Avatar

Luftluftvärmepump

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, måndag, april 26, 2010, 18:51 (5120 dagar sedan)

Funderar på att skaffa värmepump, kanske tom två st.

Förutsättning: Gammalt hus i två våningar, byggt 1919 med öppnare planlösning än original, men ändå inte speciellt öppet. Tilläggsisolerat under 70-talet på insidan med glasull. Huset värms med direktverkande el, med elektroniska termostater på varje element. Inget överordnat reglersaystem som styr hela huset. Ventilation med självdrag, dvs några otäta fönster och en murstock med öppen spis.

Tänkt mig en liten pump som fläktar värme upp mot övervåning via trappan och samtidigt värmer halva undervåningen. Sedan en liten pump till som värmer vardagsrum och matsal.

Jag har läst Folksams skrämmande läsning om kvaliteten på värmepumpar. Det verkar tyvärr vara stor risk att behöva byta utrsutning efter kompressorhaverier och pumphaverier. Rent skräp alltså. Panasonic är hårt drabbade, liksom Bosch uzw. Mer finns att läsa på Folksams hemsida.

Mitshubishi verkar däremot vara bättre. Jag är svårt allergisk mot skräp, såsom vår Elektrolux diskmaskin. Varning för köp av sådana.

Någon som har åsikt eller egna erfarenhetr?

mvh Sven-Barry

PS. Jag har inte tänkt ha den i båten. DS.

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Luftluftvärmepump

av cptn G, måndag, april 26, 2010, 19:54 (5120 dagar sedan) @ S-B A-son

Tjolahopp.
I stort sett alla luftluft är tillverkade på samma jättefabrik i Kina oavsett märke. Har kollat mina grannars av olika märken, Toshiba, Panasonic, Hitachi m fl och dom likar på pricken min Ultimate. Den var mkt billigare än deras.
Minsta Ultimate med converter (aircond på sommarn) kostade mig 8500- plus el-Janne som drog lite kabel för 400-. Totalt alltså 8900- installerat o klart. Men då skruvade jag upp apparaterna själv och Ultimate gjorde rörjobbet med vacuumpumpning osv.
Kvalitetsproblem tror jag beror på att man kör apparaterna vid för låga temperaturer, typ under -15 C, och att dom helt enkelt får arbeta för hårt. Och att många utomhusdelar inte har ett vettigt skydd för väder o vind. Har sett många pumpar totalt inkappslade av is o snö i vinter. Inget vidare bra förutsättning för god funktion och lång livslängd. Jag byggde en kassett från början och det var bra.

Öppen planlösning i huset är ett måste. Här har jag alla dörrar öppna i kåken.

Två luftluft i ditt lilla hus är nog en för mycket.

Och när det blir skitkallt som i vintras så blir det elvärme ändå för dig när det kostar som mest, tyvärr.

cptn på G

Avatar

Luftluftvärmepump

av Seawolf @, måndag, april 26, 2010, 20:16 (5120 dagar sedan) @ S-B A-son

Kolla upp kompressorfabrikatet. Det är den mest kritiska komponenten tycks det. Mitsubishi har börjat göra en typ av kompressor som kallas "skroll"-typ, och som antages vara tillförlitlig. Den sitter i ganska många värmepumpar av olika fabrikat.

En annan problemunge kan vara fläkten i innedelen, som efter ett tag börjar väsnas i lagren, vilket kan driva en till vansinne eller värre.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Luftluftvärmepump

av Seglaren, måndag, april 26, 2010, 22:33 (5120 dagar sedan) @ Seawolf

Köpte 2 st för ca 3 år sen. Bytt lager i innerdel på den ena. Annars inga problem. Köpte Panasonic, billigt och en vacuumpump. Överlät installation till farsan och det gick bra. Han har haft större otur med sina värmepumpar, bytt lager i en eller två och två har lagt av helt. Nåt generalfel som dock täcks av garantin nästan oavsett när och hur man köpt sin värmepump verkar det som. Han ska just till att byte utedel som alltså går på "garanti".

Har en pump i bostadshuset, stöttar endast med ett element vintertid och kakelugn. Hus från 1910-talet, tillägsisolerat men med mycket självdrag kvar... Hade pelletskamin i 5-6 år innan, också lagerljud och riktigt dyra reparationer när det skulle fixas.

Den andra värmepumpen sitter i ett ännu äldre hus med englasfönster och obefintlig isolering, används som gäststuga och kontor. Oerhört smidigt jämfört med element.

Placering i bostadshuet valde vi hall nedanför trappen för att slippa ha den i samma rum man ofta vistas is. Inte optimal placering med tanke på värmespridning dock. Och det blir snabbt väldigt varmt på övervåningen. Och naturligtvis bygger det på öppna dörrar.

Vi är totalt sett väldigt nöjda med pumparna. I vintras fick jag ta fram spett och hacka is under utedelen på den ena pumpen. Den andra råkade ut för lite snöstorm och blev en rejäl isklump så att utefläkten slutade snurra. De har gått hårt och hela vintern, men fungerar än idag. Kanske kortade vi livstiden på dem? Men vi sparade många slantar på att köpa billigt och installera själva.

Här köpte vi: http://tsfs.se/

Avatar

Luftluftvärmepump

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, april 27, 2010, 04:39 (5120 dagar sedan) @ Seglaren

Det där med att man ska sätta varm-delen i hallen och plötsligt börja värma upp där, där i alla fall jag aldrig har nån värme på annars verkar inte helt smart. Skulle jag sätta en luftvärmepump i min hall nere i kåken skulle värmen därifrån sprida sig bra, så bra det nu går till hela huset, även upp för trappan till övervåningen. Men för att få dräglig temp i de rum man vistas i måste man ha ganska über-varmt i hallen och trapphuset upp. Det tror jag äter upp mycket av den smarta besparing värmepumpen är. En viss mängd av värmen går hela tiden rakt ut genom väggarna i hall och trapphus.
Jag tror det är smartare med två små pumpar som värmer där man verkligen är. Somliga kanske är tystare? Sen vet jag att det finns system med en gemensam utedel och två innedelar. Men de är väl svindyra.

Svåra frågor. Roligare att köpa ett ekolod. Eller kanske en ankardävert.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Luftluftvärmepump

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., tisdag, april 27, 2010, 07:03 (5120 dagar sedan) @ Seawolf

Köpte billigaste billiga (6 700 kr) för ca åtta år sedan och har haft den på termostat som brutit vid -8C. Radhus med extremt öppen planlösning. Har fungerat bra, men jag kopplade ur den i vintras och tror att den kanske inte går att rädda längre, vilket väl är OK.

Luftluftvärmepump

av Ulf, tisdag, april 27, 2010, 10:22 (5119 dagar sedan) @ S-B A-son

Hej S-B

Jag har haft 2 halvbilliga värmepumpar och de har hållit 4 resp 5 år.Köpte hösten 2008 en betydligt kraftfullare Mitsubishi, som måste räknas till den dyrare sorten. Hittills under 2 vintersäsonger har den visat sej helt överlägsen när det gäller värmeinbesparing, låg ljudnivå och värmespridning. Jag har låtit den gå fast det varit ner till -20 grader ngn natt. Detta eftersom den har testats av en en svensk opartisk provningsanstalt och då vid denna temperatur ska ge ett positivt värmetillskott. Jag inbillar mej också att kallstarta den säg vid -10 kan slita mer än att låta den gå ngn enstaka kall natt. Kanske att livslängden ändå blir betydligt längre om man slår av den vid -10-15 grader.
Ljudkomforten ska man inte underskatta och det är nackdelen med flera små pumpar även om man får en betydligt bättre distribution av värmen med flera.

Jag har satt min pump i ett trapphus för bästa spridning och lägsta störande ljud.
I göterborgstrakten är årsmedeltemperaturen inte så låg, därför bör du få en hygglig inbesparing med en luft/luftVP över året, vilken annars har den stora nackdelen att den sparar minst när det behövs mest energi och den är som dyrast.
Ulf

RSS-feed av trådar
powered by my little forum