Avatar

Seglingsrelaterat

av Håkan, Göteborg, fredag, juli 23, 2021, 18:01 (64 dagar sedan)

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/teknik-prylar/deras-segelfartyg-ska-ta-gods-%C3%B6ver...

Jag har läst en del artiklar under de senaste åren om de kommande olika varianterna på segelfartyg som i Greta Thunbergs namn ska bli vår räddning.

Ett biltransportfartyg som ska kunna lasta 7000 bilar, men som sedan behöver dubbelt så lång tid över Atlanten - förutsatt att det blåser lagom.
Men inga biltransportfartyg kör enbart mellan två hamnar, de har tio eller fler hamnar under en rundresa och i var hamn skall bilar till och från, och ingenting i en sådan här pojktidningsartikel nämner något om logistik eller hur man seglar in i och ut ur en hamn med ett sjutusenbilars fartyg.

För att inte tala om hur tillverkning av bilar baseras på att det en fabrik producerar under en dag senast två dagar därefter ska vara på ett fartyg, eller på annat sätt borta för att ge plats åt nästa dagars produktion. Och vi talar om flera tusen bilar per dag, från de flesta fabriker.

Också allt övrigt i den här artikeln får mig att minnas tekniska magasin på femtio- och sextiotalen om hur framtidens samhällen skulle se ut, med flygande familjebilar osv.

Nu är det lika verklighetsfrämmande igen, men i dag med klimatet som drivkraft.

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum