Avatar

Angående det franska valsystemet

av Håkan, Göteborg, torsdag, januari 13, 2022, 19:29 (122 dagar sedan)

Jag väljer att klistra in, olagligt alltså, en text från Bulletin skriven av Chris Forsne.
Den är intressant bland annat för att jag inte haft en aning om det här med faddrar - har Seawolf?

"Det var general de Gaulle som 1962 beslöt införa kravet på att minst 100 folkvalda, borgmästare, parlamentariker, eller liknande, skulle”parrainer”, det vill säga ställa upp som en form av fadder för den som ville delta i ett presidentval.

Detta för att stoppa att allehanda galningar försökte delta i valet.

Något decennium senare ökades antalet till 500 men det är den tidigare presidenten François Hollande som via ett beslut 2017 ställt till med dagens bekymmer.

Tidigare kunde en av Frankrikes i dag 42 000 berättigade faddrar ge sitt klartecken till en kandidat som meddelade författningsrådet att stöd fanns. Hollande ändrade detta till att stödet inte bara skulle vara offentligt utan att det dessutom måste skickas in av faddern själv till författningsrådet.

Följden har blivit skrämselkampanjer.

Frankrike har 35 000 borgmästare varav huvuddelen har sitt stöd och sin kampanjfinansiering från något av de stora traditionella partierna som republikanerna, socialisterna och liknande.

Nu går republikanska partiets ledning ut och hotar borgmästarna: den som ger sitt stöd till Le Pen, Mélenchon eller Zemmour, även om det är utan sympatier men i demokratins namn, kommer att uteslutas ur partiet.

Jean-Luc Mélenchon som leder det vänsterradikala La France Insoumise, Marine Le Pen med Rassemblement National och Eric Zemmour med sitt nybildade konservativa Reconquête ligger alla mellan 13 och 15 procent i väljaropinionen.

De tre hotade kandidaterna har fram till den 4 mars på sig att försöka skaffa sina 500 faddrar.

Debatten runt bestämmelserna börjar nu bli högljudd i Frankrike och det talas om en rent demokratisk fara.

Ett förslag, som nyligen lades fram av Eric Zemmour, som bara fått ihop drygt 300 faddrar, är att den mäktiga franska borgmästarorganisationen skulle ta ett initiativ.

Organisationen samlar 35 000 medlemmar och skulle kunna samla namn bland sina medlemmar i en gemensam pool och därefter låta dra namn på måfå till de hotade kandidaterna.

Kritikerna av nuvarande system betonar att kandidater med etablerade partiorganisationer inte har problem av det här slaget. Så har till exempel socialistpartiets impopulära kandidat Anne Hidalgo, som i mätningarna bara samlar runt tre procent av väljarna, redan 3 000 faddrar hämtade från socialistiska folkvalda.

Nyligen anslöt sig tidigare viceordföranden i det republikanska partiet Guillaume Peltier till Zemmours parti och hoppas kunna locka till sig fler faddrar från republikanskt håll.

Men det förutsätter att dessa folkvalda därefter vågar ställa upp i kommande val utan partibeteckning och utan finansiellt stöd från sitt förra parti.

Som situationen ser ut just nu kan presidentvalet, som genomförs i två omgångar den 10 och 24 april, bli en demokratisk mardröm för Frankrike.

Chris Forsne är statsvetare, författare och journalist. Hon har tidigare jobbat för bland andra Sveriges Television och Göteborgs-Posten och har varit Frankrikekorrespondent för flera redaktioner."

Visst är det fascinerande hur många olika sätt demokrati kan krånglas till på...?

Håkan

Avatar

Angående det franska valsystemet

av Seawolf @, fredag, januari 14, 2022, 07:49 (122 dagar sedan) @ Håkan

Som sagt, det finns ett antal olika sätt att utforma valsystem med enmans valkretsar. Det är ingen större svårighet att granska ett antal och sen ta vara på det som är demokratiskt lämpligt och rensa bort det som är olämpligt.
I Frankrike verkar det som om deras system är alldeles för lätt att förändra.
I USA är t.ex. indelningen av gränserna för olika valkretsar vara alldeles för lätta att manipulera, samt att det är alldeles för svårt att rösta (endast vardagar, dagtid mm.)

Misstag är till för att man skall lära sig av dem.

Därvidlag uppvisar vårt svenska nomineringssystem ett skräckexempel på hur man kan kringgå folkliga åsikter och framtvinga kadaverdiciplin hos partiernas eget utvalda knapptryckarslavar. Detta är ett misstag som Sverige ännu inte uppmärksammat sig på allvar på, och ännu inte lärt sig av.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

RSS-feed av trådar
powered by my little forum