Avatar

Differentialspärrar - fråga till S-B (m fl?)

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, onsdag, december 23, 2009, 13:37 (5246 dagar sedan) @ hans

Tack själv för dina erfarenheter hans. Det är ju bara att gratulera till dina goda erfarenheter av Volvons tidiga fyrhjulsdrift.

Det är ju naturligtvis så att om inte behovet fanns så skulle heller inte fyrhjulsdrivna bilar finnas. Många, liksom du, har ett specifikt transporttekniskt behov som bäst tillfredsställs med "riktig" fyrhjulsdrift. En stor SUV har också fördelen av att besegra s.k. fartgupp på ett bättre sätt än vanliga personbilar pga högre markrigång, fjädringsväg etc, etc. Men, det går inte att komma ifrån att biltypen också attraherar en viss sorts männsikor där behovet av biltypen emellanåt kanske kan anses ha tämligen grumliga förtecken. Jag bor i ett sådant område, låt vara väldigt hästtätt, där biltypen var ovanligt vanlig, i alla fall före finanskrisen. (Nu verkar samma kvinnor ha bytt XC90'an mot en liten BMW 100-serie med dieselspis. Klokare i min bok.)

Vad gäller Subaruns fyrhjulsdrift så vet jag också naturligtvis att märkets fyrhjulsdrift inte längre behöver kopplas in med spak. Vad jag ville visa var att om framkomlighet och terrängegenskaper är viktiga faktorer så kan dessa lösas på ett osofistikerat, men mycket pålitligt och relativt enkelt sätt! Det är inte billligt att laga en rasad viskokoppling! Subarun har och hade också lågväxel, vilket är en stor fördel då man exempelvis skall dra upp en tung båt från en ramp.

Det är mycket stor skillnad på att köra bil i trafik och på en racerbana. Men en lätt stark och välbalanserad bil passar bra i bägge miljöerna, allt annat oräknat. Om jag inte behöver skulle jag inte heller välja att släpa på en massa extra kilo, och dras med ökade förluster i drivlinan, vilket obevekligt blir fallet med en fyrhjulsdriven bil resulterande i ökade utsläpp och en större drivmedelsnota.

mvh Sven-Barry

PS. Naturligtvis är det så att krafsare och UPA-plankister alla har legimit behov av just den biltyp man äger och brukar. Annat vore väl yttesrt märkligt, eller hur? DS.

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum