Vissna båtbatterier i marinhandeln..

av cptn G, måndag, april 19, 2010, 18:25 (5123 dagar sedan)

Köpte ett 105 A AC DELCO marinbatteri av Bryggan i Solna den 24 mars utan att mäta det i butiken.

12,44 V visade det sig hemma. Måste matcha lika batt två år gammalt med 14,33 V efter vintern. Laddade på alltså med Ctek-laddarn fram till igår, 13,02 V. I morse 12,91 V.

Tycker inte detta duger. Batt borde ta emot laddning och visa upp mot 13,8 eller mer. Har därför lämnat tillbaka efter lite diskussion. Pengar i retur av Bryggan, heder åt dom. Återlämnade o laddade blir det bästa battet på deras lastpall nu....

Besökta dessutom Watski/Seasea på Erstagatan och SeaSea i Viggbyholm och det var samma skit med battarna där. Dom gillade inte att jag mätte med instrument. Obelastat låg de flesta i intervallet 12,44 - 12, 72 V. Inget vidare alltså

Min misstanke är att man köper in några pallar batterier som ställs ut i butikerna utan att ha laddats sedan tillverkningen för, låt oss anta 5-6-XX månader sedan. Jag tror helt enkelt att batterierna inte fått den vård de ska ha för att säljas som fullgoda produkter. Och att det i sin tur beror på att säljsystemet och produktsystemet (lagring, underhåll, transporter mm) inte är anpassat till de krav vissa produkter ställer. Jämför batterier med hantering av färska matvaror.

Vad kan vi ställa för krav som konsumenter? Gissar att jag kommer få det svårt att hitta ett friskt 105 A batt i den storlek som går ner i min trånga skuta.

el cptn G

Avatar

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av Håkan, Göteborg, måndag, april 19, 2010, 18:43 (5123 dagar sedan) @ cptn G

Trött man blir.

Tyckte redan förra sommaren att mina tre förbrukningsbatterier inte hade bra kapacitet, spänningen sjönk ner mot 12 V redan efter ganska kort tid användning utan laddning.
Har laddat dem och startbatteriet i går och i dag tills laddaren slog över från laddspänning 14,4 V till underhållsladdning med 13,8 V. (tror siffrorna i manualen var som så) Men de tre börjar lik förbannat tappa spänning snabbt, utan någon förbrukare inkopplad, och efter en stund är de nere på under 13 V och fortsätter sakta att sjunka. Och den gröna punkten syntes inte någon gång.

Och när jag öppnar locket över cellerna ser jag en slags brunaktig matta i vätskan ovanför plattorna, som ett ludd som växer fram från ena sidan i varje cell.

I startbatteriet, som verkar helt friskt och också haft den gröna punkten synlig hela vintern utan någon laddning sedan i höstas, finns inget sådant ludd.

Vad är detta ludd? Vad har hänt? Är batterierna sjuka? Döda?
Seawolf!

Men friborden blänker...

Håkan

Avatar

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av Seawolf @, måndag, april 19, 2010, 20:05 (5123 dagar sedan) @ Håkan

Jag tror att den gröna punkten som uppvisas i "underhållsfria" batterier kan försvinna av två olika skäl (eller kombinationer av dem):
1) Syradensiteten är så låg att en kula sjunker och inte syns
2) Vätskenivån i batteriet är för låg så kulan flyter för lågt av det skälet.

Vad luddet är vet jag inte. Troligen en för Gaia ny livsform från nån obskyr planet där svavelsyra var för dem vad vatten är för oss. Du har säkert smittats av nån sån batteripest, hemforslad från något med lastlucka försett containerfartyg som träffats av en meteorit från denna sedan länge exploderade planet. Fast om du har fyllt på vätska i batterierna efter att nivån stått låg länge så kan nog luddet också vara den förstörda plattytan som börjar svälla upp lite....

Om du har gott om tid kan du experimentera med att vrålladda batterierna med en stendum garageladdare, och fylla på destvatten var och varannan dag i en månad. Då kanske du får tillbaka en del av kapaciteten. Men som friska batterier blir det inte.

Jag gissar du har kört dina batterier med en "smart" kraftfull laddare i Rörös hamn i veckor, samtidigt som du haft på en varierande mängd förbrukare. De flesta sådan luras då av båtförbrukningen, och tror att den skall köra bulkladdningsspänning hela tiden. Då kokar man ur batterinivån, om man inte bevakar den.

Koppla alltså din laddare så att den kan försörja båten direkt, och att batterierna kan kopplas från helt efter första dygnet, när du ligger i hamn och bor i båten. (förutsatt att laddaren klarar att jobba som rent spänningsaggregat utan batterier)

(Jag har hittills inte hittat en enda laddare på marknaden som är byggd för att inte luras av båtens egen strömförbrukning i kombination med ständiga små landströmsavbrott på grund av alla förgreningars omkopplingar och folk som snubblar på sladdar, jordfelsbrytar- eller överströmsskydd som löser ut osv.)

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, april 19, 2010, 20:14 (5123 dagar sedan) @ Seawolf

"(Jag har hittills inte hittat en enda laddare på marknaden som är byggd för att inte luras av båtens egen strömförbrukning i kombination med ständiga små landströmsavbrott på grund av alla förgreningars omkopplingar och folk som snubblar på sladdar, jordfelsbrytar- eller överströmsskydd som löser ut osv.)"

Klarar inte Ctek det heller? Om jag laddat nästan fullt och på Nasamonitorn ser att det laddar tex bara 1 ampere och då slår på flera förbrukare,kanske bara två lampor, eller dieselvärmaren plus stereo och 10 lampor, så tar det bara nån sekund så har Cteken öppnat amperekranen så att de fortsätter att ladda en ampere. Det har imponerat lite på mig.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av Seawolf @, tisdag, april 20, 2010, 07:54 (5122 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Cteks laddare är smarta. Men varje gång landströmmen försvinner och återkommer så har de glömt vilken fas de var i och börjar om sitt jobb igen...

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, april 20, 2010, 08:08 (5122 dagar sedan) @ Seawolf

Den sista fasen i Ctekladdningen är väl sjukt långsam också. Om det laddar en ampere delat på fyra batterier kan det inte hända mycket i varje batteri. Man borde väl egentligen programmera laddaren för hur stor banken är? Hade jag bara ett batteri skickade nog CTEKen ut samma ström i slutfasen som med fyra. Eller fem om jag har även startbatteriet inkopplat.

Har Rörö-Jagularen bara tre förbrukarbatterier? (flinar oföskämt)

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av Håkan, Göteborg, tisdag, april 20, 2010, 08:13 (5122 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Har Rörö-Jagularen bara tre förbrukarbatterier? (flinar oföskämt)

Håller på och ställer om till ett lågenergisamhälle, Ljusne...

Håkan
småler sparsamt

Avatar

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av Håkan, Göteborg, måndag, april 19, 2010, 20:34 (5123 dagar sedan) @ Seawolf

Insiktsfullt, Seawolf, speciellt teorin om en ny livsform - dock troligen från Rörö där en del av de inhemska livsformerna mycket riktigt är luddiga och främmande för Gaia.

Det är möjligt att batterierna förra våren hade förlorat så mycket vatten att plattorna syntes, minnet är visserligen otydligt men något naggar i bakhuvet.
Min laddare är mycket riktigt en smart och stöddig sort, Mobitronic på 45 A med två kretsar, och den har också onekligen varit ansluten till Rörö (och luddet) långa tider, men den har alltid varit inställd på endast underhållsladdning upptäckte jag nyligen.
Den hade av tidigare ägare (klant) placerats i ett öppet stuvfack framför pentryt och så att den lilla panelen med mikroströmställare för programmering var oåtkomlig. Liksom stuvfacket...
Nu har jag flyttat den till under navigationsbordet och noterade då att programmeringen varit så att laddspänningen maximerats till 13,8 V.

Vätskenivån var väl över plattorna i alla batterierna efter denna vintern, men jag fyllde på lite vatten ändå så att nivån närmade sig undersidan av en liten fläns i påfyllningshålet. Redan innan dess syntes den gröna punkten i startbatteriet.

Jag ställde om laddaren så att den laddar med 14,4 V, och efter uppnådd laddnivå växlar till 13,8 V. Laddaren höll på i några timmar sammanlagt i två dagar och startbatteriet ökade i spänning från cirka 13,2 till 13,4 V, efter att laddaren kopplats bort. De tre förbrukarna däremot började direkt sagga ner mot 13 V och fortsatte sakta neråt tills jag inte ville se eländet längre och stängde av och åkte hem till upa.

Nya batterier i år kanske. Det gäller att hålla samhällets hjul igång.

Håkan

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av ole, tisdag, april 20, 2010, 15:28 (5122 dagar sedan) @ Håkan

Kan geggan va brunt blyoksid (PbO2) ??

Avatar

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av Håkan, Göteborg, tisdag, april 20, 2010, 18:05 (5122 dagar sedan) @ ole

Om blyoxid är brunt är det ju mycket möjligt, ole.
Hör det ihop med de övriga observationerna tro, dålig mottagning av laddning osv?

Håkan

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av ole, tisdag, april 20, 2010, 21:24 (5122 dagar sedan) @ Håkan

Vet inget om det, men har läst:

"De kjemiske reaksjonene i blyakkumulatoren
Blyakkumulatoren består av to blyelektroder med svovelsyre som elektrolytt. Straks blyelektrodene kommer i kontakt med
svovelsyren, får de et belegg av blysulfat (PbSO4).
Ved oppladningen blir blysulfatet på den positive elektroden omdannet til brunt blyoksid (PbO2), mens blysulfatet på den
negative elektroden blir omdannet til metallisk bly."

Så det är iaf något brunt att spåra........

Avatar

Vissna båtbatterier i marinhandeln..

av T, Cape Dog, måndag, april 19, 2010, 19:13 (5123 dagar sedan) @ cptn G

http://www.sxk.se/tekniska/btf/el/lara.htm
T.ex avsnitt 7.3.

Vad är egentligen problemet?

:eek:
/T

--
Högfärdig och intolerant

Avatar

Vissna båtbatterier i marinhandeln..

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, april 19, 2010, 19:18 (5123 dagar sedan) @ T

Jag har fått förtroende för Mekonomens gula batterier. Bättre priser än tex Biltema har de oxå.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

att vila.....

av ole, tisdag, april 20, 2010, 11:08 (5122 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

När jag vilar är vilospänningen 12,72 V..........................

Avatar

att vila.....

av T, Cape Dog, tisdag, april 20, 2010, 11:45 (5122 dagar sedan) @ ole

När jag vilar är vilospänningen 12,72 V..........................

Så är det för mig. Konstigt att det för andra känns helt värdelöst, när just 12,72 är tecknet för maximalt välbefinnande...

:eek:
/T

--
Högfärdig och intolerant

Vissna - svar till T

av cptn G, tisdag, april 20, 2010, 20:48 (5122 dagar sedan) @ T

Problemet är att jag vill dubbla kapacitetentill 200 A med ett nytt 100A batt till det jag redan har. Som håller över 14,2 V.
Med ett nytt som bara håller 12,nånting V i serie med det gamla, så kommer det nya dåliga att suga ut och förstöra det bättre äldre batteriet.

Hur SXK beräknat sin tabell vet jag inte. Undrar samtidigt vilken syranivå som mitt med 14,2 V har. Borde inte vara möjligt enl SXKs tabell. Nu verkar kartan inte stämma med verkligheten och jag väljer att gå efter den. SXK får tycka vad dom vill.

el capitän på G

Vissna - svar till T

av hans, tisdag, april 20, 2010, 21:49 (5122 dagar sedan) @ cptn G

Jag har aldrig mätt en vilospänning på ett 12 volts batteri som varit högre än ca 12,8 volt. Med vilospänning menar jag ett batteri som stått obelastat något dygn efter uppladdning. Är det verkligen en blyackumulater du har som har 14,2 volt i vilospänning?

Du har för hög syrevikt......

av ole, tisdag, april 20, 2010, 21:57 (5122 dagar sedan) @ cptn G
Ändrad av ole, tisdag, april 20, 2010, 22:16

Om du mäter en vilaspänning på 14,2 V på dina batterier, då har du för hög
syrevikt tror jag.

Jag fann det här:

Syrevekt (v/ +25°C) = (Hvilespenning/antall celler) - 0,84

Då har du syrevikt : (14,2/6) - 0,84 = 1,53

medan den ska va från 1.28 till 1,30 tror jag........

Hm -nu kan det variera något med temperatur - och effekten
av att ha för hög syrevikt vet jag inte...........

Källan är en info från Sønnak.

En annan plats står det:
"Syrevekten (S.G.) er en måleverdi på elektrolyttens styrke. Ved bilbatterier er 1.275 eller høyere en godkjent verdi. Syrevekt lavere enn 1.250 indikerer et sulfatert batteri, som sannsynligvis vil få problemer i kaldt klima. Når EuroPULSE brukes og øker syrevekten til nærmere 1.300, resulterer dette i en betydelig forbedring av startkapasiteten. Den spesifikke syrevekten kan dog i tilfeller være villedende, men det understrekes at syrevekt kun er tilfredsstillende når denne er 1.275 eller mer. Viktig å merke seg er at den anbefalte syrevekt verdien varierer fra klima til klima. 1.300 i svært kalde klimaer, 1.280 i ”vanlig” klima og 1.265 i tropiske klimaer.

Restaurerte batterier bør gjennomgå en kapasitetstest før det settes tilbake i bruk. Batterier som indikerer en høy syrevekt, men som ikke består kapasitetstesten, er mekanisk defekte og bør sendes for resirkulering."

http://www.europulse.com/no/teknologi/index.shtml

Avatar

Vissna båtbatterier i marinhandeln..

av T, Cape Dog, tisdag, april 20, 2010, 22:40 (5122 dagar sedan) @ T

Oj...
Här var visst nåt på utrikiska också...
http://www.xantrex.com/web/id/329/DocServe.aspx

Huvvaa!!

:eek:
/T

--
Högfärdig och intolerant

Vissna båtbatterier i marinhandeln..

av naffatS, tisdag, april 20, 2010, 23:58 (5122 dagar sedan) @ T

Här skriver en laddguru på svenska: Läs gärna vad han säger om Max Power-regulatorn.
http://web.telia.com/~u40404287/Laddare.htm#LaddarePower

Staffan

Avatar

Vissna båtbatterier i marinhandeln..

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, fredag, april 23, 2010, 10:08 (5119 dagar sedan) @ naffatS

Här skriver en laddguru på svenska: Läs gärna vad han säger om Max Power-regulatorn.
http://web.telia.com/~u40404287/Laddare.htm#LaddarePower

Staffan

Större förlust än vinst? Den där var självsäker han.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum