Avatar

Yamaha 9,9hk

av Pinja @, Västerås, fredag, juli 21, 2023, 13:12 (331 dagar sedan)
Ändrad av Pinja, fredag, juli 21, 2023, 16:13

Jag har mekat litet med min gamla utombordare här i stugan. Jag är absolut ingen expert på den trots innehav i 34 år. Den har helt enkelt bara funkat förut med vanlig service. Jag skrev inlägget nedan i en Facebook grupp för utombordare, men det verkar ta tid innan det blir godkänt och publicerat, så jag tänkte att jag får väl fråga Planket ocks?.

Hej. Jag har en Yamaha 9,9hk 2takt, årsmodell -89. Lite använd på senare år. Nu när jag skulle köra den lite upptäckte jag att ingen vattenstråle för kylningen fanns. Jag tog därför itu med att byta impeller, vilket lyckades bra. Den gamla var inte jättedålig dock. Vid provkörning saknades fortfarande strålen. Googlade lite och lärde mig då att strålen (troligen) bara är en slags "skvallerstråle" som indikerar att kylvattenpumpen fungerar (Är det så på en liten motor också?). Jag öppnade därefter motorkåpan och lyckades (tror jag) identifiera vattenpumpen (PS: Fel av mig, impellern är ju pumpen, jag menar kylmanteln). Jag lossade gummislangen från pumpen och försökte blåsa, men där var det tvärstopp. Utifrån skvallerstrålens utlopp går det däremot bra att blåsa in i motorn. Jag har försökt krafsa i hålet där gummislangen från pumpen ska anslutas, men där är det tvärstopp.
Hur går jag vidare? Vad är det jag inte förstår?

Med sommarhälsningar
Pinja

Avatar

Yamaha 9,9hk

av Seawolf @, fredag, juli 21, 2023, 16:15 (330 dagar sedan) @ Pinja

Jag har mekat litet med min gamla utombordare här i stugan. Jag är absolut ingen expert på den trots innehav i 34 år. Den har helt enkelt bara funkat förut med vanlig service. Jag skrev inlägget nedan i en Facebook grupp för utombordare, men det verkar ta tid innan det blir godkänt och publicerat, så jag tänkte att jag får väl fråga Planket ocks?.

Hej. Jag har en Yamaha 9,9hk 2takt, årsmodell -89. Lite använd på senare år. Nu när jag skulle köra den lite upptäckte jag att ingen vattenstråle för kylningen fanns. Jag tog därför itu med att byta impeller, vilket lyckades bra. Den gamla var inte jättedålig dock. Vid provkörning saknades fortfarande strålen. Googlade lite och lärde mig då att strålen (troligen) bara är en slags "skvallerstråle" som indikerar att kylvattenpumpen fungerar (Är det så på en liten motor också?). Jag öppnade därefter motorkåpan och lyckades (tror jag) identifiera vattenpumpen. Jag lossade gummislangen från pumpen och försökte blåsa, men där var det tvärstopp. Utifrån skvallerstrålens utlopp går det däremot bra att blåsa in i motorn. Jag har försökt krafsa i hålet där gummislangen från pumpen ska anslutas, men där är det tvärstopp.
Hur går jag vidare? Vad är det jag inte förstår?

Med sommarhälsningar
Pinja

Hade liknande problem med en Suzuki 4t från 2000, där skvallerstrålen var väldigt liten även i nysklick. Det visade sig så småningom att det hade kommit smuts i slutet av slangen mot skvallerutloppsmunstycket som funkade lite som en backventil. Blåste man utifrån så släppte det, kom flödet inifrån så tätade det.
Det jag inte förstår i din beskrivning är att det skulle sitta en vattenpump under motorkåpan. Jag trodde att alla utombordare bara förlitar sig på impellerpumpen nere i växelhuset.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Yamaha 9,9hk

av Pinja @, Västerås, fredag, juli 21, 2023, 18:14 (330 dagar sedan) @ Seawolf

Hade liknande problem med en Suzuki 4t från 2000, där skvallerstrålen var väldigt liten även i nysklick. Det visade sig så småningom att det hade kommit smuts i slutet av slangen mot skvallerutloppsmunstycket som funkade lite som en backventil. Blåste man utifrån så släppte det, kom flödet inifrån så tätade det.
Det jag inte förstår i din beskrivning är att det skulle sitta en vattenpump under motorkåpan. Jag trodde att alla utombordare bara förlitar sig på impellerpumpen nere i växelhuset.

Tack för svar. Det där med pumphus var något slag av tillfälligt hjärnsläpp, sorry. Pumpen är ju impellern som jag bytt. Delen jag syftade på är ett lock på kylmanteln där en gummislang för skvallerstrålen sitter ansluten. Annars verkar din beskrivning exakt som mitt problem nu. Jag ska ta tag i den i morrn igen. Det har blåst så mycket på bryggan där jag har motorn idag, så jag har hållit mig därifrån.

Pinja

RSS-feed av trådar
powered by my little forum