Nemo of Sweden, några frågor. Svar om värmare också

av nemoofsweden, torsdag, januari 14, 2010, 15:12 (5222 dagar sedan) @ nemoofsweden

Så, till värmare: Jo, vi tycker som sagt inte om att frysa som de flesta kanske tror. Vi har landström ofta då vi ligger i hamn (alltid finns det något eluttag å med 200 meter kabel så... Sen har vi litet bensinkraftverk om det skulle knipa. Oljeelement, fläktelement står för huvudvärmen vid bryggsegling. Vi har en stor batteribank på 24V förbrukarsidan om nästan 1000 amp/h som gör att vi faktiskt kan slösa med ström. När vi går för motor kan vi köra ett oljeelement bland annat via inverter då vi skrämt upp generatorn med nya kablar :)

När vi seglar, eller saknar ström eller bara vill ha det mysigt har vi en riktigt suvurän värmare, en Dickinson-kamin från Canada. Den går på diesel och genom självtryck från dagtank så ingen ström går åt. Vi har nu testat den på Nordsjön i 20 m/s med vågor som är ganska stora och den funkar felfritt. Vi har byggt skorstenslösningen och värmeplåtar själva så den känns säker. Brytande sjö verkar den klara då vi körde H-skorsten i 3 tums rostfritt. Faktiskt förvånad över både driftsäkerhet och värmeutbud. Krängning vid segling klarar den galant genom att vi har en barometrisk dämpare i skorstensröret som tar bort de mesta av nedslående puffar och gör luftflödet rent från så mycket virvlar som möjligt. I tillägg finns det en 24v fläkt som gör att man kan trycka ut skorstensluft och då funkar den ännu bättre med mindre sotning som kan vara ett överkomlig problem men kräver lite mer underhåll.

Om man skall segla vinter, höst eller så eller i kallare vatten så är en dieselKAMIN ett supernöje! Vår har också en glaslucka så man kan beundra och mysa i skenet från flammorna. Säkerheten består av snabbavstängning, filter, brandsläckare, brandvarnare och en koloxidmätare så man kan hålla koll på att man inte storknar om luftningen inte är bra. Vi har Dorade-ventiler som alltid är öppna under segling och i hamn.

Kamin gör att luftomsättningen är stor och luften inne blir torr och go, vilket torkar upp i miljön. I land har vi två st 230V avfuktare som kan hjälpa till, också det en förutsättning vintertid då blöta inte är kul vare sig på kläder eller prylar i övrigt, eller på lakan... Att inte fler har avfuktare förstår jag faktiskt inte. Mögel ex. växer ju bara till vid kombination av rätt temperatur, liten luftomsättning, hög luftfuktighet och så något att växa på (socker och annat är ju en synd att spilla ut, håll i glöggen ombord alltså :) )

Kul om ni kommenterar också i bloggen, som sagt ALLTID kul med feeback.

Oj, det blev långt detta, får nog offra mig på en pannkaka till på det lilla haket vi är på nu här på Vlieland, NL.

Ha det fint alla!


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum