April, april + fråga till Peter K

av cptn G, torsdag, april 22, 2010, 12:08 (5119 dagar sedan)

Typiskt April, det snöslaskar.
Och i mitt vita "ask"fat utomhus är det små svarta korn som kom med förra regnet. Är det Isländsk aska?

Peter K: Vad är det för fel eller problem att segla hem en västkustbåt, utifallatt du hittar den rätta där? Diket kostar flera tusen. Segla runt tar 4-5 dygn max om vinden är hygglig. Bäst är ett lågtryck mitt i Svealand. Då blir det medvind hela vägen runt.

cptn på G

April, april + fråga till Peter K

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, april 22, 2010, 12:12 (5119 dagar sedan) @ cptn G

Två alternativ har jag:
1. Gå genom skiljsmässodiket med en icke-båtintresserad fru och två små barn (nu 10 månader + 3,5 år) i en okänd båt.
2. Tvinga min fru att ta ledigt från jobbet minst en vecka som hon varit tillbaka på i tre veckor och vara hemma med barnen medan jag seglar hem båten.

Inget av alternativen lockar.

--
So Long, and Thanks for All the Fish

...+ fråga till Peter K

av cptn G, torsdag, april 22, 2010, 12:22 (5119 dagar sedan) @ Peter K

Förstår precis. Men det finns annat folk som är seglingsugna. Och ev båt måste kollas före köp så den inte är så okänd.

cptn G
-säker ungkarl

...+ fråga till Peter K

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, april 22, 2010, 12:59 (5119 dagar sedan) @ cptn G
Ändrad av Peter K, torsdag, april 22, 2010, 13:14

Annat folk, javisst!
Men, se alternativ 2...
En någorlunda sjysst, välseglande och bekväm båt som jag kan pula med på min lilla fritid och som jag kan få ut familjen med under soliga sommardagar är det som gäller.

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Svar till Peter K

av cptn G, torsdag, april 22, 2010, 14:59 (5119 dagar sedan) @ Peter K

Javisst, så kanske lilla frun kan ta rodret ibland? Trivas med staken i hand och fullt kommando.

Vad gäller ungarna så hänger dom med och stortrivs med håvar, jollar, surfbräder mm vart efter åren går. Hoppas nu du hittar en bra båt med 1,7 ståhöjd (exkl halsning av flaska).

Alltså, vad är det för båtliv du vill ha? Förutom ståhöjd. Om jag nu inte snappat upp det i alla klottertrådar hit o dit.

Somliga vill segla fort och högt. Somliga bo bra i hamn med el (Håkan...). Somliga kommer inte så långt (ljusne...), Somliga vill ut på djuphav efter kontinenter (underteckn). Somliga ska ha badrum (korkat när man har hela havet). Somliga är helt vilse (lylliga dom). Inte lätt att välja inte. Man måste veta vad man vill och det har jag aldrig mäktat med. Det har gått bra ändå och kul har jag haft.

cptn på G
-på kul

Hur mitt båtliv skulle se ut

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, april 22, 2010, 21:31 (5119 dagar sedan) @ cptn G

Alltså, vad är det för båtliv du vill ha? Förutom ståhöjd.

Hur mitt båtliv skulle se ut om jag hade en båt
Hur skulle då mitt båtliv se ut?
Tja, till och börja med tycker jag det är kul att fixa med båten på hösten, vintern och våren. Snygga till, förbättra, ändra lite. Det som var tråkigt med Misilen var att mycket av tiden gick till årligt underhåll, dvs man fick göra samma sak om och om igen. Därav önskemålet om en plastigare båt där merparten av insatserna håller längre än på en båt med mahognyöverbyggnad och teakdäck. Det är härligt att ha haft, men jag är inte där längre.

På sommaren då, den sjösatta säsongen?
Jo, någon långseglare är jag inte. Och ingen hamnliggare heller. Jag vill kunna ge mig ut i mellanskärgården på helger med vackert väder och någon sammanhängande vecka under semestern med familjen. Och någon gång ibland med polare. Båten skall kunna kappseglas på ganska grundläggande nivå med en besättning på 2-3 man.

Och jag behöver heller inte alla bekvämligheter i världen eller perfekta passformer (det ordnar jag själv...), men det får inte vara en skräpbåt med risk för att sjunka vid grundstötning i tre knop, men den behöver inte heller kunna hålla för att damma in i graniten för full fart.
Jag behöver inte ens ståhöjd för egen del, även om ruffen på 1,40 var lite väl låg på Misilen. Fast pentry vill jag ha, med en ho, ett tvålågit gasolkök (ugn är inte nödvändigt, men naturligtvis trevligt...), en fast kyllåda så jag slipper släpa på en taskigt isolerad lös box. Fyra fullstorlekskojer, dvs över 1,90 långa och minst en 70 cm breda.
Riggen skall vara ganska lättrimmad, och en båt som måste seglas med jättegenua för att flytta på sig går fetbort, det är inte familjevänligt. Därav slutsats att det är 7/8-delsrigg som gäller.
LYS min 1,03 för att kunna ha några att sparras med på kappseglingar, det är för få låglysare och man förlorar tävlingskänslan tyvärr.

Så, vad gör jag för att hitta denna båt?
Jo, jag har en sparad sökning på Blocket inom aktuellt prisintervall, samt några högintressanta modeller där jag inte begränsat med prisparametrar. Jag kollar också Maringuiden, Båtnet, Sailguide, Båtbörsen och Scanboat. Detta flera gånger varje dag. Dyker det upp modeller jag inte känner till läser jag på om dem och väger in alla fakta.

Båtar med ruffen utdragen till skrovsidan går bort av estetiska skäl, det är för mycket husvagn för mig även om det finns jättefina prisvärda välseglande båtar som passar in på ovanstående beskrivning.

Budget är absolut jättemax - förtöjd i hemmahamnen med fina dynor, segel, allmänskick, bottenmålad och klar inkl vagga som väntar på upptagningen - etthundrasextiotusen riksdaler.

Borde faen inte vara omöjligt?

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Hur ditt båtliv skulle se ut

av cptn G, torsdag, april 22, 2010, 22:09 (5119 dagar sedan) @ Peter K

Högst rimliga krav. Håll ut!

Snart dyker objektet upp. Var vaken och tveka inte. Har du kollat udda engelska, tyska, franska båtar? Udda i Sverige kanske men inte i hemländerna. Då menar jag inte Bavaria e dylika av senare årtal: Snarare -70, -80-tals Dufour, Westerly etc

Slå till på ett bra objekt även om priset ligger lite över 160 papp. Det grejar du.:roll:

Det börjar bli bråttom men ta det kallt.

cptn G

Hur ditt båtliv skulle se ut

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, april 22, 2010, 22:17 (5119 dagar sedan) @ cptn G

Äh, ingen brådska tycker jag.
Det är ju ett par månader till midsommar.
Sedan börjar jag bli desperat!

Jadå, jag kollar ALLT!
Och då menar jag ALLT!!!
First 28 är t ex RIKTIGT ball, men där fattas det lite för mycket pengar på den enda som jag sett till salu.

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Hur ditt båtliv skulle se ut

av Peter K ⌂, Stockholm, fredag, april 23, 2010, 19:39 (5118 dagar sedan) @ Peter K

Den här tänkte jag kika på...
http://www.blocket.se/stockholm/Nordisk_familjebat__nf__76_27054432.htm?ca=11&w=2
Eventuellt onsdag, men säljaren verkar ha lite väl många intressenter...

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Hur ditt båtliv skulle se ut

av Coppertail @, Perch mountain, fredag, april 23, 2010, 19:52 (5118 dagar sedan) @ Peter K

Svärfar gjorde pushpit och pulpits till NF.
Bara ett skäl av många att köpa en.:-D

--
Alea iacta est!

Avatar

Hur ditt båtliv skulle se ut

av T, Cape Dog, fredag, april 23, 2010, 22:37 (5118 dagar sedan) @ Peter K

En First 28 har jag haft. I fem säsonger under det glada 80-talet. Jag tror den ganska väl fyller din kravspec utom på två punkter. Dels priset och dels dom 'små' förseglen. 7/8-delsvarianten har samma förtriangel som mastheadvarianten men masten är längre och storseglet större. Så det var max försegel som gällde i alla lägen, blåste det mycket tog man ett rev eller två i storen och bytte till ett tyngre försegel men fortfarande på maxmått...
Sen var den ganska kort och tjock och krävde en alert besättning, särskilt när det var byigt. Standardmotorn (1GM på 9 hk) kändes väldigt liiiiten...
Men i övrigt en mycket trevlig båt med god förbättringspotential invändigt. Inredningen funkar perfekt men är man road finns det gott om plats för kompletterande teaklister, rundade hörn osv...

:eek:
/T

--
Högfärdig och intolerant

First

av Peter K ⌂, Stockholm, fredag, april 23, 2010, 22:43 (5118 dagar sedan) @ T

Borde det inte gå att ersätta genuan med en modern överlappande kryssfock på en sådan båt? Vid kappsegling, visst, då kanske det är genua som gäller - men vid familjesegling gissar jag att man klarar på någon procents när att hålla samma fart som med en genua. Båten har ju en rejäl rigg. De lågriggade mastheads-70talarna tappar ju en enorm segelyta om man skulle göra så är min gissning och erfarenhet.
Eller?

Priset är det ju värre med...

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Avatar

First

av T, Cape Dog, fredag, april 23, 2010, 23:16 (5118 dagar sedan) @ Peter K

Kanske skulle det gå rätt bra med en fock med max förlikslängd, frågan är väl vad man kan få till för skotvinklar...? Jag har för mig att jag hade nån liten fock, antagligen en hårdvindsfock enl KSR. Men den skotades nog framför vanten.. fast den skotades nog överhuvudtaget väldigt sällan.
Raka spridare och backstag.. men det visste du om?

:eek:
/T

--
Högfärdig och intolerant

Avatar

Fock

av Seawolf @, lördag, april 24, 2010, 07:45 (5118 dagar sedan) @ Peter K

Man skall inte underskatta effekten av en självskotare med akterrunda. Ingen som inte provat dem är kvalificerad att uttala sig om en sådan.
http://www.batteknik.se/maxi/2aOLh434/files/segling/rullfock.html

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Fock

av T, Cape Dog, lördag, april 24, 2010, 09:26 (5118 dagar sedan) @ Seawolf

Man skall inte underskatta effekten av en självskotare med akterrunda. Ingen som inte provat dem är kvalificerad att uttala sig om en sådan.

Lustigt att du alltid är så förutsägbar, Seawolf.
Men alldeles oavsett det, anser jag mig kvalificerad att delta i debatten, särskilt om det handlar om en First 28 eller någon annan båt med fraktionrigg och raka spridare.
Den utbyggda akterrundan har förvisso effekt även på en 7/8-First 28 men hade spridarna varit svepta hade effekten blivit ännu större (större än vad som motsvaras av den extra segelytan)

:eek:
/T

--
Högfärdig och intolerant

Avatar

Hur mitt båtliv skulle se ut

av Seglaren, fredag, april 23, 2010, 21:40 (5118 dagar sedan) @ Peter K

Vet inte kojstorlek och vad du gillar båttypen men en Rival lär väl segla rätt ok och är hyfsat modern med tanke på rigg & fenköl trots sin ålder. Pengamässigt bör den gå att klämma in i budgeten. Men nån First är det inte. Man måste nog gilla det långsmala och kanske ha överseende med lite busstuk på ruffen.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum