Avatar

Aktuellt

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, tisdag, mars 30, 2021, 12:56 (23 dagar sedan)

Tittade på Aktuellt i går. Intressanta inslag om utveckling av ny teknik för järn- och stålframställning. Allt detta sker i Norrbotten vilket gör att det ligger mig varmt om hjärtat.

Men, ingen enda frågeställning dök upp om det fanns ens tillstymmelse till ekonomi i denna iofs förnäma CO2-snåla nya teknologi i att framställa järn och stål.
Kruxet är ju att det krävs enormt stora mängder elektrisk energi för att kunna köra dessa processer där framställning av vätgas är en nyckelfunktion.
Reportern log i stället inställsamt när man presenterade siffror för hur mycket växthusgasutsläppen skull minska, men som sagt, ingen enda fråga om ekonomin.

Och MP fokuserar på att lägga pant på mobiltelefoner.

Mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Aktuellt

av Pinja, tisdag, mars 30, 2021, 13:04 (23 dagar sedan) @ S-B A-son

Jag tittade också, med samma reflexioner. Den kvinnliga professorn nämnde kärnkraft i en bisats och la till att då krävs subventioner. Visst är det bra med nytänkande, men låt inte idealism sänka projektet..

Pinja

Avatar

Aktuellt

av Håkan, Göteborg, tisdag, mars 30, 2021, 15:18 (23 dagar sedan) @ Pinja

Som kommentar till båda uparna.

Norra Sverige producerar enorma mängder el genom vattenkraft.

En stor del av de relativt nyss insedda problemen med elbrist i södra Sverige handlar om att den norrländska elen inte kommer att överföras söderöver i framtiden.

Flera orsaker, varav kommande vätgasproduktion är en, men också lokalisering av enorma serverhallar i Norrland och batteritillverkning i Skellefteå är andra sådana orsaker.

Man ska nog inte heller bortse från en viss revanschlystnad i norra Sverige, efter många decennier av avfolkning och nedläggning av samhällsservice av all slag.

Och det där med subventioner är för mig ett otyg eftersom sådana till 100% är skattepengar.
Om en verksamhet inte kan bära sig själv ska den inte hållas under armarna av skattebetalare.

En förutsättning för att marknadskrafterna ska fungera är att inga pålagor hittas på av staten eller kommunerna med syftet att förbättra deras egna ekonomier.

Något sådant gjordes av politiska orsaker gentemot kärnkraft i ett par omgångar och det är en viktig del i att kärnkraftverk lagts ner.

Opålitligheten i det politiska maskineriet numera i Sverige gör också att nya investeringar inte görs varken i forskning eller i anläggningar - och där är vi tillbaka i södra Sveriges elbrist.

Håkan

Avatar

Aktuellt

av Pinja, tisdag, mars 30, 2021, 16:51 (22 dagar sedan) @ Håkan

Dessutom, inte art förglömma, finns det 4 stora älvar inklusive biflöden som är outbyggda,och otaliga redan exploaterade men ej i drift varande mindre vattenfall typ gamla kvarnar och liknande. Bygg ut.

Pinja

Avatar

Aktuellt

av Håkan, Göteborg, tisdag, mars 30, 2021, 17:37 (22 dagar sedan) @ Pinja

Dessutom, inte art förglömma, finns det 4 stora älvar inklusive biflöden som är outbyggda,och otaliga redan exploaterade men ej i drift varande mindre vattenfall typ gamla kvarnar och liknande. Bygg ut.

Pinja

Miljöpartiet stoppar alla sådana projekt, Pinja, eftersom naturen inte får skövlas.

Men det finns andra hinder som jag först nyligen hört om nämligen vattendomar.
Befintliga vattenkraftverk kan i många fall öka elproduktionen genom att släppa på mer vatten, men de får inte använda vattenmagasinen utöver vissa gränser och där är de redan.

Detaljerna i detta ger jag mig inte in på att beskriva, men vatten är en noga lagreglerad resurs i hela landet och det kan vara sådana som förhindrar att återuppbygga många av de gamla småskaliga kraftverken.

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum