403:an var bäddbar

av cptn G, måndag, december 21, 2009, 12:27 (5247 dagar sedan) @ Coppertail

Min farsa hade en 403på sent 50-tal och den gick väldigt bra, tyst och hade 4:an som ekonomisk överväxel. Rattväxelspak med 4:an framåt nedåt, annars lägen som en 3-vx rattspak. Men något sånt har ni aldrig kört gissar jag. Den hade också friskluftinsläpp via rambalkarna vid fötterna och det var kanske med tanke på heta länder fast det var skönt även en het svensk sommardag. Man petade upp luckan med tåspetsen. Så var det taklucka, radio med Luxemburg och de nyaste poplåtarna.

403:an var även bäddbar med helt nerfällda ryggstöd, vilket passade bra när toårsfästmön skulle skjutsas hem på kvällen. Stanna över natten fick hon inte. Vi stannade en skön stund på en mörk kyrkogårdsparkering istället. Det gick SÅ bra SÅ.

Skoj att se 404:an igen. DEn och 403 var vanliga i Västafrika där jag varit en hel del. Dom gick ofta som streettaxi d v s ett slags frivilliga busslinjer med avgång då bilen var full. Vilket innebär minst 5 pers plus förare och fullt bak och på taket rissäckar, getter med hopbundna ben och kanske en eller ett par pers ovanpå getterna.

Allt som oftast såg jag Peugeoterna på s k verkstad, en bit öppen sandig mark. Inte sällan var det svets på gång, eftersom vägarna är som dom är i Afrika. Fler gropar än hel asfalt.

Peugeotterna såldes det många av eftersom fransoserna var dominerande i W Afrika. Slitstarka bilar var det.

Nu för tiden är det beg japsar som rullar där nere. Många 80-90-tals importerade från Europa. Dom får slita hårt.

cptn G

--
-som vanligt säker på sin sak


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum