Avatar

Skall vi förbjuda...

av Håkan, Göteborg, tisdag, december 29, 2009, 17:48 (5238 dagar sedan)

...kryssningsfartyg överhuvudtaget?

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.279834-titanic-katastrof-hotar-vid-gronland

Artikeln innehåller som vanligt ett par märkliga påståenden:
"Inga fartyg klarar en kollision med isberg. Och kryssningsfartygen, som byggts för seglatser i varmare vatten, är med sina öppna räddningsbåtar heller inte rustade för en olycka i grönländska vatten."

Visst klarar ett fartyg en kollision med ett isberg - om kollisionen sker med hastighet eller vinkel som håller krafterna på rätt sida gränserna. Men inte ens en isbrytare kan köra hur som helst i is.

Och det där med att kryssningsfartyg byggts för varmare vatten är totalt fel och typisk idiotjournalistik.
Om fartygen i fråga befinner sig i arktiska vatten har de också certifikat för dessa vatten, och dessa papper får de inte utan att vara byggda för förhållandena och ha utrustning enligt reglerna.
Och "öppna räddningsbåtar" är lika idiotiskt och bygger gissningsvis på att journalisten sett filmen "Titanic".

Det var längesedan jag såg en öppen livbåt på något slags fartyg, och jag har nog inte sett sådana på något passagerarfartyg överhuvudtaget sedan jag var barn och livbåtarna var av trä.

Däremot är det ett faktum att en katastrof med tusentals dödsoffer från kryssningsfartyg förr eller senare kommer att inträffa, och att det då kommer att visa sig att det ingenstans i världen har organiserats räddningsresurser och hållts övningar ens i närheten av behoven.

Detta gäller inte bara för Arktis, men vafan, så länge det inte har hänt är ju billiga nöjesresor i känsliga naturområden, med paraplydrinkar på gigantiska fartyg med oljeeldade maskiner, viktigare än både säkerhet och miljö.

Men efter att det hänt, förr eller senare, så kommer ju allt att göras till politikernas och finansvärldens fel som lät folk ha kul i stället för att förvänta sig av dem att ta ansvar och avstå från att ha kul, och ändra den där livsstilen ni vet...

Håkan
har julkul


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum