Pumpsynpunkt

av Walter Mitty, fredag, januari 08, 2010, 07:36 (5228 dagar sedan) @ Peter K

Just. Det omnämnda ylandet är ett tecken på något, pumpen arbetar hårt. Dessutom ett jäkla oljud.

Känslomässigt är det fel att stoppa pumpen "när den behövs som mest" dvs då det är som kallast, men där får man tänka till lite extra: dessa enkla luft/luft värmepumpar fungerar bäst vid lite högre utetemperaturer, säg mellan -5 och +15 (vid högre temperaturer behövs de inte).

För hela nätet är dessa pumpar inte så bra, de kapar alltså inte de höga effektuttagen, utan minskar uttaget då det är "medium" eller lägre.
Om många husägare satsar på värmepumpar (så ser det ut nu) leder det till att el-distributören säljer mindre el i snitt, men ändå måste dimensionera sitt nät för "worst case", de stora effektuttagen de få kalla dygnen (typ södra sverige, som 08-regionen). Vilket leder till att antingen tumma lite på marginalerna eller ta ut extrakostnaden av konsumenterna. Kanske både och? - så verkar det vara just nu.

förtjänsten med luft/luft värmepumpar är alltså diskutabel, förvisso finns det en viss besparing för den enskilde husägaren under vissa perioder, men i helhet är besparingarna marginella.
- jämför gärna med påhitten om att täta husen under 70-talet och den tidens energikris. Visst sparades det energi genom att täta husen, men många äldre hus
mådde inte alls bra av att tätas. En hel del nybyggen under denna tid blev också för täta, bättre att släppa in lite luft.

"Energi står högt på dagordningen", politiskt och tekniskt. Då blir frågan ofta laddad med diverse missförstånd.

/Walter


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum