Avatar

Det är med dubbla tankar jag lyssnar på detta sommartal...

av Håkan, Göteborg, onsdag, juni 24, 2020, 19:14 (456 dagar sedan)

...av Greta Thunberg, en minst sagt imponerande människa.

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1515988

Nittio minuter med musik, musikbitarna är inte vare sig långa eller speciellt märkbara, vilket däremot hennes ord och tankar är.

Det dubbla består i att vi kan lyssna på henne i hela världen och inte bara i direktsändning, varefter det är över, utan som nu i en arkiverad version som man kan återkomma till igen och igen. Och allt bygger på teknik med allt vad det innebär av klimatpåverkande aktiviteter sedan århundraden, inklusive hur de farkoster hon seglade över Atlanten med blivit till osv osv - vilket jag är säker på att hon är fullt medveten om - men nittio minuter räcker ju inte för att avhandla allt.
Men visst är det ett slags dubbelhet att hon använder all denna informationsteknologi samtidigt som hon närmast fanatiskt avvisar alla färdmedel som bränner bensin eller diesel eller flygbränsle i själva färdmedlet och i stället använder elbilar vars laddning kommer från att elda kol någon annanstans.

Jordens befolkning kommer oåterkalleligen att växa till runt tio milliarder människor om några årtionden, om inget extremt stoppar den utvecklingen dvs får många hundratals millioner att svälta ihjäl under många år, och en uppgift världens makthavare har är att skapa bättre globala strukturer så att alla dessa inte bara ska överleva från dag till dag utan också göra det på en människovärdig nivå.

Om samma makthavare samtidigt ska uppfylla de klimatmässiga målen, vilka Greta Thunberg helt riktigt påpekar är minimimål baserade på optimism, så blir det nog för mycket för de små liven.

Se bara på vår statsminister som numera snudd på öppet hålls borta från alla debatter och intervjuer, förutom av godkända journalister, och hur ett nytt uttryck har lagts till det tidigare (att vi inte såg det komma), att en viss överdödlighet är det normala i Sverige.

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum