Avatar

Man gör en plan - den går om intet

av Håkan, Göteborg, onsdag, december 28, 2022, 17:37 (432 dagar sedan)

Detta uttryck kom direkt för mig när jag läste den här artikeln på ledarsidorna.se.

https://ledarsidorna.se/regeringen-lagger-om-kursen-i-bistandspolitiken/

I stort sett hela den planerade ändringen av vad Sida gör är vad jag velat se ända sedan jag indirekt levde väldigt gott på Sidapengar under åttiotalets tre sista år.
Detta i Hanoi, Vietnam, och som teknisk projektledare för bygget av tio bogserbåtar och fyrtio pråmar på två vietnamesiska varv fram till avslutet på projektet.

Mina intryck av Sida från den tiden både vad gäller människor och hur pengar användes är i stort sett enbart negativa. Jag och andra såg Sida på den tiden som en plats för mindre framstående politiker och som en plats att få de mer bisarra personligheterna lite undanskymda.
Kanske detta var just för att det var i Hanoi, en i slutet åttiotalet inte så viktig plats så långt efter krigsslutet och med pappersbruket i Bai Bang i stort sett överlämnat till de vietnamesiska ägarna, men vem vet?
Pappersbruket överlämnat efter femfaldig tidsåtgång och minst tiofaldig kostnad, men vem är jag att klaga - fartygsbygget var en avknoppning från pappersbruksprojektet och pengarna togs från deras budget.

För att ytterligare sidospåra så fullföljdes bygget av bogserbåtarna och pråmarna med en (1) månads försening efter drygt fyra års verksamhet, och med några millioner ännu kvar i budgeten.

Vi var i vietnamesisk TV under leveransceremonin av de sista enheterna, inte för pengarnas skull (som ju gick tillbaka till det svarta hål allt bistånd uppslukas av) men för det kvalitetsmässiga resultatet - de tio finaste och modernaste pråm- och bogserbåtenheterna i landet...

Nu äntligen tillbaka till rubriken.

Någon som tror att regeringen kommer att lyckas få den socialdemokratiska "opolitiska" tjänstemannamängden att bli opolitisk och hålla sig till sitt tjänsemannaansvar under denna regeringen?

Håkan
inte jag

RSS-feed av trådar
powered by my little forum