106 dB - buhu. Och om korrosiva ENO-spisen

av cptn G, tisdag, april 06, 2010, 16:07 (5137 dagar sedan)

Dä gack då rakt ente å åt hilvite. Hård bullerbesiktningsgubbe i Edsbergs bilprovning. 1400-bullret fick underkänd. Man får stoppa kastrullrengöringsstålull (hettere dé?) i V&H-trattarna o besikta om för 180 pix. Där rök en halvflarra whisky. Och sedan skruva tillbaka effekten. Ändå bytte Isac hos Honda (snabbast axare i Swerige) i höstas från stora bullret till de underkända insatserna.

Fordonsbesiktning = arbetsorder

Annars var jag hos Hjertmans å hämta grejer som Navionics Gold till Norje, schackel, gasgrejer och ny slang mm. Där rök några flarror wirre till, suck.

Gasinstallationen i skutan är fortfarande olöst i detalj. Anledning är att diverse nipplar och konor för kopparrör, slanganslutning etc inte lirar ihop i gängor och hylsor. Nån jefvla standard tycks inte råda mellan franska ENO och svenska gasgrejer.

Tror jag hårdlöder istället för att ha flera gängade skarvar om den skiten inte funkar Lego. Det blir fanimej bättre o sjövärdigare.

Vidhåller att ENOs gasrör är korrosiva. Fel material. Ska skriva ytpost till HJ-mans och gardera beträffande kommande reklamation och garantiärende. Fast jag inte gillar att bråka.

Nu: Fläskkarré med lök och svampgegga. Potäter. Stor wirre samt 6.0. Snart kaffe med gök. Hos änkan även kallad ankan ;-)

cptn på G
-har säkert skoj på hoj

Avatar

106 dB - Varför i hela friden vill du ha det?

av Pinja @, Västerås, tisdag, april 06, 2010, 17:20 (5137 dagar sedan) @ cptn G

Varför ska det braka så din omgivning får hjärnsläpp. Cpt, har du tänkt på att bullrande och brakande motorcyklar och deras förare uppvisar betänkliga likheter med motorbåtsförare som kör fort och kör om och drar upp enorma svall i trånga farleder. Jag tror inte du hör hur mycket det brakar efter dig där du sitter.

Nu ska jag säga något som kanske inte gör dig glad, men det är absolut inte personligt menat: Jag anser att de som hoppar på den sk glidartrenden mest är sådanda som aldrig kört Mc och följaktligen inte vet hur fantastiskt det VERKLIGEN kan vara. De som köper HD-kopiorna och glidarna och vad de kallas köper snarare en idé eller en dröm som de saknar verkliga begrepp om. I själva verket har dessa mc´n många nackdelar av vilka de flesta har blivit åtgärdade med ny teknik på RIKTIGA motorcyklar:

- Hög ljudnivå, helt i onödan
- Vibrationer, värst förståss i HD själv
- Svårkörda i krypkörning pga av "chopper" stuket i framgaffeln
- Hög bränsleförbrukning
- Dålig effekt/vrid i förhållande till motorstorlek
- Etc, etc.

Ursäkta Cpt, men du skulle njuta ÄNNU MYCKET MER om du skaffade dig en RIKTIG, modern MC. Efter en flytt är jag utan Mc eftersom jag blev utan MC garage. Men nu har jag ett på gång snart, så till i nästa år blir det något i den här stilen.

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=de&id=128979568&pageNum...

106 dB - Varför i hela friden vill du ha det?

av fyrvaktarn, tisdag, april 06, 2010, 17:28 (5137 dagar sedan) @ Pinja

cptn, jag vet som vanligt ingenting, men när ENO installerades i min båt var det inga som helst problem att hitta delar som passade. Jag rekommenderar alltså en sväng med Silja Line till det östra grannlandet för inhandlande av rätt prylar. Wirre kan inhandlas på vägen. Ta ankan med, eller skaffa ny på vägen.

Pinja, jag vet ingenting om motorcyklar, men misstänker nog att du slåss mot väderkvarnar om du rekommenerar en modern hoj åt en som seglar S&S. Det finns andra värden är det rent praktiska / tekniskt fulländade.

-fyrvaktarn
Säkert ovetande

106 dB - Varför i hela friden vill du ha det?

av Coppertail @, Perch mountain, tisdag, april 06, 2010, 17:31 (5137 dagar sedan) @ Pinja
Ändrad av Coppertail, tisdag, april 06, 2010, 17:43

,,,,med ny teknik på RIKTIGA motorcyklar:

- Hög ljudnivå, helt i onödan
- Vibrationer, värst förståss i HD själv
- Svårkörda i krypkörning pga av "chopper" stuket i framgaffeln
- Hög bränsleförbrukning
- Dålig effekt/vrid i förhållande till motorstorlek
- Etc, etc.

...RIKTIG, modern MC. Efter en flytt är jag utan Mc eftersom jag blev utan MC garage. Men nu har jag ett på gång snart, så till i nästa år blir det något i den här stilen.

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=de&id=128979568&pageNum...

Och precis när jag börjar omvärdera dig drar du till med självaste höjden av modern teknik och prestanda.
En boxertwin med anor i andra världskriget...

Tar du mediciner?

--
Alea iacta est!

Avatar

106 dB - DÖD åt bullrande motorcyklar! ;-)

av morpheus, tisdag, april 06, 2010, 17:42 (5137 dagar sedan) @ cptn G

Avatar

106 dB

av Pinja @, Västerås, tisdag, april 06, 2010, 18:03 (5137 dagar sedan) @ morpheus

Fyrvaktarn: Visst, det förstår jag också.

Coppertail: Hm, fanns det inte radfyror under andra världskriget? Vid det laget fanns väl redan ALLA dagens motortyper. F.ö. är BMWs boxer traditioner betydligt äldre än så.

Pinja

106 dB

av Coppertail @, Perch mountain, tisdag, april 06, 2010, 18:15 (5137 dagar sedan) @ Pinja

Coppertail: Hm, fanns det inte radfyror under andra världskriget? Vid det laget fanns väl redan ALLA dagens motortyper. F.ö. är BMWs boxer traditioner betydligt äldre än så.

Pinja

Naturligtvis, men just den hinken du länkade till kan vara, BMW K1 undantaget, den fulaste mc som någonsin producerats. Ett ganska risigt exempel om man ska skriva någon på näsan om rätt och fel.

Endast i sanna sporthojar smälter känsla och teknik samman till en enhet.

106 db, kan vara både alldeles för lite och alldeles förmycket.

P,S Ovalkolvsmotorer med 8 ventiler per cylinder (Honda NR) eller Wankelmotorer tror jag inte fanns under andra världskriget.

Kåpan på hojen du länkade till fanns dock enligt säkra källor redan under medeltiden.

--
Alea iacta est!

Avatar

Definition av ful?

av Pinja @, Västerås, tisdag, april 06, 2010, 18:39 (5137 dagar sedan) @ Coppertail

Definition av vacker?

Jag borde anat att vi genast skulle hamna där. "Vackra båtar seglar väl" sade på sin tid Olle Enderlein. Något liknande gäller för alla de manicker vi omger oss med: De är vackra när de tjänar oss väl.

BMW´s RT modeller är de som tjänar mig bäst. Jag gillar dem inte minst tack vare deras enastående vackra form som på ett skönt och befriande sätt avviker från mycket annat i branschen. Det finns andra sport-tourers, visst, men jag behöver inte 140+ hk med åtföljande försäkringspremier.

Pinja

Definition av ful?

av Coppertail @, Perch mountain, tisdag, april 06, 2010, 18:58 (5137 dagar sedan) @ Pinja

Definition av vacker?

Svar:
[image]
[image]
[image]
Ohhh, i can go on aaall night loong...;-)

--
Alea iacta est!

Avatar

Definition av vacker

av Pinja @, Västerås, tisdag, april 06, 2010, 19:41 (5137 dagar sedan) @ Coppertail

I see Coppertail. Fast rejsade gjorde jag på 70-talet.

Den nuvarande RT generationen ligger närmare japsen i formspråk, och faller mig därför inte på läppen lika mycket. Finge jag proköra vore skulle jag dock säker ändra åsikt.

Inte riktigt lika vacker som "den fulaste som någonsin tillverkats" alltså

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=de&id=123314985&pageNum...

Denna gillar jag också, formen till trots. Har provkört.

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?action=topInCategory&id=12807840...


Pinja

Definition av vacker

av Coppertail @, Perch mountain, tisdag, april 06, 2010, 19:58 (5137 dagar sedan) @ Pinja

Jaha.
Tiger 1050 är rätt så rolig, om man gillar hojtypen vill säga.
Har du provkört den?
[image]

--
Alea iacta est!

Avatar

Definition av vacker

av Pinja @, Västerås, tisdag, april 06, 2010, 20:36 (5137 dagar sedan) @ Coppertail

Nej, det har jag inte, men den ser "ren" ut. Fast kedja gillar jag inte. Den senaste Triumph jag körde var gamla Trident. Den var låång.

Annars gillar jag endurostuket, passar bra i stan också. Fast på landsväg känns det högt och blåsigt. Nej, en sport-tourer får det bli, om det blir något. Såg nu när jag sökte efter en FJR att länka till att de ligger förvånansvärt bra till i pris. Måste kolla vad försäkringen skulle kosta.

Men var är Cpt? Ligger han i paltkoma efter middagen? Såg frm emot litet kreativt mothugg.

Pinja

Mothugg

av cptn G, onsdag, april 07, 2010, 10:54 (5136 dagar sedan) @ Pinja

Till mitt försvar är att det inte är jag som bestämmer hur en hoj låter eller var gränsen går i dB. För mig är det OK att bullra mindre om hojen går bra. Lät göra bytet av dämpare i höstas just för att bullra mindre. Men det räckte som sagt inte. En glidar-tufftuff med vindruta och läderväskor inbjuder inte att köra hårt med, bara glida som sagt. Gott uppsåt alltså.

Så kan vi jämföra HUR man kör och var man bullrar, vare sig det gäller bil, hoj, snö- eller vattenscootrar mm. Inte tusan dräper jag full gas i bostadområden eller i staden. På sjön seglas det, nästan ljudlöst som bekant. Har inte ens en aktersnurra.

Illa uppfostrad är jag inte. Och mesta rommen har jag lekt av mig. Fast ny bildas fortfarande.

Med begränsade pengatillgångar blev det denna 93a Intruder som bara gått 2300 mil. En snabb hoj skulle jag förmodligen inte motstå frestelsen att riskera köra ihjäl mig med.

F ö hade jag Ducati i tonåren (1950-talet). Först en 4-takt Ducce-moppe (trimmad ja, 100 km/t) och sedan 125 cc. Kan höra på avstånd när desmodromisk ventilstyrning närmar sig. Då klappar hjärtat. Sedan följde Monark 250, Trajor en dj-a massa olika 500-650 cc, en säger en BMW och en värsting Matchless 500 racer som gjorde 250 km vilket var väldigt snabbt 1960. Farten var fri också.

cptn på G
-återfallsknutte med sina gamla kraghandskar

Avatar

Mothugg

av Pinja @, Västerås, onsdag, april 07, 2010, 12:08 (5136 dagar sedan) @ cptn G

"Värsting Matchless 500 racer" låter häftigt.

Jag kommer ihåg dem, en äldre kompis hade kvar en sådan ännu på 70-talet, han var litet "anglofil", hade en Vincent också. Själv körde jag mest japstvåtaktare Yamaha och Kawa på den tiden. Urkassa med dagens mått, men fort gick det. En Honda fyrtakt blev det också, men då hade redan en gnutta förstånd i form av rädsla börjat infinna sig.

Jag har nog förstått att du Cpt är en återfallsknutte liksom jag själv. Få se till nästa år om det blir nåt, först måste jag ha nya garaget.

Pinja

Avatar

Mothugg

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, onsdag, april 07, 2010, 21:45 (5136 dagar sedan) @ Pinja

Själv körde jag mest japstvåtaktare Yamaha och Kawa på den tiden. Urkassa med dagens mått, men fort gick det.


Pinja

Är inte Kawasakis tvåtaks-trepipar 500 och 750 fortfarande världens snabbaste standardhojar?

Man kan ju tycka om dem utan att tycka om dem miljömässigt menar jag.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Mothugg

av Håkan, Göteborg, onsdag, april 07, 2010, 21:57 (5136 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Nä Ljusne, tycker man om dessa roliga leksaker är man inte en Earth Hour typ. Typ.

Håkan

Avatar

Mothugg

av Pinja @, Västerås, torsdag, april 08, 2010, 12:02 (5135 dagar sedan) @ Håkan

Visst kan man bortse från miljöspekten, det kan jag iaf. Men tyvärr var de dåliga på många andra sätt också. Dåliga, snabbt överhettande bromsar, vingliga vobblande ramar, klena och hala däck (i all synnerhet original Bridgestone, otroligt att de nu är hovleverantör till Formel 1), och mycket mer.

Nej det var inte bättre förr.

Pinja

Avatar

Definition av ful?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, april 06, 2010, 21:24 (5137 dagar sedan) @ Coppertail

Definition av vacker?


Svar:
[image]
[image]
[image]
Ohhh, i can go on aaall night loong...;-)

Äkta plastgrisar.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Definition av ful?

av Coppertail @, Perch mountain, tisdag, april 06, 2010, 21:29 (5137 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Äkta plastgrisar.

Mmmmmm, till skillnad från exempelvis Vagabonder som ju är byggda av...:-D

--
Alea iacta est!

Avatar

Definition av ful?

av Käärme @, Västerhaninge, onsdag, april 07, 2010, 08:12 (5136 dagar sedan) @ Coppertail

Ingen plast på denna men efter första riktiga provturen så påstod grannarna runt omkring att den är j..vligt ljudlig.
[image]
får nog fixa till något inför besiktningen, men sedan skall jag kolla alla som brummar förbi här vad de har för reggnr för att vid lämpligt tillfälle åka hem till dem och brumma lite.
Juha

Avatar

Definition av ful?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, onsdag, april 07, 2010, 08:27 (5136 dagar sedan) @ Käärme

Ingen plast på denna men efter första riktiga provturen så påstod grannarna runt omkring att den är j..vligt ljudlig.
[image]
får nog fixa till något inför besiktningen, men sedan skall jag kolla alla som brummar förbi här vad de har för reggnr för att vid lämpligt tillfälle åka hem till dem och brumma lite.
Juha

Ojojojoj, tvåtaktare? Kubik? De där börjar väl bli rariteter nu? De där slår väl gärna runt om du växlar lite häftigt till femman i 200 km/h. Jäkligt snygga.
Där ligger alla andra i lä.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Definition av ful?

av Håkan, Göteborg, onsdag, april 07, 2010, 09:03 (5136 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Där ligger alla andra i lä.

Nä i lovart, Ljusne. Annars blir man förgiftad av oljeröken.
Förresten är det förbjudet att gilla sånt som förstör miljön.

Håkan
ogillare

Buller

av Excel 319, onsdag, april 07, 2010, 11:44 (5136 dagar sedan) @ Håkan

Gillar själv motorcycklar men har ingen egen. Tror jag har lite för dålig självdiciplin för att motorcyckel ska vara ett fordon för mig. Men för ett antal år sedan när vi åkte runt till tävlingar med dotterns häst och vi blev omkörda av MC med raka rör, då hade jag görna tagit till paintballgeväret somliga tycker vi ska ha, mot motorbåtar som inte sköter sig. Vid det plötsliga ljudet en fullt accelererande omkörande MC gav upphov till, blev hästen helt skärrad och rumsterade om i transporten så skaderisken var uppenbar. Så cpt, var lite snäll och omtänksam när du kör om en transport med levande djur, så tycker vi också om MC.

Buller, bång och hästar...

av cptn G, onsdag, april 07, 2010, 16:03 (5136 dagar sedan) @ Excel 319

Oh ja. Hästar, tanter, barnvagnar skrämmer jag inte.

Hästar förresten. Vår skjutbana ligger bakom en hästgård och hagarna bara 100m från pangpanget. Inte bryr sig hästarna ett dugg. Dom står och sover närmast banan. Inte bryr sig småfåglarna heller som bygger bo i bullerskyddets stenull och i holkarna vi satt upp. I kväll militär helmatch 6 serier om 5 skott på 25 m, ringad tavla. Utgångsställning 45 grader ner med skjutarmen och puffran. 2 serier på 10 sek, 2 på 8 sek och 2 på 6 sek. Inte lätt. Men roligt.

Idag skruvat med de andra dämparinsatserna med mer glasull och grov svinto i rören. Farbrorn på besiktning hoppas jag blir nöjd. Just nu hör jag grannen varva sin -64 års SAAB med 3-cyl tvåtaktare. Nyligen inköpt för 6000- bara. Den trimmas nu för veteranrally. -64 utan rost och allt fungerar, det är svensk kvalitet. Hittade en namnskylt och skattekvitto från -64 i den. Första ägare Fagersta Färghandel. Roligt.

cptn på G

...fler hästar i kväll... och KÄÄRME

av cptn G, onsdag, april 07, 2010, 20:44 (5136 dagar sedan) @ cptn G

Jodå, hästarna brydde sig inte ett skit om hur det small intill hagen. En fin kväll i kväll. Gissa vem som vann Mil helmatchen. :-D

Nu kom jag på det. Matchless G50 hette stötstångshojen. Minns hur lyftarna blåanlöptes och hur jag jagade saltkylda avgasventiler. Högkompkolvar och nitrometan. Trattar på mång dB. Fan vad det gick och doftade. Gamla Riksettan Sthlm-Uppsala är fortfarande krokig o delvis skön hojväg och den gjorde vi då på halvtimmen. Så fort går det inte idag. Konstig att jag lever. Har bara vurpat ordentligt en gång då för tiden med blotvite.

Kan Käärme visa några bilder för oss andra?

cptn på G

Avatar

...fler hästar i kväll... och KÄÄRME

av Käärme @, Västerhaninge, torsdag, april 08, 2010, 22:26 (5135 dagar sedan) @ cptn G

Visst cptn, kan jag visa bilder men vad är det för bilder du vill se?? Förstod nog inte riktigt. Själv är jag ingen riktig hojåkare trotts att jag bodde på moppe från 13-18 års ålder tills jag fick körkortet 5 dagar efter 18 års dagen. Hade tidigare endast 50% i brorsans hoj ett par år för skoj skull. Det var en Yamaha XJ900 som lillebror köpt av kompis som jobbade med hojar på Hallman&Enqvist på den tiden. Lagom trimmad samt kardandrift, fin cykel. Har nog bara inhandlat dessa rariteter för att jag tycker dom är så jädra balla samt att jag tycker det är sjukt kul att mecka och fixa i garaget med nåt nytt. Har förresten beställt ny värmeväxlare till Yanmaren i boaten så att jag kanske får ordning på kylningen till denna sommar. Annars skulle ni testa att jaga gamla grejor på ebay, blir som ett gift, livsfarligt och dyrt. Eftersom jag färdas tyst och miljövänligt på sjön så kan jag med gott samvete bullra o bolma lite ibland här hemma. Kom på att jag numera åker miljödiesel, Kia cee´d med 6 växlad låda och den stänger av sig när man står stilla vid rödljusen, vart lite panikslagen de första gångerna, "vafaen stanna skiten??" innan man vande sig:-D .
Oops vad långt det vart..
Höres
Juha

Avatar

Definition av ful?

av Käärme @, Västerhaninge, onsdag, april 07, 2010, 16:27 (5136 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

KH500 1976, dvs 500 kubikare men trimmad som faen. Har taggat ner den lite, men den går bra än så länge. Tog upp bakdrevet från 40 taggar till 45 som orginal och sedan 14 fram orginal skall vara 15. Har precis varit och bestyckat om förgasarna så jag skall provåka lite och sedan kolla in hur stiften ser ut.
Var för någon vecka sedan och köpte ett lik, h1 500 kubikare från -74. Den ska jag fixa iordning till orginal otrimmad. Kul att mecka hoj, det är inte så många skruvar på dom.:-D

RSS-feed av trådar
powered by my little forum