Avatar

Julkalender

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, söndag, december 20, 2009, 14:18 (5248 dagar sedan) @ Coppertail

404'an hade mycket av det man vill att en bil skall ha. Den var oerhört bekväm, med stora mjuka soffor fram och bak. Relativt rymlig, snygg för sin tid, Pininfarina ritade. Men framförallt, den var extremt underhållsvänlig.

Hela bilen var hopskruvad med massor av skruvar i en del märkliga dimensioner, framförallt olika stigningar, och allt gick relativt enkelt att byta. De stora trumbromsarna på de tidiga årsmodellerna var mycket effektiva och förstördes inte av korrosion som dagens skivbromsar gör.

Den hade en lagom avancerad framvagn med Mc Pharson-ben och mycket lång slaglängd på fjäderbenen. Bakaxeln var stel med ett panhardstag och en V-länk men var lite för tung för att falla kännaren helt på läppen. Den kunde hoppa vilt och råka i självsvängning om man var oförsiktig.

Mycket precis kuggstångsstyrning milsvitt från den säckiga känslan i samtida bilar, exempelvis Amazonens (vars design är snodd rakt av från Alfa Romeos Giulietta).

Kardanaxeln satt i ett rör som tog upp framdrivningskrafterna. Detta gjorde att det gick att isolera hela drivlinan från karossen. Det är därför ljudkomforten är så fin i den franska mellanklassädlingen. Och för att pinjongen inte är en vanlig hypoidväxel, utan ett skruvdrev där det mycket stora kronhjulet är gjort av mässing. Det är därför man ALDRIG får fylla i vanlig Ep eller GP-olja i bakaxeln på en 404. Det skall vara vegetabilisk olja!

Motorn var på 1608 kubik om jag kommer ihåg rätt. Ingen överliggande kamaxel, men högt liggande kedjedriven, men trots det så lyckades fransmännen konstruera en cross-flow-topp. Dvs avgasventilen och insugsventilen satt på varsin sida av cylinderna, med tändstiftet i en ljup brunn i mitten. Det gav fin bränsleekonomi och för epoken och för volymen en kraftig motor.

Karossen då, de rostar ju som f-n. Ja, sen gjorde dom det. Men den 62'a jag hade var helgalvaniserad och vid leverans rostskyddsbehandlad enligt Tectylmetoden. Den bil jag hade lever än och är alltså 47 år!

Och som sagt härliga filmer. Youtube är ett paradis om man gillar att kika på oldtimers.

mvh Sven-Barry - som inte gillar AMS

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum