Differentialspärrar - fråga till S-B (m fl?)

av hans, tisdag, december 22, 2009, 18:07 (5247 dagar sedan) @ S-B A-son

En informativ beskrivning av olika system, men med lite tyckande och diverse felaktigheter.

Tyckande: Viskoskopplingen dåligheter. Min erfarenhet av en Volvo V70 AWD 1998 automat är, att det var en av de bästa dragbilar jag haft att dra tungt båtsläp i halt underlag. Den hade viskoskoppling i mellandifferentialen och Volvos riktiga diffspärr i bakaxeln, dvs ingen simpel diffbroms. Ett system, typ Traction Control som bromsar slirande hjul och som många bilar har idag kan aldrig mäta sig med en riktig diffspärr. Av kostnadsskäl används nog inte mekanisk diffspärr i vanliga bilar längre.

Felaktigheter: Subarun har inte inkopplingsbar 4-hjulsdrift numera, även om den kanske hade det i början av 70-talet. Låter mer som du beskriver systemet på Suzuki Vitara mfl. Sedan flera år har Subaru ständig 4-hjulsdrift och använder viskoskoppling i mellandifferentialen i manuellt växlade bilar och en hydraulisk lamellkoppling i de automatväxlade bilarna. Trots att viskoskoppling används av vissa Subaru, anses de vara bland de bästa dragbilar som finns.

Men du och jag har nog olika syn på vad 4-hjulsdrift, diffspärrar mm skall användas till. Du kanske vill ha snabba varvtider på en tävlingsbana, medan jag vill ha en bil som tar sig fram med släp på ett slirigt underlag. Behöver man inte det, skulle inte jag ha en 4-hjuldriven bil med dess högre kostnader för både inköp och drift.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum