Avatar

Att ändra en rigg

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., söndag, januari 03, 2010, 13:45 (5233 dagar sedan) @ Peter K

I princip var det ju så jag gjorde emed min Tetis och det fungerade utmärkt. Den hade, i likhet med sina årgångssystrar, en stor tendens att blir lovgirig, men det hade knappast med kryssfock/genua att göra.

Seglens form (mastkrum, Cunningham, skotvagn etc) är mycket viktigare för att styra lov/fallgirghet än exakt var tryckcentra för seglen hamnar. T ex om förstaget går i topp eller några decimeter längre ned är ju inte alls avgörande i det sammanhanget.

Skulle jag börja om med Tetisen idag skulle jag skaffa mig ett försegel i styv duk och med genomgående horisontella lattor, utan rulle och med Peterbom i stället för Hoytbommen. Keep It Simple Stupid. Och billigt. Det kan också vara värt att inse att ett försegel i töjningsstyv duk fungerar helt annorlunda om det blir litet sagg i förstaget än en dacronfock, man blir inte alls lika beroende av att sträcka förstaget tills båten ser ut som en banan.

Se bifogad bild på en holländsk DF. Såvitt jag kan bedöma är bommen ett alu-rör där det sitter en skotskena på tvären. Nästan gratis. Det viktiga för att en självslående fock ska kunna dra bra även i öppen vind är att det finns bra nedhåll till fockbommen även en bit ut, vilket borde ge en del påkänningar på bommen om nedhalet sitter en bit för om nocken. För övrigt försöker man ju segla så fruktansvärt fort så att man aldrig seglar lägre en halvvind i alla fall...

[image]

Jag tror det kana vara klokt att börja med förseglet och se vad båten går för och så kan man vänta en säsong innan man tar beslut om en eventuellt förlängd bom. Om det inte kliar väldigt i plånboken...

F ö så är det väl fullt möjligt att låta storens akterlik vara i stort sett vertikalt upp till den röda konturen med genomgående lattor och standardbommen?


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum