Avatar

Kasst batteri

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., söndag, december 06, 2009, 11:56 (5263 dagar sedan)
Ändrad av Anders J, söndag, december 06, 2009, 12:10

För olika prov behövde jag i våras två st blybatterier och eftersom det inte fanns några speciella krav på prestanda så köpte jag två st slutna 55 Ah-batterier på Biltema.

De har aldrig laddats ur djupt och aldrig överladdats.

Nåväl, i höstas så insåg jag att bilens batteri var i rätt så dåligt skick, troligen originalbatteriet från 2001. När jag stod där med tumstocken så insåg jag att ett av dessa nya passade helt perfekt, så jag skruvade glatt in det.

I går mekade jag en del med stereon i bilen och hade väl tändningen på några korta perioder för att få ström att mäta på ledningar. I morse så fick hustrun inte i gång bilen när startmotorn knappt orkade runt och eftersom jag har ett labbaggregat som kan ge 15-20 A så kopplade jag in det. Efter några minuter så har man fått in så mycket att bilen bör gå att starta.

Redan efter två minuter så var jag där med multimetern och mätte polspänningen på blypolskorna och döm om min förvåning när polspänningen var 15,2 V trots att jag bara laddade på med 15 A. Det tycker jag tyder på ett alldeles för högt inre motstånd och det är trist att konstatera att ett sprillans nytt batteri är i rent uselt skick.

Jag har ingen uppfattning om Biltemas batterier är sämre eller bättre än andras, men jag kan återigen konstatera att om man nu verkligen bryr sig så finns det stor anledning att göra ett rimligt seriöst papacitetsprov innan man tar en dust med kiropraktorn för att baxa ned ett batteri i båten, sedan må det vara hur nytt som helst.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum