Avatar

Kan en Maxi 33 förbättras?

av Håkan, Göteborg, måndag, april 26, 2010, 18:00 (5120 dagar sedan)

Ber om ursäkt för denna provokativa och direkt dumma rubrik, naturligtvis går det inte och detta för att den är fulländad.
Men även det fulländade kan ändras, inte till det bättre vilket är definitionsmässigt omöjligt, men till något annat.

Jag håller på med att rensa i det skatbo tidigare ägare har byggt bakom navigationsbordets instrumentpanel, med diverse extra paneler och saker som nu har funnit andra och bättre platser - till exempel kontrollpanelen för kylboxen och kontrollpanelen för gasolvärmaren, och läckvarnaren för gasol och vehåäffen skall snart till bättre platser åxå.

Och sedan är det nästan bara den svarta panelen med tolv strömbrytare med säkringar för diverse strömkretsar kvar, och den behöver jag inte manövrera och observera kontinuerligt. Har haft båten i tre säsonger och ännu inte bytt en säkring, och batterierna dör för mig utan att jag behöver följa förloppet på mätarna.

Så här ser utrymmet ut, den vita panelen är i glasfiber och inte särskilt vacker.

http://www.qvalinova.se/maxisidorna/images/baatarna/maxi_33/bild7.jpg

Nu när jag redan har rensat bort det mesta förutom den svarta stora panelen har jag fått en idé. Att ta bort allt utom den svarta panelen, och ta bort hela den vita biten och montera den svarta i en liten ram tätt mot skrovet därbakom och så att den kan svängas fram för att komma åt alla kablar på baksidan.
Och i stället göra en snygg inredning med andra funktioner där nu den vita panelen sitter.

Djupet från gångjärnet för luckan i navigationsbordet och den nya placeringen av strömbrytarpanelen är drygt 20 centimeter, tillräckligt för till exempel en bokhylla. Eller ett barskåp med glasdörrar och belysning på flaskorna med SM.
Eller nåt annat.

Alla upare inbjudes till design- och idétävling, de som av mig utses till stolligast får fina priser. Den som dessutom kommer med ideér jag faktiskt kan använda i min Maxi 33 får komma till Rörö.

Håkan

Avatar

Kan en Maxi 33 förbättras?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, april 26, 2010, 18:08 (5120 dagar sedan) @ Håkan

Inga ideér, men håller med om att det vita skulle vara snyggare om det var trä i stället. Kanske skulle den träbiten göras helt öppningsbar med hyllor bakom och en finurlig låsning som manövreras under kartbordet? Ett lönnfack alltså. El panelen följer med när du öppnar...

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Kan en Maxi 33 förbättras?

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, måndag, april 26, 2010, 18:10 (5120 dagar sedan) @ Håkan

Ja, se det var en ful, riktigt folkhemsk panel.

Det är allt tur att Maxibåtarna numer är mer exklusiva och mindre plebejiska, så att man slipper vetskapen om hur eländigt fult, plastigt och oestetiskt det hade kunnat se ut i den moderna Maxi man säkert mött, om inte utvecklingen hade varit och haft sin raka och planerat epokgörande och evolutionerande gång!

Jag skulle kunna sträcka mig så långt som att kalla det en sorts Jihad mot fulheten, det där du håller på med! En sorts Vijk-skulpturism av drivved bland de oförstående.

Och ett frihetskrig mot det överflödiga kablaget.

Vill du gör anågot riktigt fint, kan du få låna en motorsåg av mig, gå lös på hele skiten och sedan kalla det en installation!

mvh Sven-Barry - art for arts sake

PS. Det viktigaste är naturligtvis att du bereder plats för så mycket SM som möjligt. Barnen kommer att tacka dig! DS

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Kan en Maxi 33 förbättras?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, april 26, 2010, 18:28 (5120 dagar sedan) @ S-B A-son

Jihad mot fulheten, haha. En sak jag inte fattar är hur alla neurotiska båtskribenter har mage att skriva att det är fult med teak och mahogny i segelbåtar, det är som att komma ner i otäcka källare skriver dessa sinnesslöa! Vafan, sanningen är ju att man när man låter sig omslutas av en klassisk segelbåtssalong i teak hamnar i rena rama Nirvana, vackrare finns ej.

Nu får ni ursäkta en stund, knäppkorvsaffären stänger snart, jag måste ha både såna och vingum till kvällsfipplandet. Nu i afton ska jag köra hårt, ska nog rulla ihop minst två skarvsladdar.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Kan en Maxi 33 förbättras?

av Seawolf @, måndag, april 26, 2010, 20:39 (5120 dagar sedan) @ Håkan

Tyvvärr Håkan, du måste kasta ut hela den svarta SUFA-panelen, eller bygga om de från grunden. Den är oerhört oläplig när den fungerar och rent hopplös när den börjar krångla.

Problem 1 är att den är snabbare än de individuella säkringarna som finns bakom alla brytare i panelen, så varje liten kortslutning eller överströmstransient gör hela båten strömlös. SUFA-panelen är alltså inte selektiv, vilket är ett regelkrav.

Problem 2 är att den inte släpper på strömmen förrän man drar ut en knapp i den och släpper den. Så när man slår på huvudbrytaren vid trappan måste man sen ner till panelen för att starta den också.

Problem 3 är att de automatsäkringar som finns bakom varje brytare är självåterställande, vilket inte heller är tillåtet i reglerna.....

Kort sagt: SUFA - panelen är den värsta sopa båtvärden sett. Biltemas kinapaneler är ett under av god konstruktion och utförandekvalitet i jämförelse.

Om du ändå skall byta den där vita panelen bakom SUFA-panelen, så släng hela. DET ÄR EN ORDER! Och i all välmening.

Montera Biltemas i stället så du kan få frid i sinnet.

Eller hänge dig åt en liten överkurts och beställ en egenhändigt ritad sak från http://www.schaeffer-ag.de/ "Frontplatten". Bestycka den sen med rediga 2-poliga vippomkopplare från t.ex. APEM och kanske Biltemas automatsäkringar.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Kan en Maxi 33 förbättras?

av Håkan, Göteborg, tisdag, april 27, 2010, 06:38 (5120 dagar sedan) @ Seawolf

Välkommen till Rörö, Seawolf.

Har faktiskt funderat också på det du föreslår, eller snarare beordrar, att byta ut rubbet. Le rúbe, som fransmannen säger.
Skall det nya elektriska sitta bakom belyst barskåp med navigationsutrustning på butelj? Eller är böcker bättre?

Få se vad jag hinner med, jag har ju också botten att få slät nog så att du blir nöjd.

Håkan
tillmötesgående

Avatar

Lågoddsare från Sjövargen

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., tisdag, april 27, 2010, 06:59 (5120 dagar sedan) @ Seawolf

...var det.

Men det är tragiskt att något uselt gått ut i så stora serier. Riv för att få luft och ljus!

Kan en Maxi 33 förbättras?

av arnhag, torsdag, april 05, 2012, 21:21 (4410 dagar sedan) @ Håkan

Har under under våren isolerat om kylboxen. Från fabrik 3 cm frigolit med dålig passning, nu 6 cm hårda isolerskivor fogande med polyuretanskum.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum