Billiga värmepumpar ???

av Ulf, onsdag, oktober 28, 2009, 16:20 (5300 dagar sedan) @ Anders J

Hej
Har inget bra svar på din fråga om kvaliteé vs pris, men kan berätta lite om min erfarenhet.
Jag köpte mitt nuvarande hus 1996 med direktverkande el. Det är ett ganska stort hus på ca 200 m2 bostadsyta och 60 m2 biyta, byggt med den isoleringstandard som gällde på glada 60-talet. Den förra ägarens förbrukning var ca 40.000 kwt per år. Det inkl då en liten damfrisering i källaren.

Jag installerade en 3,2 kw luftvärmepump av lågprisfabrikat, Funai, som är stor på airkonditionmarknaden i världen. Tilläggisolerade vinden och nådde en förbrukning under flera år på ca 29-30000 kwt. Hygglig besparing, men värmepumpen pajade efter 4,5 år.Den klarade inte vinterklimatet. Fick som kompensation ett rabatterat pris på en ny Funai, denna gång med inverter. Den gick i i 7 år och pajade i fjol höst.
Då köpte jag en nordenanpassad kraftigare värmepump på ca 6,5 kw kapacitet av välkänd och dyrare fabrikat och som tål att köras ner till -15 grader med någon verkningsgrad. Den har dessutom 5 års garanti. Första helåret var min totala elförbrukning 23500 kwt. Det är jag mycket nöjd med en nettobesparing på ca 6500 kwt.Fortsätter den besparingen och vpumpen håller längre än de 2 första,blir det en hygglig kalkyl.
Min lärdom så här långt är att man nog ska välja en nordenanpassad värmepump och inte bara en enhet optimerad för aircondition. Drift under vinterförhållanden med avfrostning/uppvärmings och tuffa förhållanden ställer nog större krav på komponenterna än att bara kyla bort värme i ett varmt land. Olika lågprismärekn kommer och går, där kvalitén kanske inte lever upp till vad vi kräver.
Fråga mej om 5 år om jag är lika nöjd med "högprispumpen" som efter 1 året.
Hälsar
Ulf


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum