Avatar

Agenda igår

av Pinja @, Västerås, måndag, mars 01, 2021, 11:12 (1150 dagar sedan)
Ändrad av Pinja, måndag, mars 01, 2021, 13:09

Jag tittar, tipsad av Widar Andersson, i efterskott på Agenda och en debatt mellan Jimmy Åkesson och Nyamko Sabuni. Precis som Widar tycker jag att det var en bra debatt, och nästan utan rasist och nazist tillmälen. Jag undrar ändå om inte Nyamko slutgiltigt förpassar L ur riksdagen om hon ska börja opponera i invandringsfrågan? Det verkar inte vara någon röstmagnet om ni frågar mig.

En fråga som borde ha ställts är hur man definierar asylskäl. Jag är för att tillfälligt bevilja politiska aktivister som bekämpar totalitära regimer och kulturer i sina hemländer asyl. Men antalet genuina sådana är försvinnande litet. Historiskt har vi ju sett att asylinvandringen svällt till hundratusentals per år och övergått till en ren folkvandring efter bättre levnadsvillkor.

https://folkbladet.se/nyheter/artikel/sabuni-och-akesson-var-pa-hugget-i-agenda/lqnznwpl

Pinja

Avatar

Agenda igår

av Håkan, Göteborg, måndag, mars 01, 2021, 13:44 (1150 dagar sedan) @ Pinja

Jag tittar tipsad av Widar Andersson i efterskott på Agenda, och en debatt mellan Jimmy Åkesson och Nyamko Sabuni. Precis som Widar tycker jag att det var en bra debatt, och nästan utan rasist och nazist tillmälen. Jag undrar ändå om inte Nyamko slutgiltigt förpassar L ur riksdagen om hon ska börja opponera i invandringsfrågan? Det verkar inte vara någon röstmagnet om ni frågar mig.

En fråga som borde ha ställts är hur man definierar asylskäl. Jag är för att tillfälligt bevilja politiska aktivister som bekämpar totalitära regimer och kulturer i sina hemländer asyl. Men antalet genuina sådana är försvinnande litet. Historiskt har vi ju sett att asylinvandringen ju svällt till hundratusentals per år och övergått till en ren folkvandring efter bättre levnadsvillkor.

https://folkbladet.se/nyheter/artikel/sabuni-och-akesson-var-pa-hugget-i-agenda/lqnznwpl

Pinja

Tack för bra tips både till en artikel och till Agenda, Pinja, och visst var debatten välgörande annorlunda jämfört med så gott som allt annat som kallas debatt numera.

Jag ger inte heller L några reella chanser i det kommande valet, detta som alltid sagt med förbehållet att just framtiden är marigt att veta något om och så har vi det där med stödröster. (som jag ju ogillar)

Det jag noterade med Sabuni var försöken att få det till att alla som invandrat till Sverige haft asylskäl, och att hon (möjligen på riktigt) inte noterade Åkessons påpekande att de alla utan undantag passerat många säkra länder innan de kommit fram till Sverige.

Det är också tydligt hur alla använder Åkessons ord på ett vidgat sätt när de påstår att han generaliserar och inkluderar alla invandrare, och att han uttrycker sig ovärdigt.

Verkligheten är just så som han uttrycker det, att av alla som fått uppehållstillstånd har det ständigt blivit fler som är belastningar socialt, ekonomiskt och kulturellt. Och i slutet av debatten kom också Sabuni fram med detta, åtminstone litegrann.

Och en lokalt förankrad reflexion, det här med invandring och asyl och religiösa effekter har debatterats på upa sedan många år och debattklimatet har också här fått en annan karaktär.

Det du Pinja nu i dag skriver hade fått hårda mothugg för fem år sedan, vilket du inte får av dem som nu är kvar, men om jag i dag hade skrivit detsamma vete fanken om det inte kommit något...

Det handlar ju så ofta lika mycket om vem som om vad, och det kunde skönjas också i debatten i Agenda.

Håkan

Avatar

Agenda igår

av Pinja @, Västerås, måndag, mars 01, 2021, 14:14 (1150 dagar sedan) @ Håkan

Asylrätten skapades i en annan tid och sen spårade det hela ur. Den den känns ändå fortfarande viktig att försvara tycker jag, men då måste den omdefinieras och göras mycket striktare.

Pinja

Avatar

Agenda igår

av Håkan, Göteborg, måndag, mars 01, 2021, 14:54 (1150 dagar sedan) @ Pinja

Asylrätten skapades i en annan tid och sen spårade det hela ur. Den den känns ändå fortfarande viktig att försvara tycker jag, men då måste den omdefinieras och göras mycket striktare.

Pinja

Kanske mer att den ska tillbakadefinieras till vad den skapades för, Pinja, men det blir lite lek med ord.

Lika viktigt är också att bli av med ordet asylrätt eftersom det missbrukas av så gott som alla. Rätten är att söka asyl, inte rätten att få.

Asyl ska sökas i första säkra land den sökande kommer till hette det då begreppet skapades på femtiotalet, men detta har steg för steg urvattnats liksom definitionen av vem som är i behov av asyl.

Så enligt många politiker har minst hälften av alla som har lyckats ta sig till Sverige numera rätt att betraktas som flyktingar med giltiga asylskäl, och de får uppehållstillstånd.
Allt fler politiker vill att de ska vara tillfälliga, men många vill att de redan från början ska vara permanenta.

Till och med afghaner som aldrig varit i Afghanistan och endast har nationaliteten genom föräldrarna har asylskäl på grund av förföljelse i Afghanistan. De själva alltså.
Och de som får avslag kan inte utvisas då varken Afghanistan eller Iran, det land de flesta är födda i, släpper in dem.

Vilket alla vet från början.

Det blir allt svårare, det där att besluta sig vid nästa val när man står där i båset och tänker...

Håkan

Avatar

Agenda igår

av Seawolf @, måndag, mars 01, 2021, 17:49 (1149 dagar sedan) @ Pinja

I tilltagande omfattning så uppger ankommande från MENA-länderna att de antingen är kristna eller homosexuella och kan därför bli dödade eller svårt trakasserade om de skickas tillbaka.
Så då kan förstås inte den Humanistiska Stormakten göra det.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Agenda igår

av Håkan, Göteborg, tisdag, mars 02, 2021, 13:52 (1149 dagar sedan) @ Seawolf

Inte egentligen ett svar till Seawolf men den artikel jag länkar till handlar om det Pinja inledde med, debatten i Agenda.

https://bulletin.nu/det-ar-inte-nedsattande-mot-invandrare-att-beskriva-migrationens-ef...

Det finns också en annan artikel på bulletin som beskriver en undersökning i Danmark, där relationen mellan antalet som försöker komma till Danmark och ändringar i bidragslagstiftningen studeras.
Undersökningen bygger på jämförelser med övriga nordiska länder och skiljer mellan sökande från inom EU och från utanför EU.

Mycket informativ och den visar också att tidigare begrepp som asyl inte längre finns, det är på samma sätt som i agendadebatten mer storskaliga effekter av omvärldsförändringar som det nu handlar om.

Ingen länk, den som är intresserad finner, andra inte.

Arma Europa.

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum