Billiga värmepumpar ???

av cptn G, onsdag, oktober 28, 2009, 11:24 (5300 dagar sedan)

Tar upp frågan om luftluftpumpar igen. Tyckte dom var lite dyra förr men nu sjunker priserna. De som kostade 20-25 tusen förra året är sänkt till 14-15.

En uppstickare från Finland är www.ultimatemarket.com som etablerar sig i Sverige nu. Priserna deras är i euro även här i Sverige och är för olika effektstorlekar 398-, 498-, 598-, dubbla utblås 798-. Tillkommer gör kostnad för uppkoppling av kylmedia. Det får man inte göra själv sedan i somras, EU-bestämmelse. Att skruva upp burkarna, koppla rör o el klarar en händig båtägare själv och spar den slanten.

Kompressorer är Toshiba och Sanyo och tillverkningen i Kina på en av de största fabrikerna. Antagligen säljs samma pumpar under en rad olika märken ute i världen.

Mitt antagande är att dessa burkar är precis lika bra eller dåliga som andra stora märken som kostar mer. Jämfört bl a ljudnivåerna, cop mm och fann inga avgörande skillnader.

Inte ens Hitachi som annonserar om att vara de tystaste, kunde visa det i siffror - samma dB, små skillnader bara beroende på hur man mäter.

Det som avgör nu för mig är att garanti och service finns om det skulle krångla. Ultimate tycks vara stora i Finland.

Vad tycks?

cptn G
-oh säker på värme


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum