Avatar

Lågt under radarn

av morpheus, söndag, februari 27, 2022, 20:59 (782 dagar sedan)

I denna byn får man passa sig och inte flyga för högt för då kommer fabbro blå och tar en i örat, eftersom det ligger en kriminalvårdsanstalt 400 meter ifrån macken och där sitter de tungt kriminella. På den anläggningen var det ett omskrivet uppror för X antal år sedan där de intagna satte eld på delar av området och sedan satte sig på taket och levde rövare.[image]

Avatar

Lågt under radarn

av Seawolf @, måndag, februari 28, 2022, 08:03 (782 dagar sedan) @ morpheus

I denna byn får man passa sig och inte flyga för högt för då kommer fabbro blå och tar en i örat, eftersom det ligger en kriminalvårdsanstalt 400 meter ifrån macken och där sitter de tungt kriminella. På den anläggningen var det ett omskrivet uppror för X antal år sedan där de intagna satte eld på delar av området och sedan satte sig på taket och levde rövare.

Så du har varit i Tidaholm, eller Labbås, som det kallas lokalt.
Där bodde jag 1960-1963, och idkade bl.a. moped-trial på en bana några hundra meter frän anstalten.
Min faders jobb innebar tjänstebostad, se bilden nedan.

Staden har en intressant industrihistoria. Tidaholmsverken byggde lastbilar och bussar i början av 1900-talet i konkurrens med Scania i Södertälje. När konkurrensen blev för svår köpte Wallenberg fordonstillvekningen i Tidaholm och avvecklade den.
Man var tidigt ute att tillverka tändstickor, och detta lever kvar i form av världens största tändsticksfabrik som idag producerar c:a 70% av alla tändstickor i världen!
Då jag sommarjobbade där en sommar var en gammal helmekanisk tändsticksmaskin fortfarande i drift, och var helt fantastisk att se på med alla sina små kammar, hävarmar kugghjul och kedjor.
Marbodals kök var länge en av Sveriges tyngsta tillverkare av köksinredningar.

Den som har vägen åt det hållet rekommenderas att besöka Tidaholms Industrimuseum.

[image]

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

RSS-feed av trådar
powered by my little forum