Avatar

Lena ger råd

av Pinja @, Västerås, lördag, maj 28, 2022, 18:03 (697 dagar sedan)

Jag misstänker att jag håller med henne, men texten är dessvärre bakom betalvägg.
Frågan gäller: Ska Sverige ge efter för Turkiet? Lena anser nej, och jag med.

Visst är det så S-B har SvD? Kopiera gärna och klipp in Lenas text här på Planket, please.

https://www.svd.se/a/V97Op1/lena-andersson-sverige-bor-i-nulaget-avsta-natoansokan

Pinja

Avatar

Lena ger råd

av Håkan, Göteborg, lördag, maj 28, 2022, 19:34 (697 dagar sedan) @ Pinja

Jag misstänker att jag håller med henne, men texten är dessvärre bakom betalvägg.
Frågan gäller: Ska Sverige ge efter för Turkiet? Lena anser nej, och jag med.

Visst är det så S-B har SvD? Kopiera gärna och klipp in Lenas text här på Planket, please.

https://www.svd.se/a/V97Op1/lena-andersson-sverige-bor-i-nulaget-avsta-natoansokan

Pinja

Jag anser inte heller att Sverige dvs regeringen ska ge efter för en diktators krav, Pinja, men hur ska de kunna göra annat i det läge de redan medvetet satt sig i?

Magdalena Andersson är statsminister med hjälp av en köpt röst av en riksdagsledamot.
När detta köpeavtal skrevs i slutet av förra året visste Magdalena Andersson att ryska styrkor samlades runt Ukraina, men kombinationen en natoansökan och YPG och Erdogan kan inte rimligen ha kunnat förutses just då.

Detta bland annat för att den svenska ansökan endast och allenast kom då den finska ansökan kom, sådan är socialdemokratin sedan decennier - vänta i det längsta men sedan har de alltid velat så.
(min osynlige smiley bara flinar åt mig när jag säger att alla förstår både ordleken och vad den syftar på)

Så jag tror att Erdogan får en hel del eftergifter, naturligtvis hemliga, och än en gång är det realpolitik i stället för identitetspolitik och världens enda feministiska regim det handlar om.

Det jag hoppas på, och som jag antydde i mitt andra inlägg om Nato nyss, är att Magdalena Andersson verkligen har börjat rensa i det moras av olika former av korruption som det socialdemokratiska partiet har skapat i Sveriges regering och olika departement.

Men fan tro´t sa Relling...

Håkan

Avatar

Lena ger råd

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, lördag, maj 28, 2022, 22:20 (697 dagar sedan) @ Pinja

Jag misstänker att jag håller med henne, men texten är dessvärre bakom betalvägg.
Frågan gäller: Ska Sverige ge efter för Turkiet? Lena anser nej, och jag med.

Visst är det så S-B har SvD? Kopiera gärna och klipp in Lenas text här på Planket, please.

https://www.svd.se/a/V97Op1/lena-andersson-sverige-bor-i-nulaget-avsta-natoansokan

Pinja

Här är texten. Lena vill att vi ska dra tillbaka vår ansökan. Helt fel anser jag. Visa bara klart och tydligt vad som gäller i Sverige, krydda gärna med Holmérs PKK-spår. Vi ska inte ge efter på något sätt.

"Beggars can’t be choosers lyder talesättet, byggt på lång erfarenhet av människan som samhällsvarelse. Turkiskan har säkert en liknande sentens som speglar hur underkastelsen ökar med behovet när antalet utvägar minskar. Att svenska språket saknar ett motsvarande ordstäv betyder inte att vi undkommer fenomenet, även om vi hoppas att även det ska gå att reformera bort.

Sociala lagar går emellertid inte att betvinga. Det kommer alltid att vara riskabelt att hett eftertrakta sådant som kräver andras välvilja, särskilt välviljan från auktoritära cyniker. Man har att förhålla sig till sådana lagar, förutse dem, förbereda sig mentalt och intellektuellt. Det verkar den svenska statsledningen inte ha gjort inför sin ansökan om Natomedlemskap. I glädjen och häpnaden över riksdagens nyvunna enighet blev delar av oppositionen för upptagna av att inte äventyra den snabba händelseutvecklingen i riktning mot något de länge velat, och Socialdemokraterna blev för upptagna av sig själva. Ansökningsproceduren verkar ha glömts bort.

Expertisen på internationella relationer hade säkert annars kunnat varna för att Turkiet, sådant det nu är, skulle passa på att ge igen för att Sverige länge varit en fristad för vältaliga kurder som flytt den turkiska statens repression och använt sin frihet till att oförtröttligt berätta om den; hade kunnat påminna om att Socialdemokraternas avsikt ”att fördjupa sitt samarbete med PYD” – riksdagsledamoten Amineh Kakabavehs krav för att rösta fram Magdalena Andersson som statsminister – nådde Ankara som ett missljud. Det socialistiska PYD:s väpnade gren är den milis, YPG, som klassas som terrorister av det turkiska styret.

Med denna fundamentala oenighet i grundläggande frågor kan man fråga sig hur Nato hade tänkt parera risken för ständigt nya utpressningslägen ifall man lyckas undanröja det innevarande? Varför skulle inte Turkiet varje gång Sverige behöver militär hjälp passa på att utnyttja övertaget – och vice versa. ”Vi kommer till er undsättning, men först får ni lämna ut våra fiender.” Eller: ”Vi kommer, men bara om kurderna får självbestämmande och ni slutar förfölja oliktänkande.”

Turkiets villkor för att godkänna Sveriges ansökan sätter fingret på oklarheten i huruvida Nato är en försvarsstrategisk överenskommelse av rent teknisk karaktär och med godtycklig medlemssammansättning, eller om det är en klubb ägnad att skydda liberala värden. I det förra fallet blir antagningsbedömningen rent kapacitetsmässig, i det senare värderingsbaserad. I inget av fallen går det an att Turkiets president hånar svenska kurders demonstrationsrätt i Sverige, vilket han gjorde förra veckan när han talade om att de tillåts gå och ”vifta med sina trasor”. Hela saken är genant och drar ett löjets skimmer över det myckna talet om enighet i farans stund.

Det är oförsiktigt att gå med i en förening med uppsynen hos någon som gör vad som helst för att få vara med.

Antingen agerar man utifrån rättrådiga principer, eller så agerar man med försåt och ser andra som ett medel för att främja egna intressen. Den som handlar på det viset, och betraktar tillvaron som en ändlös maktkamp, försitter aldrig en chans att växla in varje vädjan i en skuld. Sådana personer och länder ska man hålla sig långt borta ifrån.

Det är oförsiktigt att gå med i en förening med uppsynen hos någon som gör vad som helst för att få vara med. Endast en sak finns att göra när man hamnar i klorna på maktmänniskor som måste segra: att visa styrka genom rättrådighet. Sverige borde därför utan dröjsmål dra tillbaka sin ansökan, med hänsyn till att villkoren är oacceptabla.

Som tröst kan man ta intryck av hur det har gått för Vladimir Putin sedan han missbedömde allt och anföll Ukraina. I ett slag hade han tömt sina moraliska reserver och förverkat sitt lands rättigheter. I detsamma befriades Finland, och därigenom Sverige, från att hållas ansvariga för en geopolitisk nyordning som dittills varit otänkbar. Ett glipa i historien öppnades då vår omorientering kunde uppfattas som oundgängligt självförsvar och inte som provokation. Det var risken Putin löpte genom att överskrida en gräns för mycket. På samma sätt behöver Erdogans försök till styrkeuppvisning vändas till svaghet.

Man ska känna igen och behärska den stålskodda realpolitiken men erinra sig de antika dygderna. Den som lever rättrådigt löper inte hundlikt efter vittring. Hon går därmed miste om ett och annat, annars skulle ingen löpa efter vittring, men önskan att bevara sin själ måste vara starkare. Går man in i ett maktspel tvingas man bli maktspelare. Därför brukar de maktlystna utgå från att andra liknar dem själva. Men när så plötsligt den de hade fått ner på knä bestämmer sig för att inte delta mer, får de äta upp sin slughet. Då ser lusten att dominera bara dum ut.

Ifall alltså Sverige drog sig ur nu, innan förnedringen är fullbordad och underkastelsen helt genomförd, skulle Erdogan och Turkiet ha blamerat sig inför Natokretsen enligt samma mönster som Putin har blamerat sig inför världen. Därefter bör Sverige vid lämplig tidpunkt återkomma med en ansökan, under värdiga former och med klarhet i vilka värden Nato försvarar. En sådan baktanke får dock inte vägleda handlandet. Beredskapen att förlora allt utom sig själv är skillnaden mellan dygd och maktlystnad. Det har betydelse av vilka skäl man gör saker, och man ska göra saker av de rätta skälen.

Sverige får inte kröka rygg för en auktoritär regim, inte kränka någons fri- och rättigheter för att blidka den som trampar på fri- och rättigheter.

I en förhandling är parternas krav legitima och naturligt avvägda därför att båda behöver varandra. Utpressning är något annat, det är att hålla sig framme när tillfället att utöva makt och vinna fördelar yppar sig. Turkiet kvittar det lika om Sverige är med i Nato. Får de inte gehör för sina krav och Sverige därmed nekas medlemskap har de inte gått miste om något som de hade förväntat sig. Det som inte kvittar Turkiet lika är deras anseende och inflytande. Den dag landet börjar uppfattas som en destruktiv och opålitlig Natomedlem har det förlorat något väsentligt. Denna svaga punkt sammanfaller lyckosamt nog med Sveriges enda styrka i den uppkomna situationen: att vända sig om och gå.

Sverige får inte kröka rygg för en auktoritär regim, inte kränka någons fri- och rättigheter för att blidka den som trampar på fri- och rättigheter. Det som återstår oss är att manifestera självrespekt. Det är en frihetshandling och den står alltid till buds. Den har också det goda med sig att maktmissbruket framstår i hela sin tarvlighet."

Mvh Sven-Barry, vad gör jag inte för dig Pinja?

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Lena ger råd

av Pinja @, Västerås, söndag, maj 29, 2022, 00:06 (697 dagar sedan) @ S-B A-son

Tack Sven-Barry. Jag visst jag kunde lita på dig.

Det är ett intressant problem detta. Jag hade själv kommit in på liknande tankar som Lena innan jag läste om hennes artikel. Nu när jag har läst den känns det som om jag får vatten på min kvarn. Samtidigt rör sig Lena som vanligt mycket högt uppe på den principiella planet. Men få av människor formulerade principer (kanske med undantag av sådana av Newton och Einstein) är så felfria att de håller för att tillämpas till 100%. Världen är krångligare än så.

Så jag måste nog fundera vidare på detta? Åtminstone sova på saken. Gonatt

Pinja

Avatar

Lena ger råd

av Seawolf @, söndag, maj 29, 2022, 17:30 (696 dagar sedan) @ Pinja

Tack Sven-Barry. Jag visst jag kunde lita på dig.

Det är ett intressant problem detta. Jag hade själv kommit in på liknande tankar som Lena innan jag läste om hennes artikel. Nu när jag har läst den känns det som om jag får vatten på min kvarn. Samtidigt rör sig Lena som vanligt mycket högt uppe på den principiella planet. Men få av människor formulerade principer (kanske med undantag av sådana av Newton och Einstein) är så felfria att de håller för att tillämpas till 100%. Världen är krångligare än så.

Så jag måste nog fundera vidare på detta? Åtminstone sova på saken. Gonatt

Pinja

Jag citerar mig själv från FB:

"Lena Andersson i SvD har problem med att tänka.

Här menar hon att Sverige skall ta tillbaka sin Natoansökan för att Turkiet ställer krav på Sverige, och att Sverige därför inte skall låta sig påverkas av honom.

Den tanke som hon inte lyckas få är att om Sverige drar tillbaka sin ansökan så har Turkiets krav påverkat oerhört mycket viktigare saker för både Sverige och Finland, Baltstaterna, Ukraina, Moldavien, Slovakien osv."

Hon fattar alltså inte att det är oändligt mycket viktigare att få Sverige in i Nato med Turkiets godkännande, än att offra några handfull av personer, t.ex. genom att muta, övertala, tvinga dessa personer att flytta till andra länder, som därefter Turkiet inte kan kräva att Sverige utvisar etc.
I nuvarande läge är det dessvärre nödvändigt att tumma på diverse heliga principer för att på bästa sätt motarbeta det Ryssland som totalt kastat alla skrupler överbord vad gäller alla principer som mänskligheten trodde fanns.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Lena ger råd

av Håkan, Göteborg, tisdag, maj 31, 2022, 19:20 (694 dagar sedan) @ Pinja

Tack Sven-Barry. Jag visst jag kunde lita på dig.

Det är ett intressant problem detta. Jag hade själv kommit in på liknande tankar som Lena innan jag läste om hennes artikel. Nu när jag har läst den känns det som om jag får vatten på min kvarn. Samtidigt rör sig Lena som vanligt mycket högt uppe på den principiella planet. Men få av människor formulerade principer (kanske med undantag av sådana av Newton och Einstein) är så felfria att de håller för att tillämpas till 100%. Världen är krångligare än så.

Så jag måste nog fundera vidare på detta? Åtminstone sova på saken. Gonatt

Pinja

Du har nog både sovit och varit vaken i omgångar sedan sist, Pinja, men för att skynda på dig litegrann så länkar jag till en bra artikel om Lena Andersson och den roll hon plötsligt har valt för sig själv och med en del referenser till andra politiker också.¨

Samtidigt får SvD lite smisk, och det vore intressant höra vad Sven-Barry som prenumerant tycker om det hela.

https://ledarsidorna.se/2022/05/et-tu-svd-et-tu/

Håkan

Avatar

Lena ger råd

av Håkan, Göteborg, söndag, maj 29, 2022, 21:47 (696 dagar sedan) @ S-B A-son

Detta är ett svar både till Pinja och Sven-Barry, den senare delvis i rollen som förmedlare av Lenas artikel, och jag häpnar över Lenas märkliga tankar.

Hur skulle ett tillbakadragande av den svenska ansökan visa att Sverige inte böjer sig för Turkiets/Erdogans krav? Ett tillbakadragande vore ju tvärtom en bekräftelse på det.

Och tanken att det skulle få följden att Turkiet då blev betraktat som något slags svart får av övriga natoländer är utan verklighetsförankring - det är de redan och det påverkar regimens ageranden endast marginellt så länge landets geografiska placering och politiska och militära rollspel är avgörande i maktkampen mellan Ryssland och väst och mellan västvärlden och mellanöstern.

Det jag hoppas att Magadalena Andersson har egen kraft nog till att göra, och tillräckligt internt stöd i sitt delvis korrumperade parti för att göra, är att sätta hårt mot hårt och vägra att gå Erdogan till mötes.

Om då det svenska natomedlemskapet försenas eller inte blir av på grund av Erdogan, så kan det bli en början på en verklig omvärdering av Turkiets roll i världen som nation.

Rysslands roll som nation i den framtida världen är redan klar för årtionden framöver och detta oavsett om Putin försvinner, på ett eller annat sätt, redan nu.
Alla vet att han endast varit toppen på en pyramid och detsamma gäller för Turkiet.

Några tankar en söndagskväll.

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum