Avatar

En kulturkrönika med attityd

av Håkan, Göteborg, tisdag, augusti 04, 2020, 13:08 (1333 dagar sedan)

https://www.gp.se/kultur/kultur/vi-%C3%A4r-skyldiga-sj%C3%B6m%C3%A4nnen-en-kaffe-i-sin-...

När jag läste denna lätt affekterade skrift tänkte jag som så ofta att denna författaren är en rolig jäkel och bra på att hitta på små invektiv, men jag tänkte också på lite mer närliggande saker.

En är att jag bodde på Amerikagatan 3c då Sjömanskyrkan började byggas, bokstavligen ett stenkast från min port, och det var ett spännande bygge att följa där på kanten till ett vertikalt bergstup mittemot Amerikakajen.

En annan tanke är att det fanns ytterligare ryggar som Göteborg byggdes på, till exempel varvsryggar, SKF-ryggar och Volvoryggar, och att dessa var betydligt fler än sjömännens och hamnarbetarnas, om vi nu får tala om volymer förstås ajaj.

Och andra ryggar tror jag författaren helt bortser från, möjligen av ideologiska orsaker vilka framskymtar i hans text, nämligen ryggarna på dem som startade varven, rederierna, SKF och Volvo och utvecklade dem till stora företag.

Men det var ju inte som industristad Göteborg byggdes, det var som handelsstad och det var just som sådan staden grundades.
Industrier existerade inte på sextonhundratalet men handel hade funnits sedan årtusenden, och det var med handeln som också industrier så småningom kunde byggas.

Byggas på ryggarna hos dem som startade och utvecklade handelshusen och som under ett århundrade svarade för en stor del av hela landets inkomster.

Jag var själv med och byggde Göteborg som hamnarbetare och som varvsarbetare under några år, och därefter i en närliggande fartygs- och hamnrelaterad verksamhet, och nu efter femtio år är detta mitt byggnadsarbete i stadens tjänst fortfarande pågående.

Vad gör man inte för sin stad...?

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum