Så hastigt hösten kom!

av Brendan, lördag, oktober 31, 2009, 09:56 (5303 dagar sedan) @ Håkan

Håkan, du läser selektivt - och bara det du kan göra dig rolig över, det är det som gör det nästan omöjligt att föra en seriös diskussion med dig. Jag minns precis hur det började. För 6-7 år sedan skrev jag under signaturen Deigh ett långt, engagerat och kanske väl känslomässigt inlägg på gammelplanket om hur det gick till när familjens sommarstuga i Stenungsund i mitten av 1950-talet beslagtogs utan att vi fick någon ersättning som ens var i närheten av vad som behövdes för att vi skulle kunna skaffa ett likvärdigt sommarboende. Du svarade på det inlägget med en iskall okänslighet, totalt oförstående för det trauma konfiskationen faktiskt innebar för oss och ett hundratal andra permanent- och sommarboende i Stenung och på Havden. Inte med ett ord visade du att du kunde ha medkänsla och förstå våra synpunkter. Du raljerade och skojade och riktigt gottade dig i skadeglädje och våldsamma överdrifter. Försök förstå att ett sådant förhållningssätt inte kan skapa grogrund för förtroende. Jag betraktar dig enbart som en spexande (och senare även alkoholiserad) pellejöns sedan dess. När du inte kunde ta detta övergrepp på allvar, vad tar du då på allvar?

Jag vet inte hur många gånger jag har framhållit att jag inte är emot industrierna och de arbetstillfällen de ger. Vad jag vänder mig mot är att man vid lokaliseringen måste gå varligt fram och i görligaste mån försöka spara den ynka smala och korta och världsunika strandremsa som finns i Bohuslän. Det har man inte gjort. Precis som var fallet när stenindustrin fick fritt utlopp i slutet på 1800-talet, så saknades det fullständigt planering. Tänk om man från början hade planerat stenbrytningen och koncentrerat den till några få platser, till exempel Bohus Malmön, Rixö och Hunnebostrand och helt förbjudit brytning på småöar och holmar, så mycket vackrare och mer tilltalande sträckan mellan Gullholmen och Fjällbacka hade varit idag. Och detta utan att några ekonomiska eftergifter av betydelse hade behövt göras.

När det gäller de petrokemiska industrierna, skulle det säkert ha medfört merkostnader, men skulle vi inte ha råd till det? Nu är många miljöer förstörda för evigt. De går inte att återställa. Var det verkligen värt priset?


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum