Avatar

101

av Håkan, Göteborg, fredag, april 23, 2010, 18:54 (5118 dagar sedan)

År gammal är jag när Kina och Indien definitivt tar över som världens dominerande ekonomiska makter, enligt Hans Rosling.

http://www.ted.com/talks/hans_rosling_asia_s_rise_how_and_when.html

Fascinerande, rolig, och aningen skrämmande. Och framför allt, trovärdig i den bild av världen han visar med sin animerade statistik, en värld som är ganska annorlunda än vad många i Sverige vill tro.

Håkan

Avatar

101

av Seawolf @, fredag, april 23, 2010, 19:27 (5118 dagar sedan) @ Håkan

Notera att förutsättningen för Indien och Kina att hålla så högt tempo i BNP-tillväxten ligger i att de har gravt låga lönekostnader för minst halva befolkningen. De kan alltså producera snart vad som helst till med våra mått mätt löjligt låga kostnader. Sverige och EU är här fullkomligt pantade - de spelar ingen roll hur mycket av arbetstillfällena som prisas ut till låglöneländerna, kollektivavtalens minimilöner står fast. Svarte Petter hamnar i arbetslöshetsersättningarna och förtidspensioneringarna via höga skatter. Skattenivån i sin tur gör att riktiga HiTech-verksamheter med välbetalda specialister inte får den lokala köpkraft som de kan få i andra världsdelar, och vi kan inte konkurrera om dem heller. (En välbetald specialist i Indien kanske bara kostar 30% av en svensk, men han kan köpa 3 gånger mera bas-service för nettolönen)....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

101

av Håkan, Göteborg, fredag, april 23, 2010, 19:45 (5118 dagar sedan) @ Seawolf

Det finns fler intressanta föredrag av Hans Rosling men det är ju inte båtrelaterat utan har bara med hela mänsklighetens samexistens och framtid att göra, så jag skall väl inte länka mer och riskera att T griper in igen. Smiley.

Den som är intresserad kan själv söka/googla på namnet Hans Rosling.

Eller på ted.com. Vill man hitta just vad som finns av Rosling så klickar man på söksortering efter talare, sedan på begynnelsebokstav för efternamn osv.
Eller klicka på ämnesområde osv - föredömligt strukturerad sökfunktion.

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum