Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, onsdag, maj 05, 2010, 21:19 (5124 dagar sedan)

Det här blir nog den värsta oljekatastrofen i världshistorien.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av Pinja @, Västerås, onsdag, maj 05, 2010, 22:02 (5124 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Dessvärre ser det inte bättre ut. En lycka i olyckan är ändå att oljan lär vara ganska lättflyktig, inte alls som vid tex. Erika och Exxon Valdez haverierna.

En annan "tröst" är att oljan ju trots allt är en organisk produkt som bryts ner till slut, iaf i dessa relativt varma vatten. Men innan dess kanske några generationer kustbor får syssla med något annat.

Pinja

Ledsamt med oljan i USA

av ole, onsdag, maj 05, 2010, 23:40 (5124 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Ledsamt med oljan i USA

av mm, torsdag, maj 06, 2010, 06:31 (5124 dagar sedan) @ ole

Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av Håkan, Göteborg, torsdag, maj 06, 2010, 08:49 (5124 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Alltid ledsamt med olyckor och speciellt när människor dör och skadas, Ljusne.

Förutom det tycker jag fler saker är ledsamma.

Dels att folk omedelbart ropar att det är regeringens ansvar. Inte alls, det är en arbetsplatsolycka och inget annat. Troligen med inslag av slarv och fusk med säkerhetsrutiner för sådan är verkligheten, ju.

Dels att folk kräver att BP skall betala varenda dollar det kostar direkt och indirekt att städa upp. Utan att förstå vad det kommer att kosta dem själva nästa gång de tankar sin bil...
Och detta oavsett om de tankar BP eller nåt annat, för blir det etablerat politiskt att oljebolag skall ha ekonomiska resurser att utan begränsningar betala för alla konsekvenser en arbetsplatsolycka kan få, så måste de ju någonstans skaffa sig så mycket pengar som behövs. Gissa varifrån oljebolag får sina pengar.

Tänk sedan kärnkraftverk, och elpriser...
Och så vidare.

Håkan
ledsam cyniker

Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av morpheus, torsdag, maj 06, 2010, 09:21 (5124 dagar sedan) @ Håkan

Never ending story! Vi lever i ett ekorrhjul. Bäst att trampa på medan tid är kanske?:-|

Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av Nitgubben, torsdag, maj 06, 2010, 10:18 (5124 dagar sedan) @ Håkan

Så Håkan hur anser då du att oljestädningen ska betalas? Det finns väl inte så många tänkbara alternativ. För mig känns det som att det kanske borde finnas en koppling mellan att ta hem vinsten i oljebranschen och att stå för de kostnader som uppstår i den.

L

Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av Håkan, Göteborg, torsdag, maj 06, 2010, 10:41 (5124 dagar sedan) @ Nitgubben

Det som inte täcks av försäkringsbolagen via de försäkringar gentemot olyckor och skador som alla företag har skall täckas av samhället, Nitgubben.
Det är inget märkligt i det. Som jämförelse, efter en trafikolycka kommer ambulans och ibland omfattande sjukhusvård för millioner, utan att den som orsakat olyckan krävs på att betala.

Naturligtvis skall de som eventuellt har slarvat eller fuskat med säkerheten ställas till ansvar för detta, men vem tror på allvar att det företag de jobbar i kan betala milliarder och milliarder i skadestånd utan att det påverkar konsumentpriset på deras produkter?
Nix, de ansvariga individerna får som straff att böta juridiskt vad de rimligen kan, och också fängelse om deras försumlighet eller bedrägeri varit allvarligt nog, men samhället dvs vi alla får betala vad själva olyckan kostar att röja upp efter.

Om du, Nitgubben, skulle råka orsaka en katastrofalt stor flygolycka, vem betalar för alla direkta och indirekta kostnader? Du? Din arbetsgivare?

Håkan

Ledsamt med oljan i USA

av ole, torsdag, maj 06, 2010, 12:12 (5124 dagar sedan) @ Håkan

"Naturligtvis skall de som eventuellt har slarvat
eller fuskat med säkerheten ställas till ansvar för
detta, men vem tror på allvar att det företag de jobbar
i kan betala milliarder och milliarder i skadestånd
utan att det påverkar konsumentpriset på deras produkter?"

Ingen, (om då inte företagets ägare kan avstå från profit,)
men det kan medföra att företaget går i konkurs.

Beroende på olyckans karaktär kan det va bra eller dåligt,
sett från en konkurrens-kapitalistisk synvinkel.

Nu finns det ju ett konglomerat (eller djungel) av
ansvarsförhållanden kring det här, och det är nog
ofrånkommligt att också vi får betala något på det ena eller
andra sättet.

Ledsamt med oljan i USA

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, maj 06, 2010, 10:33 (5124 dagar sedan) @ Håkan

Visst har du rätt i ditt resonemang, det är (nästan) alltid konsumenten som betalar in de pengarna som till slut blir vinst i företaget. Samtidigt kan man ju som konsument och skattebetalare i USA inte bara dra ner brallorna, bita i kudden och tänka på USA - det är helt enkelt inte rimligt att både betala fetvinster till oljebolagen för utnyttjande av oljeresurserna i landet samt betala för när de svinar ner.
Helt enkelt inte konstigare är det här, http://www.industrinyheter.se/2009/11/miljardsmall-for-boliden-efter-dammras?quicktabs_...

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av Nitgubben, torsdag, maj 06, 2010, 11:27 (5124 dagar sedan) @ Peter K

Jag vet inte om jag håller med dig Håkan. "Vinsterna behåller jag själv men kostanderna får staten stå för", nej det är ngt i det som låter illa.

Sedan är det väl de direkta kostnaderna som oljeolyckan för med sig som vi talar om, eller hur? Skadestånd är väl en annan fråga?

L, nu till hamnen igen fast bråttom är det inte med den här tempen. Sex grader som förhoppningsvis, likt igår, svingar sig upp till 11. Var är vårvärmen?

Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av Håkan, Göteborg, torsdag, maj 06, 2010, 11:48 (5124 dagar sedan) @ Nitgubben

Naturligtvis behåller jag vinsterna från mitt eget bolag, Nitgubben.
Det är bara vänsterideologer som inbillar sig att man både kan äta kakan och ha den kvar, dvs dels kräva att bolag skall driva sin verksamhet och dels kräva att de skall lämna ifrån sig vinsten. Till ideologen.

Naturligtvis betalar jag också alla mina kostnader, Nitgubben. Till en början alltså.
När kunderna betalar för mina produkter får jag tillbaka de pengar som behövs till dessa kostnader, och till den där vinsten.

Men, och ett stort men, skall jag också när en olycka inträffar betala allt som den kostar att reda upp, så blir det en tredje post som de där kunderna skall betala.
Det är bara blåögda ideologer som tror att de konfiskerade vinsterna skulle räcka till det.
Eller tror på att det överhuvudtaget skulle finnas några bolag att konfiskera vinster från...

Håkan
girigbuk

Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av Nitgubben, torsdag, maj 06, 2010, 12:47 (5124 dagar sedan) @ Håkan

"Naturligtvis behåller jag vinsterna från mitt eget bolag, Nitgubben.
Det är bara vänsterideologer som inbillar sig att man både kan äta kakan och ha den kvar, dvs dels kräva att bolag skall driva sin verksamhet och dels kräva att de skall lämna ifrån sig vinsten."

Och just hur kopplar du detta stycke till vad som skrivits i den här tråden?

"Naturligtvis betalar jag också alla mina kostnader, Nitgubben. Till en början alltså.
När kunderna betalar för mina produkter får jag tillbaka de pengar som behövs till dessa kostnader, och till den där vinsten.
Men, och ett stort men, skall jag också när en olycka inträffar betala allt som den kostar att reda upp, så blir det en tredje post som de där kunderna skall betala."

Undrar varför det känns så främmande för dig att göra rätt för dig även när det gåt riktigt illa

"Det är bara blåögda ideologer som tror att de konfiskerade vinsterna skulle räcka till det."

Varför så illsk Håkan? Att själv hitta på och sedan lägga orden i andras mun för att sedan själ bemöta dem... Är det din nivå idag?

"Eller tror på att det överhuvudtaget skulle finnas några bolag att konfiskera vinster från..."

Bättre att åka ner till hamnen och frysa än att debattera med dig idag.

En sak till. Jag är säker på att min arbetsgivare skulle betala för mina misstag om det gick så långt och inte mer kunde belastas mig eller försäkringsbolag.

L

Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av Håkan, Göteborg, torsdag, maj 06, 2010, 17:15 (5124 dagar sedan) @ Nitgubben

"För mig känns det som att det kanske borde finnas en koppling mellan att ta hem vinsten i oljebranschen och att stå för de kostnader som uppstår i den."

Denna formulering låg bakom det där jag skrev om vinster, Nitgubben, men visst kan man tolka det lite annorlunda. Som till exempel att bolagen måste låta alla vinster förbli orörda i all framtid ifall något händer.

Jag är inte alls ilsk, tvärtom på soligt humör för i morgon åker jag och drufsen till Stockholm. Och ta inte sånt här så förbittrat personligt, Nitgubben, du är inte medskyldig till allt som är ledsamt i världen.

När jag lägger ut texten om ett angeläget ärende använder jag egna formuleringar för att beskriva mina tankar och hur jag uppfattar andras, så ingen behöver ta det som att jag därmed lägger ord i deras mun.
När jag verkligen använder andras ord gör jag det genom citat, som till exempel:

"Undrar varför det känns så främmande för dig att göra rätt för dig även när det gåt riktigt illa".

Detta som reaktion på att jag skrev att allt jag skall betala måste komma från mina kunder, och min mening var att att få fram detta. Men din formulering tyder på att jag inte "gör rätt för mig" om jag inte använder egna pengar, varifrån de då skall komma.

Det känns som att du inte alls diskuterar verkligheten, Nitgubben, utan förblir i någon slags önskedrömvärld. Hur skall man annars förstå din avslutning:

"En sak till. Jag är säker på att min arbetsgivare skulle betala för mina misstag om det gick så långt och inte mer kunde belastas mig eller försäkringsbolag."
Så du påstår att du och/eller din arbetsgivare skulle "göra rätt för er" om till exempel genom ett misstag eller slarv eller fusk från dig två Jumbos kolliderar över en storstad och tusen människor omkommer plus materiella världen för många milliarder.
Hur?

Men jag håller med dig om att det är alltför kyligt ännu.
Kom till Rörö så får du mer tjôt. Och en kram.

Håkan

Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, maj 08, 2010, 11:13 (5122 dagar sedan) @ Håkan

Jag startar en tråd, sen drar min namne från felsidan igång och bråkar med alla. Det gillar jag. Psykologisk manipulation på högsta nivå, människor är så förutsägbara.


Serious Solifersadist.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Ledsamt med oljan i USA

av Håkan, Göteborg, lördag, maj 08, 2010, 14:33 (5122 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Ljust det, stollenamne, conflicte necesse est!

Men hur förklarar du att jag inte gick igång på ditt nyliga inlägg där du påstod att Sverige har en nazistknug?
Tror du jag håller med dig?

Håkan
stupidae non limitare est

RSS-feed av trådar
powered by my little forum