Avatar

Saigon 2.0

av Håkan, Göteborg, tisdag, augusti 17, 2021, 20:01 (977 dagar sedan)

Nu i Afghanistan liksom då i Vietnam orsakat av en missuppfattning av hur människor och samhällen fungerar.

Nu liksom då med USA i huvudrollen men av olika orsaker.

Då var det dominoeffekten som bestod i att land efter land kunde falla, och tron från USA att världskommunismen kunde stoppas en dominobricka i taget.
Tills Saigon 1.0

Det fungerade inte, och kommunism som statsskick fanns inte kvar någonstans ens på sextio- och sjuttiotalet och det är endast till namnet det ännu finns kommunistiska stater.
Det existerar inte ett enda kommunistiskt samhälle och har aldrig gjort det.

Men millioner dog eller fick sina liv förstörda fram tills USA gav upp och det blev Saigon 1.0, och millioner också efteråt men då mest i den inhemska befolkningen.

Nu är det den islamistiska expansionen med sitt uttalade syfte till världsherravälde med Sharia, och tron från USA att den kan stoppas med militära insatser i Afghanistan efter World Trade Center, och med militära insatser mot enstaka diktatorer som i Irak och i Libyen.

Och inget av detta fungerar då islamism inte är nationellt lokaliserad utan en ideologi med följare i hela den islamskt dominerade världen, och inte ett enda land i mellanöstern eller Nordafrika med islam som bärande faktor i statsskicket kan förändras utifrån.
Sannolikt inte heller inifrån, som jag bedömer det, inom ett överblickbart perspektiv.

Och nu har vi Saigon 2.0 i Kabul och en förnedrad amerikansk president.
Igen.

Och alla millioner människor i Afghanistan ser nu sina liv förstöras, i många fall bokstavligt avslutas, precis som på den tiden i Vietnam och som det än i dag är i det landet.

Så kommer det också att förbli i Afghanistan under många år, då landet nu är en dominobricka i ett nytt spel med ett par nya spelare med sina egna syften.

Håkan

Saigon 2.0

av Excel 319, tisdag, augusti 17, 2021, 20:07 (977 dagar sedan) @ Håkan

Avatar

Saigon 2.0

av Håkan, Göteborg, onsdag, augusti 18, 2021, 20:07 (976 dagar sedan) @ Excel 319

Amen.

Det har skrivits och debatterats mycket de senaste dagarna om Afghanistan och en av de saker jag reagerat mot är hur alla, precis alla, politiker och militära talespersoner inklusive Joe Biden själv uttrycker förvåning över vad som hänt.
Eller åtminstone över hur fort det gick.

Jisses.

Att Talibanerna med så lång förvarning om reträtten eller snarare hela västvärldens flykt skulle ligga i startblocken för att ta över visste de alla.
Men det hör ju till det så kallade politiska spelet att, med en känd politikers numera bevingade ord, inte se det komma.

Den här artikeln fick mig att reagera på två sätt.
Dels positivt angående beskrivningen hur en för mig okänd engelsman fick ut många hundra barn ur det Tjeckoslovakien som just överlämnats till Nazityskland av godtrogna politiker.

Dels med viss vämjelse över hur förljuget författaren använder de så kallade ensamkommande afghanska barnen för sin egen agenda.

Ett klipp:

"Men efter år av hetsande mot ensamkommande barn som tillhör en folkgrupp utsatt för etnisk rensning av talibanerna är det möjligt att vi i Sverige har tappat blicken på att medeltiden åter lägger sig över Afghanistan. Vi lever i ett land där opinionsbildare på högerkanten oblygt har drivit sina kampanjer – inte bara mot barnen – utan också mot alla som har hjälp dem."

Läs hela artikeln och bilda er er egen uppfattning.

https://www.gp.se/kultur/kultur/det-h%C3%A4r-fotografiet-kommer-att-bli-historiskt-1.53...

Och den där blivande historiska bilden, jag håller med om det i viss mån men filmerna som visar hur ett flygplan sakta rullar fram genom en hysterisk folkmassa ger en bättre och grymmare bild av vad som händer nu.
Naturligtvis måste piloterna fortsätta rulla för att överhuvudtaget komma därifrån och upp i luften med de som de hade ombord. Alternativet att stoppa för att inte köra över någon hade lett till total omringning och att bli kvar.

Och de många hundra som trängde sig in i flygplanet på den historiska bilden, det finns inte många barn där och inte många kvinnor.
Som alltid.

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum