Avatar

Dagens fråga

av Håkan, Göteborg, söndag, december 27, 2009, 10:19 (5240 dagar sedan) @ Stig

Svar, baserat helt på teoretisk analys då jag ännu inte vågat ha båten kvar i vattnet över vintern, men ett par år till utan politiskt förbud mot global uppvärmning så...

Om ventilen är en kulventil och har en instängd vattenmängd mellan huset och kulan då den är i öppet läge, så riskerar den att frostsprängas om den blir utsatt för minusgrader, ligger båten i färskvatten är risken några grader större än om den ligger i riktigt vatten på västkusten.

Många har svårt att förstå att det finns ett utrymme mellan kulan och huset i en kulventil, man tror att kulan sluter helt tätt mot insidan av huset. Möjligen finns det sådana varianter, där alltså insidan av huset är blankpolerad liksom kulan och har samma diameter som kulan, med tolerans någon hundradel, men det vanliga är att tätheten skapas av en teflonring i var anslutningsände och det är bara denna ring som ligger an mot kulan.

Alltså värme invändigt så det aldrig blir minusgrader runt ventilen, då kan man ha den stängd eller öppen, spelar ingen roll.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum