Mer pumpsnack till Walter Mitty

av Walter Mitty, torsdag, januari 07, 2010, 18:34 (5228 dagar sedan) @ cptn G

Såvärst mycket förklaring gav jag väl inte. Mer en beskrivning ...

När COP minskar, som går under 1, så ger pumpen fortfarande värme (bortsett från att den kanske har automatisk avstängning, eller inte funkar av andra skäl) - förenklat finns det alltid värme i luften att dra in i huset så länge som T > 0 K (och dit är det långt).
Men det tråkiga är att med COP <1 är det inte lönt att köra med pumpen, då verkningsgraden är mindre än 1, medan ett vanligt elektrikt element kan sägas ha verkningsgraden 1.
Troligen är det lika bra att stänga av pumpen långt tidigare, då den får arbeta en hel del (och slits därefter) vid tex -15 grader.

Min pump är nu 5 år, funkar fortfarande bra, men jag tvivlar på att den klarar så mycket till. Kanske dax att byta till ny pump till hösten.
Visst har min elräkning gått ner, men inte så mycket som jag räknade med. För att min luft/luft skall göra ekonomisk nytta "måste" jag dra ner på den vanliga konvektorerna ordentligt, vilket medför att det blir kallt och dragit runt golvlisterna, fönster osv.

Peter K har helt rätt i att en bergvärmepump är betydligt bättre på många sätt. Lite förvånande att investeringskostnaderna jämfört med en luft/vatten skulle vara ungefär lika, typiskt brukar det anges att luft/vatten kostar <100', medan bergvärme (/vatten) lätt drar iväg till 200'. Riktigt jämförbara brukar de inte vara, en bergvärmepump kan köras året runt, medan luft/vatten behöver stöttning vid köldknäppar. Livslängderna har också diskuterats.

Men i mitt fall var utgångsläget direktel, då är luft/luft det mest näraliggande, och med ytterst begränsade investeringar (10'-20'), men också med mindre elbesparing. Ev kan man köpa på sig lite fler pumpar (fast de väsnas och har sig).


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum