Avatar

Att ändra en rigg

av Seawolf @, söndag, januari 03, 2010, 08:47 (5233 dagar sedan) @ Peter K

Det hela bör funka jättebra.

Det finns en närmast hysteriskt tilltro till att det är segelscentrums position för/akter som avgör lovgirigheten på en segelbåt.
I själva verket orsakas lovgirighet oftast av att man har för mycket buk i seglen för högt upp. Därför kommer kraften därifrån att kränga båten mest, samtidigt som den framåtdrivande komponenten drar båten framåt fast i vertikalled som om dragpunkten ligger långt utanför relingen i lä.

Riktigheten i detta framgår av att de flesta båtar som har ett försegel som är för bukigt upptill för att passa för hård vind, blir lovgiriga med endast förseglet uppe och storen helt nerplockad. Denna lovgirighet kan omöjligt förklaras av segelscentrumplacerinngen i längsled.

Vill du få riktig snurr på 78-an kan du förse den med en självskotande vertikallattefock med mammutakterrunda och vars lattor vid inrullning bildar bukutfyllnad. Rullar man in en sån fock bara lite försvinner både buk och yta och mest från toppen. Funkar bättre än alla som inte har provat kan förstå.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum