Avatar

Svensk kultur

av Håkan, Göteborg, torsdag, juni 02, 2022, 17:48 (665 dagar sedan)

Rubriken syftar inte på framtiden, om någon trodde det, utan på nutiden.

Vi är alla numera medborgare i det mångkulturella svenska samhället, och att detta skulle bli det framtida Sverige bestämdes av en enhällig riksdag för ett par mansåldrar sedan (för att uttrycka det i en kulturell språkdräkt) men vi må förlåta dem för de visste inte vad de gjorde. (För att använda en religiös association)

Då var den mångkulturella visionen ett land av medborgare från andra kulturer som alla blivit svenskar i sitt inre men som kunde bjuda landets infödingar på intressanta annorlunda upplevelser, mest i fråga om mat och musik men också litegrann med sådant som att vara utåtriktad och prata med folk på bussen eller spårvagnen, mycket exotiskt och spännande för de tystlåtna infödingarna.

Det blev bra och utvecklande för både nation och människor under många år. Från att vara ett land med tre sorters bröd blev vi ett land med mängder av olika sorters bröd, och från att ha varit ett land med svensk husmanskost som mest bara serverades på stadshotell till resande försäljare blev vi ett land med kinakrogar och pizzerior överallt och efterhand alla andra kulturers försvenskade variationer av det som vi inbillar oss är deras husmanskost.

Men i dag är detta i ökande grad bara nostalgi och historia, verkligheten är att allt fler människor inte är svenskar annat än till vad det står i passet och att de bor i Sverige.

Den inklistrade texten beskriver en del av vad som redan är nutiden i Sverige, så som jag inledde mitt inlägg.
Artikelförfattaren är Per Brinkemo.


"2018 var jag inbjuden till Per Lindgrens och Hanif Balis podd ”God Ton” där jag intervjuades om klan- och hederskultur. Bali som själv är invandrare och uppväxt i invandrartäta områden, sade om sin kunskap om klaner att ”där drar jag blankt, jag kan ingenting om det och då är jag tämligen insatt i sådana här frågor. Jag kan bara föreställa mig hur det är då för alla andra.”

Klan- och hederskultur framstår som ett underligt och svårbegripligt fenomen för den som är uppväxt i ett land som Sverige. Det är inte så konstigt.
Är man socialiserad in i en specifik kultur- och samhällsordning blir den lika självklar som vattnet är för fisken. Andras vanor, kulturer och ordningar blir därför svåra att läsa av.
Men nu har vi haft åtminstone 20 år på oss att träda ur vårt invanda tänkande och inse det egentligen uppenbara: Sverige ser inte ut som världen och världen inte som Sverige. Och när nu världen har kommit hit till oss måste vi både förstå oss själva och de nya fenomen vi möter.
Jag skriver 20 år eftersom det var den omskakande och uppmärksammade historien om Fadime Sahindal som 2002 sakta men säkert började väcka oss ur törnrosasömnen. Det var hon som mördades av sin far för att hon vägrat gifta sig på samma sätt som sina systrar, med en – kusin.
Moderaten Hanif Bali gjorde inte som de flesta, han nöjde sig inte med ignorans eller med ytlig kunskap. Han satte sig in i fenomenet och som den riksdagsman han är har han försökt utforma vilka politiska policyåtgärder som krävs för att man hållbart och på sikt ska komma åt hederskulturen.
Hans uppmaning, nu också Liberalernas: Förbjud kusingiften!
Klan- och hederskulturen är viktig att motarbeta av fler skäl än man i förstone tror. Det är inte bara en fråga om att människor i hederskulturer inte får sina fri- och rättigheter tillgodosedda.
Den kan också utgöra ett direkt hot mot de institutioner som bär upp ett land som Sverige.
Klaner expanderar genom strategiska äktenskap. Giftermål inom gruppen syftar till att hålla gruppen intakt, bibehålla titlar, positioner, makt och egendom. Delat blod borgar för lojalitet.
Man kan se en direkt korrelation mellan densiteten av kusinäktenskap i ett land och graden av korruption. I samhällen med starka släktbaserade institutioner fungerar helt enkelt staten och dess institutioner sämre. Se där en förklaring till svårigheterna i många delar av världen att få till ens hyfsat fungerande institutioner, för att inte tala om svårigheten att bygga liberala demokratiska stater.
Släktbaserade institutioner premierar grupplojalitet, konformitet och lydnad. Ställ det i kontrast till statliga, opersonliga institutioner med oväldiga tjänstemän. I sådana system premieras individualism, självständighet och kritiskt tänkande.

Forskarteam vid Harvard-universitetet vid ”Department of Human Evolutionary Biology” har sammanställt både gammal och ny forskning och härlett skillnader i världen mellan och inom länder till graden av inflytande från den romerskkatolska kyrkan. Den förbjöd kusinäktenskap redan på medeltiden vilket slog sönder de europeiska stam- och klansamhällena som ersattes av just institutioner och allt mer tydliga nationalstater som så småningom blev demokratiska. Kyrkan förbjöd dessutom alla former av äktenskap till följd av yttre tvång. Konsekvenserna av detta skördar vi ända in i vår tid i form av en frihet och ett välstånd som inga andra folk, vare sig globalt eller historiskt, har upplevt.
I den muslimska delen av världen uppstod inte något förbud mot kusinäktenskap. Snarare uppmuntrades de. Den ortodoxa kyrkan var visserligen emot kusinäktenskap men inte på långt när lika noggrann med kontroll över vem som gifte sig med vem, varför man inte kan säga att det per se var kristendomen som krossade klan- och hederskulturen. Det var mer en fråga om en västlig kyrka med stora maktanspråk. Deras påtvingade förändring av äktenskapsmönstren ledde till samhällen som tog en annan riktning än övriga delar av världen.
I ljuset av denna kunskap kan man dra slutsatser kring den skenande kriminaliteten i Sverige. Gängen vi läser om – Shottaz, Dödspatrullen, Vårbynätverket och så vidare – är visserligen präglade av ett starkt hederstänkande där en trivial ”kränkning” kan leda till skjutningar och mord, men de är ostrukturerade och bygger inte primärt på blodsband och kommer därför förr eller senare sannolikt att krossas.
Klankriminaliteten däremot, där man gifter sig inom och mellan grupper av strategiska skäl och där blod (tillsammans med religion) fungerar som ett lojalitetsfrämjande kitt, är på sikt långt mer systemhotande.
Vi har en parallell i södra Italien, där den romerskkatolska kyrkan aldrig fick samma inflytande som i de norra delarna av landet. Där spelar släktbaserade institutioner en stark roll och utmanar också staten. Den klanbaserade maffian är där en enorm maktfaktor och har ätit sig in i både politik, näringsliv och spelverksamhet.
Det intressanta är att den sicilianska maffian Cosa Nostra tappar mark gentemot både staten och Kalabriens maffiaorganisation, den mäktigaste i världen - ’Ndranghetan.
Varför?
Cosa Nostra bygger inte lika starkt på blodsband.
’Ndrangheta däremot är utpräglat klanbaserad med medlemmar som är obrottsligt lojala eftersom deras band bygger på blod och äktenskap som ingås med kusiner.
Så: Lyssna på Liberalerna och Hanif Bali, förbjud kusinäktenskap!"


I höst är det val i Sverige och jag vet inte vilket parti jag ska rösta på.
Jag tror ju att det är kört oavsett vem som försöker vända utvecklingen.

Någon upare som kan och vill bolla några ideér om det kommande valet?

Håkan

Avatar

Svensk kultur

av morpheus, torsdag, juni 02, 2022, 20:26 (665 dagar sedan) @ Håkan

Vända utvecklingen? Hur tänker du det skulle gå till? Ska vi ge ett respass till alla som inte är födda här eller alla som är kriminella? För de kriminella kan ju faktiskt vara födda här och har inget annat medborgarskap. Ska vi likt Ryssland skicka dom till arbetsläger i Norrland? Eller bygga gigantiska fängelser för förvaringen. När vi inte ens har tillräckligt med medborgare som vill ta jobbet som polis, eller med för låga antagningskrav så vi får en poliskår som är analfabeter.

Avatar

Svensk kultur

av Seawolf @, fredag, juni 03, 2022, 06:10 (664 dagar sedan) @ morpheus

Vända utvecklingen? Hur tänker du det skulle gå till?

Ska vi ge ett respass till alla som inte är födda här eller alla som är kriminella? Ja

För de kriminella kan ju faktiskt vara födda här och har inget annat medborgarskap. Ska vi likt Ryssland skicka dom till arbetsläger i Norrland? Ja

Eller bygga gigantiska fängelser för förvaringen. Ja, och hyr fängelseplatser i lågprisländerna

När vi inte ens har tillräckligt med medborgare som vill ta jobbet som polis, eller med för låga antagningskrav så vi får en poliskår som är analfabeter. Dubbla lönerna till poliser. (Annars: Pay peanuts - get monkeys)

Det finns mer att göra:

Bristerna i Sverige är värst inom rättsväsendet, skolan och vården samt socialförsäkringssystemet.
Inom polisen, skolan och vården är det svårt att få tillräckligt många att intressera sig för det yrkesvalet. Poitiker och tyckare excellerar i att prata om att de ska förbättra situationen, men det är nästa inga som talar om exakt vad de menar skall ändras för att åstadkomma detta. Det är hög tid att sådana ändringar kommer upp till diskussion.

Poliser har alldeles för låga löner, vilket gör att när man ökar utbildningsplatserna så fylls dessa inte av kvalificerade sökande och befogenheterna för polisväsendet är för svaga. Då sänker man kraven i stället, vilket på sikt är värre än om det finns för få poliser, och riskerna med korruption ökar betänkligt som följd. Samtidigt som misskötsel inte medför tillräckligt avskräckande straff.

Skolan har problem med att rekrytera lärare, orsaken är dels att lönerna är för låga, dels att friskolereformen mm. medfört gravt segregerade skolor. Löner och befogenheter för lärare måste upp så att män med tillräcklig storlek och pondus väljer det yrket. Statlig grundskola måste införas, och för varje uppsamlingsområdet skall två skolor finnas. I den ena får elever gå som tillsammans med föräldrarna skriver på ett avtal ur man uppför sig (INTE baserat på studieresultat, bara uppförande), och där man mister sin plats annars. I den andra skolan med mindre klasser och med manliga lärare med storlek och pondus och som vilsna barn och ungdomar kan ha som fadersgestalter får de elever gå som inte klarar eller vill gå i den andra skolan. Skolk skall bemötas med hämtning och inlåsning.

Inom den totala svensk sjukvården är enligt både äldre och nyare undersökningar bara c:a 50% av alla dess löntagare som är utförare typ sjukskötare, biträden och läkare. Denna överstora byråkratiska överbyggnad belastar utförarna och begränsar deras möjligheter att själva hitta smidiga och effektiva sätt att göra sitt jobb. Till att börja med måste landstingen skrotas totalt till förmån för en statlig organisation. Djungeln av instanser med olika benämningar skall ses över och struktureras. Patientkontakterna skall ske via dedikerade läkare, så att inte samma patient med samma krämpor mer eller mindre ständigt skall mötas av olika personer för hjälp med sina krämpor. Fördelen behöver inte ens beskrivas.

Socialförsäkringssystemet måste ändras till att bara ge stöd i form av kläder, sovplatser och måltider samt utbildning. Kontantersättningar skall endast undantagsvis förekomma. Allt mottagande av bidrags skall ske med bio-identifiering av mottagaren, även den icke-kontanta hjälpen. På detta sätt kommer incitamentet att utbilda sig och skaffa jobb att ligga hos mottagaren, inte som idag hos givaren.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Svensk kultur

av Cthulu, Enköping, fredag, juni 03, 2022, 15:28 (664 dagar sedan) @ Seawolf

Apropå socialbidrag ramlade jag över den här artikeln härom dagen. Otroligt oväntat vilka som hade nån koll och vilka som levde i det blå.

Med sån storlek på bidragen så säger det sig själv att folk inte tar nåt skitjobb.
https://timbro.se/smedjan/ny-matning-valjarna-underskattar-hur-hoga-socialbidragen-ar/

Avatar

Svensk kultur

av Håkan, Göteborg, lördag, juni 04, 2022, 12:42 (663 dagar sedan) @ Cthulu

Apropå socialbidrag ramlade jag över den här artikeln härom dagen. Otroligt oväntat vilka som hade nån koll och vilka som levde i det blå.

Med sån storlek på bidragen så säger det sig själv att folk inte tar nåt skitjobb.
https://timbro.se/smedjan/ny-matning-valjarna-underskattar-hur-hoga-socialbidragen-ar/

Inte heller jobb som polis eller lärare borde locka ekonomiskt även om dessa jobb också allt mer inryms i begreppet skitjobb, Cthulu, men till dessa utbildningar söker trots allt ganska många.

Men så gott som alla sökande är infödingar, att kunna leva på bidrag är nästan enbart förbehållet andra.

Visserligen lever poliser och lärare också på bidrag, lönerna kommer uteslutande från skattemedel, men de har åtminstone ett jobb för pengarna.

Medan andelen av befolkningen som inte gör något växer...

Håkan

Avatar

Svensk kultur

av Seawolf @, lördag, juni 04, 2022, 20:02 (663 dagar sedan) @ Håkan

Klankulturen och den arabiska uppfattningen om vad och hur man kan agera är inget nytt, men dessvärre har inte majoriteten av västlänningar inklusive politiker och mediafolk fatta vad det handlar om.
För mig själv framstod detta kristallklart för länge sen (början av 80-talet) :
http://www.klotterplanket-upa.info/index.php?id=18337

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Svensk kultur

av Håkan, Göteborg, lördag, juni 04, 2022, 20:59 (663 dagar sedan) @ Seawolf

Klankulturen och den arabiska uppfattningen om vad och hur man kan agera är inget nytt, men dessvärre har inte majoriteten av västlänningar inklusive politiker och mediafolk fatta vad det handlar om.
För mig själv framstod detta kristallklart för länge sen (början av 80-talet) :
http://www.klotterplanket-upa.info/index.php?id=18337

Länken är till en lång tråd på det gamla goda klotterplanket och jag har läst många av inläggen i den nu, Seawolf, och det är fascinerande att återse något av det som var - och några av de som var på planket då.

En tanke slog mig just nu, finns det stoff till en historia i alla dessa inlägg från så många människor under så många år?
En mångfacetterad bild över båtliv och samhälle och mycket annat, klottrat på ett plank...

Hmmm...

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum