarna i framtiden kommer att vilja lyssna på, när framtidens Ljusne besöker dem.
Jag tror inte att de ber om psalmer. Men vad? Dunka-dunka?

Håkan

Avatar

Liten Lördagsfundering

av Nitgubben, lördag, april 03, 2010, 10:34 (5140 dagar sedan) @ Håkan

Jag tror att vi, likt många före oss, kommer att vilja höra den musik som berörde oss mest när vi var i vår ungdom. Så tror jag att det var med psalmerna du nämnde. Det plus vad som kanske kan kallas "evig", ett kulturbundet begrepp, musik.

Vi är uppfostrade med vissa harmonier och deras betydelse tror jag ökar med åren.
Kyrklig musik är ofta full av dessa. Tänk på våra klassiska romantiska storheter. Själv får jag inte nog av Brahms, Bruckner och Mahler, lättsmält "förutsebar" musik, precis som psalmer.

L

RSS-feed av trådar
powered by my little forum